Terug naar Tinos
Home > Tinos > Lokale gerechten van Tinos

Producten van Tinos

Recept: Loukoumades

Deze zoete, deegbolletjes zijn een lekkernij voor jong en oud. Probeert u het maar eens.

Ingrediënten
– 250 g bloem
– 1/4 theelepel zout
– 3 theelepels gedroogde gist
– 250 ml lauw water
– plantaardige olie

Voor de siroop
– 1 theekopje suiker
– 1/2 kopje honing
– 1/2 kopje water
– 2 theelepels kaneel

Bereidingswijze
Zeef de bloem in een kom en meng met zout en gist. Langzaam het lauwe water toevoegen.Met de mixer tot een licht schuimig geheel kloppen. Dek af met een schone theedoek en laat het op een warme plaats voor ongeveer een uur staan tot het de dubbele hoeveelheid is geworden. Als het bijna zover is, de siroop gaan maken. Roer alle ingrediënten hiervoor in een steelpannetje, breng zachtjes aan de kook totdat een dikke stroop is ontstaan. Warm houden tot het serveren van de loukoumades.

Gebruik de olie om de loukoumades te frituren. Verhit deze tot zeer warm. Dompel een theelepel in water zodat het deeg niet hieraan blijft plakken. Schep een theelepel met deeg en laat dit in de olie vallen. Het bolletje zal zwellen en bruin kleuren. Halverwege de baktijd keren. Als ze gaar zijn drijven ze naar de oppervlakte van de olie. Bak steeds enkele bolletjes tegelijkertijd. Haal ze uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Siroop en wat kaneel eroverheen en smullen maar.

Producten van Tinos

De lokale keuken van het eiland Tinos is anders dan de andere eilanden van de Cycladen. Hoewel slechts kleine delen van Tinos geschikt zijn voor de landbouw, is de economie op Tinos nog steeds afhankelijk van de landbouw, veeteelt en visserij en is dit samen met de marmerwinning de grootste bron van inkomsten van het eiland. Veel eilandbewoners verbouwen hun eigen groente en fruit op hun eigen stukje land, maar er zijn ook redelijk wat boerenbedrijven te vinden, met name in het gebied van Káto Méri.

Producten die op Tinos worden verbouwd zijn onder andere drie verschillende soorten bonen, rosé druiven, artisjokken, speciale tomaten die verwerkt worden tot de zogenaamde zongedroogde tomaten, venkel, paddenstoelen, citroenen en vijgen. Veel inwoners hebben fruitbomen op hun land, waaronder peren, pruimen, amandel en granaatappels. Op Tinos groeien veel kruiden en aromatische planten uit zichzelf, waaronder krítamo, een soort wilde venkelplant die op rotsen groeit, soms zelfs onder water en als een soort wier is.

Tijdens een tocht over het eiland valt de geur van kruiden direct op. De kruiden die in grote hoeveelheden voorkomt op Tinos zijn oregano en tijm. De tijm die in het wild groeit, is een belangrijk ingrediënt voor de tijmhoning, die het proberen zeker waard os. Lekker om zoetigheden mee te maken of gewoon in een kopje thee of over de yoghurt met walnoten en fruit. Tevens komen er verschillende theesoorten voor op Tinos, zoals salie, majoraan en kamille.

In de rijke vallei van het gebied van Káto Méri bevinden zich de meeste veehouders die koeien, geiten, kippen en duiven houden. Duiven zijn dé lokale delicatesse op het eiland Tinos. Dit verklaart ook de aanwezigheid van de vele duiventillen op het eiland. Men gebruikt ook veel varkensvlees waar men onder andere de Loútsa van maakt. Dit zijn pittig gekruide worstjes van varkensvlees, welke in wijn worden gemarineerd en vervolgens in de zon gedroogd worden.

