Me ton Savva stin Ellada

Mijn naam is Sávvas en voor Ross Holidays reis ik door mijn prachtige land en verwonder ik me over de vele gebruiken, mythes en verhalen. Mijn verwondering deel ik met plezier met u de komende tijd.

Ontmoeting met Limnos

Met alle plezier ging ik op pad en toog naar Limnos. Zonder te weten wat me te wachten stond, belandde ik op deze nieuw in het programma van Ross Holidays opgenomen bestemming. En beste mensen, wat zult u hier aantreffen! Wat een bijzonder eiland en wat maakte ik kennis met mooie mensen. Zo lief en zo behulpzaam.

Uiteraard had ik me vooraf verdiept in de bijzonderheden van Limnos. Wat is er te zien, hoe groot is het en welke dorpen zijn er. Toch overrompelde de eenvoud en de puurheid van dit eiland me. Wat ik grappig vond, was dat als ik vroeg of men mij de weg kon wijzen naar bijvoorbeeld een bijzonder natuurverschijnsel of andere bezienswaardigheid, men mij aankeek van waar heb je het over. Hoezo bezienswaardigheid. De bewoners zijn zich veelal niet bewust van de schoonheid van hun eiland. Trots zijn ze overigens wel op hun eiland, maar dat is ons Grieken eigen. Geen beter eiland, dan het eiland waar je vandaan komt! Na Samos is Limnos een goede tweede! Als u mij persoonlijk zou kennen, zou u mijn lach nu hard horen bulderen. Vraag de dames van kantoor die ik ontmoette tijdens hun tocht over het eiland.

Ik sprak met de boeren die hun druiven in kwamen leveren om de voortreffelijke wijn van te laten maken. Ik kende de wijn al van mijn horeca verleden. Echt heerlijke wijn die in heel Griekenland grote bekendheid heeft. Ik had ook gehoord dat er een soort van putten waren op Limnos die werden gebruikt om op speciale wijze wijn te maken. Bekend onder de naam gouves. Ik vroeg de mensen hiernaar, maar niemand kon me er wat over vertellen. Dan zal het wel niet zo interessant zijn, dacht ik. Dus ging op pad om iets anders te ontdekken. Tijdens mijn tocht over het eiland belandde ik ook in Repanidi. Al snel vielen mij een soort van stenen putdeksel op. U begrijpt het al, bij toeval stuitte ik op de gouves. Uiteraard gestopt en toen een van de bewoners van het dorp me bezig zag met mijn camera, kwam hij direct naar mij toe en ik kreeg de hele uitleg.

Het leuke was dat de man mij vertelde dat deze gouves slechts in twee dorpen op Limnos te zien waren en de meeste in privébereik waren. Een hele enkele zoals ik nu ontdekt had, is langs de openbare weg. Ze waren afgedekt met een glazen plaat die moeilijk doorzichtbaar was vanwege zanddruppels. De man vertelde dat de souma van de restanten van de wijn hier zelfs twee keer gedestilleerd wordt en uiteraard kwam ik niet uit onder het proeven van deze lokale drank. En ja hoor, zo zat ik om half 11 ’s morgens al aan de souma! Hoe de rest van de dag verlopen is, weet ik niet goed meer. Ik ben nog een tijdlang in het dorp blijven hangen en ook eten kwam aan me voorbij. Wat een geweldige ontmoeting had ik hier bij toeval meegemaakt. En dit was nog maar het begin.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten