Ormos, Samos
Órmos wordt meestal in een adem genoemd met Marathókambos. Vroeger fungeerde het dorp namelijk als de haven van het hoger en niet aan zee gelegen dorp Marathókambos. Vandaag de dag heeft Órmos een eigen reputatie.
Lees verderMeer over Ormos
De plaatsnaam geeft eigenlijk de ligging aan. Órmos betekent namelijk baai. Het dorp is prachtig gelegen aan de baai en de bootjes liggen gemoedelijk in de haven te dobberen.
Tot ongeveer 1965 zorgde de scheepsbouw voor veel werkgelegenheid onder de bevolking van het dorp. Vandaag de dag is Órmos een vissersdorp. De vissers varen iedere dag weer uit om de tavernes in het dorp te kunnen voorzien van verse vis. Ook de aanlevering van verse vis in de dorpen aan de rest van de westkust van Samos is voornamelijk voor rekening van de vissers uit Órmos.
Aan de kade langs het knusse haventje zijn diverse tavernes. De wiebelende blauwe stoelen nodigen uit voor een heerlijke lunch of avondmaaltijd. De verse vis wordt veelvuldig geserveerd in deze tavernes. Ook bestaat er de mogelijkheid om vanaf de pier zelf een hengel uit te gooien. Wellicht wordt deze poging beloond met een goede vangst.
De kade is ‘s avonds afgesloten voor verkeer. Er is een rustig en lang strand dat bestaat uit kiezeltjes. Het gaat over in kristalhelder water en heeft een geleidelijk aflopende zeebodem. Uniek voor het eiland is de oude fabriek aan het eind van het dorp, die gedurende de wintermaanden olijfoliezeep maakt.
Marathókambos en Votsalákia
Boven Órmos ligt Marathókambos. Huizen gebouwd volgens de traditionele Samiotische architectuur vullen de smalle straatjes en geven een sfeer van lang vervlogen tijden. De pittoreske straatjes vormen een wirwar en leiden naar verlaten wasplaatsen. Het dorp kende veel natuurlijke bronnen. De grootste bron prijkt nog steeds op het Louga-plein in het centrum van het dorp. Hier kan men na een wandeling de dorst lessen met het frisse water uit de bergen.
De bewoners waren van oudsher revolutionair van aard. Dit is nog steeds te zien aan de wijze waarop zij de opstanding van Christus vieren tijdens Pasen. Er wordt ook vandaag de dag nog steeds geschoten tijdens de festiviteiten.
Na Marathókambos leidt de weg al snel naar Votsalákia, dat kiezelsteentjes betekent. Deze plaats beschikt over kilometers lange kiezel/zandstranden. Het dorp kent vele tavernes en er zijn verschillende winkeltjes te vinden. Ten westen van Votsalákia zijn nog meer prachtige stranden zoals Chríssi Ámmos, Psíli Ámmos en Limniónas.
Ten noorden van Votsalákia ligt de grot waar de filosoof Pythagóras zich volgens de legende schuilgehouden heeft voor zijn vijanden, voordat hij Samos verliet en naar Zuid-Italië vertrok. Vlakbij ligt de grotkerk Sarandaskaliótissa, die bekend is vanwege zijn muurschilderingen. Op de zuidelijke helling van het Kérkis-gebergte ligt het Evangelístrias-klooster. De laatste twee nonnen hebben het klooster inmiddels verlaten. Het klooster is alleen te voet bereikbaar.