In de vallei van Káto Méri worden tevens artisjokken van hoge kwaliteit geteeld. Ook dit is een specialiteit van Tinos en men maakt hier heerlijke gerechten van zoals artisjokken met pasta, artisjoksalade, omelet met artisjokken, artisjok met lever en rijst of in combinatie met konijn. Ook de zelfgemaakt pasta met tomaat en basilicum is niet te versmaden.

Tinos kent ook enkele lokale kazen, waaronder de sterke kopanistí, een droge myzithra, garviéra kaas en de Volaki kaas. Dit is een balvormige kaas gemaakt van geperste ‘petroma’ (kaas die tussen twee platte stenen wordt geperst).

De lokale tavernes serveren verschillende vissoorten en schaaldieren die op diverse wijze bereid worden, kleine visjes of kalamária (inktvis) die gefrituurd worden, vissen om vissoep van te maken, vissen en octopus die op houtskool gegrild worden, garnalen en overige schaaldieren van de gril of gekookt worden.

Tinos produceert ook een gering aantal rode en witte wijnen. Er is een bottelarij in de Stegasta-regio. Van de druivenschillen wordt lokaal ook rakí gestookt.
Bier van Tinos

De laatste jaren wordt er zelfs bier op het eiland geproduceerd onder de naam ‘ΝΙΣΟΣ’. Nissos bier is 100% natuurlijk, wordt niet gepasteuriseerd en er worden geen conserveringsmiddelen gebruikt. Het bier wordt gestabiliseerd door middel van microfiltratie, waardoor het koel bewaard dient te worden bij temperaturen tussen de 4 en 6°C. Het is al bij een aantal tavernes op het eiland en zelfs op de andere Cycladische eilanden verkrijgbaar. De microbrouwerij is gevestigd in Vagiá en is gehuisvest in de oude dorpstaverne Rodiá.

Recept: Gefrituurde zongedroogde tomaten

Ingrediënten voor 15 stuks

– 15 zongedroogde tomaatjes
– 1/3 lepel bruine suiker
– 1,5 kopje bloem
– 2 eetlepels fijn gesneden peterselie
– 1 geraspte ui
– 1/2 lepel komijnzaadjes
– 2 tot 3 koppen water
– 1 kop olijfolie om te frituren
– Peper en zout

Bereidingswijze
Laat de zongedroogde tomaten een nacht in water wellen zodat ze zacht worden. De volgende dag goed uit laten lekken.In een mengkom de bloem, geraspte ui, komijnzaadjes door elkaar mengen en water toevoegen totdat het een dikke brei wordt. De bruine suiker over de zongedroogde tomaten strooien. De kop olijfolie in een diepe koekenpan verwarmen. De zongedroogde tomaat per stuk goed door het mengel halen. Vervolgens de tomaat aan beide kanten frituren in de hete olijfolie.
Warm serveren met een yoghurt dip.

Recept: Artisjokken

Ingrediënten voor 4 personen

– 12 artisjokkenharten, gewassen en gepeld
– 200 gr boter
– 1 geraspte ui
– 3 lente-uitjes
– 1 bosje fijngesneden venkel
– 2 in plakken gesneden wortelen
– 4 geschilde aardappelen (in vieren gesneden)
– 150 gram doperwten
– 500 ml groentebouillon (van 2 glazen water en 2 groentebouilloncupjes)
– Sap van 2 citroenen
– 1 geklopt ei
– Zout en peper

Bereidingswijze
In een diepe pan de boter smelten en de geraspte ui en de gesneden lente ui zachtjes glazig bakken. De artisjokkenharten, aardappelen, wortel, venkel en doperwten toevoegen en braden totdat ze een beetje kleur krijgen. Klein deel van de gesneden venkel bewaren om over het gerecht te strooien. De groentebouillon goed door het gerecht roeren. Laten koken op een middellaag vuur. Ondertussen het ei kloppen met de citroensap en in een steelpannetje verwarmen en ondertussen goed met een garde tot een saus kloppen. De saus in de pan met groente toevoegen. Serveer het gerecht met wat fijn gesneden venkel.

Deel met vrienden of reisgenoten