Kerst, Christopsomo, oftewel Christusbrood

Griekenland is rijk aan tradities. Deze hebben voornamelijk religieuze achtergronden. Zoals het geloof groot is, is automatisch het bijgeloof ook sterk ontwikkeld. Men heeft allerlei manier om het kwaad te weren. In de loop der jaren hebben we veel van deze tradities rondom kerst al belicht. Dit jaar willen we u vertellen over het Christopsomo, het Christusbrood. Dit wordt gebakken rondom kerst en oud en nieuw en zou helpen om de boze geesten te weren.

Het brood kent diverse varianten, meestal streekgebonden. In Pilion verwerkt men mastiek in het brood. Dit kan echter ook vervangen worden door sinaasappelrasp, wat het brood wat frisser en zoeter van smaak maakt. Ook doen sommigen kaneel in plaats van de mastiek en een enkele kruidnagel. Deze laatste variant met een mengsel van kaneel (2 theelepels), sinaasappel (rasp van 1 sinaasappel) en een gemalen kruidnagel (1 stuk) heeft mijn persoonlijke voorkeur. Het onderstaande recept is met mastiek gemaakt door Maria, de eigenaresse van Huize Kamelia in Kala Nera, Pilion.

Onderstaand het recept om Christospomo te maken. Het smaakt overigens ook goed buiten deze dagen om.

Ingrediënten:

- 1 kg bloem
- 2 theelepels anijszaadjes
- 2 theelepels mastiek (optioneel)
- 2 theelepels suiker
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel mahlepi (verkrijgbaar bij de Griekse en Turkse winkel)
- 2 zakjes gedroogde gist
- Klontje boter
- 5 walnoten ter decoratie

Week de anijszaadjes in 2 kopjes warm water zodat het aroma los kan komen. Maak vervolgens de eventuele mastiek en de mahlepi klein.

Los de gist op in lauw water. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden van de berg. Giet in dit kuiltje de suiker, het zout, de fijngemaakte mahlepi en eventuele mastiek (of de sinaasappelrasp en de kaneel) en de opgeloste gist. Voeg ook het water met de anijszaadjes toe.

Begin met het kneden van het deeg door de bloem naar ‘binnen’ te werken, in de kuil. Zo mengen alle ingrediënten met elkaar. Kneed het deeg flink en gooi ermee in de kom totdat het niet meer aan de kom en uw handen blijft plakken.

Hoe langer u kneedt, des te beter zal het resultaat zijn. Door het kneden komen de aroma’s nog meer los en gaat de gist beter werken. Er komt meer lucht in het brood.

U kunt het brood in een vorm bakken of er een vloerversie van maken. Indien u een vorm gebruikt, vet deze in met boter. Indien u een vloerbrood wil maken, kunt u het brood laten rijzen in de beslagkom. Maak van 10% van het deeg een soort van kruis over het brood ter decoratie. Druk de gepelde, halve walnoten op de vier eindpunten van het kruis in het deeg. Zet het deeg onder een vochtige doek voor 45 minuten op een warme plaats om het te laten rijzen. Daarna gaat het voor een uur de oven in die u verwarmt tot 180 graden.

Als het brood hol klinkt als u erop klopt is het ook van binnen gaar. Succes en eet smakelijk.

Prettige kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar

Stefanos Stefanou en team

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten