Dolines van Didyma

Mijn naam is Sávvas en voor Ross Holidays reis ik door mijn prachtige land en verwonder ik me over de vele gebruiken, mythes en verhalen. Mijn verwondering deel ik met plezier met u de komende tijd.

Dolines van Didyma


Deze keer reis ik naar Argolis op de Peloponnesos om een bijzonder natuurverschijnsel te bekijken.

Aan de voet van de berg bij het dorp Didyma, ligt een geologisch fenomeen dat vergelijkbaar is met de grot van Melissani op Kefalonia. Daar waar het op Kefalonia een ondergronds meer betreft, zijn het in de vallei bij Didyma twee grote kraters die u doen verbazen. In de ‘dolines van Dydima’, zoals ze door de bevolking worden genoemd, stroomt geen water zoals dat het geval is in de grot van Melissani, maar worden de bodem en wanden van de kraters rijkelijk bedekt door planten, struiken en zelfs enkele bomen.

De kraters zijn ontstaan doordat door ondergrondse stromingen een stuk land gezonken is en er een lage vlakte tussen een hoge omheining van aarde en klei is gevormd. Dit natuurverschijnsel wordt ook wel sinkholes of zinkgaten genoemd. De twee kraters zijn goed zichtbaar van afstand. De dolines stammen uit de prehistorie en de Grieken zouden ze gebruikt hebben ter bescherming, tijdens de Ottomaanse bezetting.

De kraters van Didyma


De kleinste krater ligt in de vallei bij Didyma en is begroeid met dennenbomen en struiken. In deze krater bevinden zich zelfs twee kappellen. Een kapel is gewijd aan Agios Georgios en de andere aan de Metamorfosis. Een tunnel aan de zijkant van de doline, vormt de eeuwenoude ingang naar de grot. De treden binnenin de tunnel zijn handgemaakt. Volgens de legende is het de grot, waar Odysseus is ontsnapt toen hij vluchtte voor de cycloop. Een andere ingang is gemaakt door monniken en leidt naar het binnenste van de krater. Deze ‘kleine’ krater is ongeveer 80 meter diep en 150 meter breed.

Op 500 meter van de kleine doline ligt de tweede krater. Deze is groter dan de eerste en is in tegenstelling tot zijn kleine broertje, niet begroeid. Beide kraters vormen een goede schuilplaats voor vogels. Ook is het een goede groeiplek voor tulpen.

Elk jaar, eind april wordt in Didyma het tulpenfestival gevierd. Tijdens dit festival komen de bewoners bij elkaar op het centrale plein en wordt er volop gevierd met muziek en dans.
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten