Terug naar Messinia - Peloponnesos
Home > Messinia - Peloponnesos > Lokale gerechten van Messinia - Peloponnesos

Gastronomie en producten van Messinia - Peloponnesos

In Messinia zijn de smaken van de lokale keuken net zo overvloedig als de natuur. Een kennismaking met de gastronomie van Morea, zoals de Pelopónnesos bekend stond in de middeleeuwen, is fascinerend. De traditionele recepten zijn door de jaren heen verrijkt en vormen een essentieel onderdeel van de cultuur.

Op de Peloponnesos is de olijfboom een symbool en de bezoeker heeft de mogelijkheid om de olijfolie van Kalamata en Lakonia, die gerekend worden tot de beste van de wereld, te proeven. Tevens is de Peloponnesos bedekt met wijngaarden zoals die van Nemea en Mantineia, zijn de meest bekende van dit gebied. De wijn en olie brengen een groot aantal bekende en onbekende smaken en recepten voort. Tel daarbij op de lokale landbouwproducten zoals vijgen, druiven, de uien uit Vatika, meloenen uit Argus, citrusvruchten uit de Evrotas-vallei, de honing uit Mani en rozijnen uit Korinthos. Met een combinatie van deze ingrediënten wordt een overvloed aan lekkernijen gemaakt. In samenspel met de hang naar traditie blijven deze recepten voortbestaan. Schuif aan in een lokale taverne en laat u verrassen door de vele smaken.

Syglino


Syglino is zonder twijfel het meest karakteristieke product van Mani, een onderdeel van de Peloponnesos. Het is een verzameling van verschillende delen van het varken, dat eerst wordt gezouten, daarna gedroogd en gerookt met verse salie. De delen die hiervoor worden gebruikt zijn het schouderstuk, de poot en de schenkel. Nadat het vlees is gerookt, worden de grotere vleesstukken gekookt in olie en water met schijfjes sinaasappel. Het vlees wordt vervolgens bedekt met vetweefsel van het varken of olijfolie en in een afgesloten pot bewaard.

Syglino wordt koud geserveerd of gekookt in een omelet. Areopoli is het meest bekend om de bereiding van syglino. Er is tevens een traditionele slager gevestigd, waar men de kunst van het bereiden eigen kan maken. Overigens is Areopoli ook bekend vanwege een speciaal soort worst die alleen in Mani wordt gemaakt. Vroeger begonnen de olijvenplukkers hun energieke dag met een hartig ontbijt waarbij syglino en de worst zeker niet mochten ontbreken.

De aubergine uit Tsakonia


Dit is een speciaal soort aubergine die hier wordt geteeld. Deze aubergine is de enige soort die vroeg rijpt en zoet van smaak is. Vooral rondom Leonidio is dit een veel geteelde groente. Men eert de aubergine hier jaarlijks met een speciaal festival. De Taskonische aubergine heeft zelfs een speciaal certificaat van oorsprong. Dit houdt in dat het authentiek van hier komt en beschermd is.

De aubergine kent verschillende bereidingswijzen en komt veelvuldig voor in de Griekse keuken. Geroosterd, gebakken, met saus, in een salade, gebakken met kaas, gekookt met vlees, gevuld met rijst en zelfs op siroop gezet als een zoete lekkernij. Tijdens het festival, dat normaliter plaatsvindt in het laatste weekend van augustus, leeft het hele dorp op. Er zijn kookwedstrijden die bezocht worden door bekende chefs en er wordt gedanst, muziek gemaakt en gezongen.

Bezoekt u Leonidio als er geen festival is, dan is het toch de moeite waard eens een wandeling te maken door de smalle straatjes van de plaats. Loop eens binnen bij de in de prachtig gerestaureerde Tsikalioti residentie, een statig huis. Het is gebouwd in 1808 onder Turks regiem. Het is nog niet geheel gerenoveerd omdat de pot die dit financierde op raakte. De toren is dan ook nog niet af. Leonidio wordt verder gekenmerkt door de kleurige architectuur van de huizen.

Het kent tevens bekendheid in Griekenland vanwege hun speciale manier van de viering van het Grieks-orthodoxe paasfeest. De lokale bevolking gaat direct na de verrijzenis van Jezus Christus met ballonnen de lucht in.

Kaas van schapenmelk


In de omgeving van Epidavros is een plateau dat gekenmerkt wordt door een rijkdom aan olijfboomgaarden, groente akkers en graanvelden. Het staat bekend als Trachia en wordt door de Grieken geroemd vanwege de goede keuken. Het gelijknamige dorp werd gebouwd door kaasmakers afkomstig van het Ionische eiland Kefalonia. Tegenwoordig is het dorp nog steeds bekend vanwege de heerlijke kazen die hier worden gemaakt. Het wordt gemaakt van lokale schapenmelk en het vervaardigen van kaas en boter is hier tot een kunst verheven. Proef hier de geroosterde graviera met een stuk dorpsbrood. U zult beamen dat de smaak uniek is.

Olijfolie van de Peloponnesos


De olijfolie routes van de Peloponnesos zijn veelvuldig en uitgebreid. Niet voor niets is de olijf uit deze streek wereldbekend. De olijf is de hoeksteen van de cultuur van de Peloponnesos.

Er zijn diverse mogelijkheden om kennis te maken met fenomeen. In Sparta bevindt zich het Museum van Olijf en Griekse Olijfolie. De tentoonstellingen variëren van massieve houten persen van oude molens tot molenstenen, potten, vaten, vazen van klei, en tevens miniaturen van oude molens.

In het dorp Tsoukaleika staat een moderne molen die inzicht geeft in hoe vandaag de dag de olie uit de olijf wordt geperst. Dip met een stuk vers brood in de zojuist gewonnen olie, en proef de smaak. Traditionele molens staan onder andere in Kambos en Stavropigio. Hier worden oude gebruiken nog steeds als de beste gezien. In Messini is het atelier van Nikos Panagiotopoulos, die ook wel bekend is als de olijfschilder.

De Agiorgitiko druif



Nemea staat synoniem voor wijngaarden. Dit is het gebied waar de mythe van Heracles ooit tot leven kwam, en tegenwoordig de basis van de hedendaagse wijnproductie van Griekenland. Deze wijn wordt ook naar het buitenland geëxporteerd en is dan ook in vele slijterijen te vinden.

De druif die hier het best gedijt is de Agiorgitiko druif. De struik is te herkennen aan de dikke, sappige druiven. Het dorp Koutsi vormt het middelpunt van de productie van de wijnen. Terwijl bij de vele wijnboerderijen de mogelijkheid tot proeven bestaat, is het ondertussen genieten van de mooie uitzichten over de wijngaarden.

De agiorgitiko is een legendarische druifsoort. De wijnboeren noemen het ook nu nog vaak het bloed van Heracles. De naam heeft de druif echter gekregen van het dorp Agios Georgios. In september hangt er in de regio een geur van net geoogste druiven en is er volop bedrijvigheid in de verschillende wijnboerderijen.

Lokale recepten


‘Bril’ pasta uit Monemvasia

Ingrediënten (voor 4 personen)


– 1 kilo bloem
– ½ liter water
– geraspte, harde kaas
– 2 grote lepels roomboter

Bereiding


Doe de bloem in een diepe schaal en voeg beetje bij beetje het water toe, ondertussen het mengsel knedend. Doe dit voor ongeveer 20 minuten totdat er een stevige deegbal ontstaat. Daarna wordt het deeg in stukjes gesneden ter grootte van een pink en sluit dit tot een ringetje. Vervolgens een pan met een flinke hoeveelheid water aan de kook brengen en als al het deeg tot ringetjes is gemaakt, in het kokende water doen. 20 minuten laten koken. Als de 20 minuten bijna om zijn de roomboter in een pannetje smelten. De geraspte kaas erdoorheen roeren en langzaam zacht laten worden. De gare pasta afgieten en op borden verdelen met hieroverheen wat van de kaas met boter.

Bloemkool in rode wijnsaus (vegetarische schotel uit Patras)

Ingrediënten


– een bloemkool
– 500 gram kleine uitjes
– 2 teentjes knoflook
– 1 kopje olijfolie
– 2 laurier bladeren
– 1 theelepel azijn
– 2-3 theelepels tomatenpuree
– 1 kaneelstokje
– zout en peper

Bereiding


Verdeel de bloemkool in kleine stronkjes en snijd het dikke onderstuk weg. Ontdoe de uien van de buitenste laag. Doe de olijfolie in een pan en voeg de stukjes bloemkool en de uien toe en laat het geheel zachtjes sudderen. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe met uitzondering van de azijn. Laat de pan op een laag vuur staan totdat de inhoud gaar is. Haal de pan van het vuur en doe de azijn erbij. Laat de pan nog 10 minuten met gesloten deksel onder af en toe roeren nagaren.

Deel met vrienden of reisgenoten