Dolines van Didyma

Mijn naam is Sávvas en voor Ross Holidays reis ik door mijn prachtige land en verwonder ik me over de vele gebruiken, mythes en verhalen. Mijn verwondering deel ik met plezier met u de komende tijd.

Deze keer reis ik naar Argolis op de Peloponnesos om een bijzonder natuurverschijnsel te bekijken.

Op weg naar Porto Heli zou men het dorp Didyma zo voorbij rijden. Op het eerste gezicht heeft het dorp ook weinig interessants te bieden, maar tijdens een praatje met de inwoners wordt mijn aandacht getrokken door hun bijzondere verhalen over meteorieten en wilde tulpen.

Didyma ligt in een mooie vallei aan de voet van het gelijknamige gebergte. Het dorp staat bekend om de enorme kraters die hier in de buurt liggen. De inwoners vertellen graag dat deze werden veroorzaakt door meteoreninslagen, maar volgens wetenschappers gaat het hier om een geologisch fenomeen dat vergelijkbaar is met de grot van Melissani op Kefalonia: In de ‘dolines van Dydima’, zoals ze door de bevolking worden genoemd, stroomt echter geen water zoals dat het geval is in de grot van Melissani, maar worden de bodem en wanden van de kraters rijkelijk bedekt door planten, struiken en zelfs enkele bomen.

De kraters zijn ontstaan doordat door ondergrondse stromingen een stuk land gezonken is en er een lage vlakte tussen een hoge omheining van aarde en klei is gevormd. Dit natuurverschijnsel wordt ook wel sinkholes of zinkgaten genoemd. De kraters zijn vanuit de verte goed zichtbaar en werden al door mensen in het neolithische tijdperk als toevluchtsoord gebruikt.

De kraters van Didyma

De kleinste krater ligt in de vallei bij Didyma en is begroeid met dennenbomen en struiken. In deze krater bevinden zich zelfs twee kapellen uit de Byzantijnse en de Post-Byzantijnse periode. Een kapel is gewijd aan Agios Georgios en de andere aan de Metamorfosis. In de kapel van Agios Georgios zijn nog inscripties in onder andere het Latijns te zien, evenals een oud stenen doopvont. Elk jaar wordt er hier op tweede paasdag nog een eredienst voor de heilige Georgios gehouden. Een tunnel aan de zijkant van de doline, vormt de eeuwenoude ingang naar de grot. De treden binnenin de tunnel zijn handgemaakt. Volgens de legende is het de grot, waar Odysseus is ontsnapt toen hij vluchtte voor de cycloop. Een andere ingang is gemaakt door monniken en leidt naar het binnenste van de krater. Deze ‘kleine’ krater is ongeveer 80 meter diep en 150 meter breed.

Op 500 meter van de kleine doline ligt de tweede krater. Deze is groter dan de eerste en is in tegenstelling tot zijn kleine broertje, niet begroeid. Beide kraters vormen een goede schuilplaats voor onder andere duiven en volgens de overleveringen gebruikten de bewoners salpeter uit de grotten om tijdens de opstand tegen de Turkse overheersing ammunitie te maken.

De wilde tulpen van Didyma

De vallei kent behalve de dolines nog een bijzonder natuurverschijnsel: iedere lente zorgt een bijzonder soort wilde tulp voor een weelderige bloemenpracht die veel bezoekers trekt. Het gaat hier om een zeldzame, met uitsterven bedreigde variëteit, de Tulipa undulatifolia. Deze tulp kan tot 30 cm hoog worden en heeft golvende, oranje-rode kroonbladen.

Volgens een jarenoude traditie wordt in het dorp elke lente het tulpenfestival gevierd. Op het centrale plein vinden voor jong en oud diverse feestelijke activiteiten plaats en de dag wordt afgesloten met dans en muziek.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten