De geschiedenis van Paros
De geschiedenis in Griekenland bestaat in Griekenland altijd uit een reëel deel en een mythologisch deel. We vertellen u graag iets over beide.
Er zijn bewijzen dat het eiland al sinds 3200 v.Chr. werd bewoond. Verschillende volken eisten hun macht op het eiland en lieten hun sporen achter. In de buurt van Kolymbithres zijn resten te zien van oude beschavingen op het eiland.
Paros verwierf in de oude tijden grote bekendheid door marmer van hoogwaardige kwaliteit, dat op het eiland gedolven werd. Verschillende later gevonden meesterwerken, zoals de Venus van Milos en het beeld van Hermes, werden van dit marmer gemaakt. De, inmiddels buiten gebruik, delfplaats ligt midden op het eiland, bij Marathi. Het is een verlaten mijn en een pad leidt ernaartoe. Nog enkele verlaten gebouwen en ingangen van de mijn zijn hier te zien. In het Archeologisch museum in Parikia zijn verschillende vondsten van het eiland tentoongesteld die vervaardigd van het bekende marmer.
Een van de meest toonaangevende restanten uit de byzantijnse tijd is de Ekatontapiliani-kerk in Parikia. Deze zou zijn gebouwd in opdracht van Helena, de moeder van Alexander de Grote.
Het fort in de baai van Naoussa is een overblijfsel van het tijdperk toen de Venetianen de scepter zwaaiden.
Uiteindelijk kwamen ook hier de Ottomanen totdat de Griekse revolutie hier in 1821 een einde aan maakten. Zoals alle andere eilanden kwam ook Paros bij het moderne Griekenland, zoals we dat vandaag de dag kennen.
Na de feitelijke geschiedenis een stukje mythologie. Vanwege de strategische ligging in het midden van de Cycladen, besloot het Minoïsche rijk op Kreta, Paros als een van hun belangrijke havens te gebruiken. Zij noemden het eiland Minoa als uiting van eer. Dit gaven zij ook aan belangrijke steden binnen de grenzen van hun rijk. Zo was de Kretenzer Alkaios volgens de mythologie de eerste koning van het eiland. Hij stichtte er een stad op de plaats waar zich tegenwoordig Parikia bevindt. De waternimf Pareia had een liefdesrelatie met koning Minos van Kreta en uit hun relatie werden vier zonen geboren. Manschappen van Heracles zetten voet aan wal. De zonen van Pareia en Minos vonden dit geen goed plan en zij vermoorden de manschappen. Herakles ontstak in grote woede en vermoordde op zijn beurt de vier zonen.
In het geometische tijdperk, 900 tot 700 v.Chr. kwamen de Arcadiers op het eiland en hun leider Paros gaf zijn naam aan het eiland. Later gingen ze samen met de Ioniers en vormden zo een belangrijke macht. In die tijd ontstond ook de handel in het later zo bekend geworden marmer.
Het eiland had overigens niet altijd de naam Paros. Ooit was het bekend onder de naam Carbarnus. Deze naam was afkomstig van Carbarnus, een van de priesters van Demeter. Volgens de verhalen was dit de naam van alle priesters van Demeter.