/

Chronia polla

Nadat de kerstdagen in gezelschap van familie en een gevulde tafel voorbij zijn gegaan, maakt men zich op voor het nieuwe jaar. Net als de dag voor kerst, gaan kinderen op oudejaarsdag langs de huizen en zingen hun kalanta.

Liedjes uit oude tijden, waarvoor zij lekkers en geld krijgen. Op oudejaarsavond komt men veelal bij elkaar en vertelt elkaar over de gebeurtenissen van het jaar dat achter hen ligt. Dit jaar is Griekenland gehuld in een dikke sneeuwlaag en blijven veel mensen thuis. Sommigen banen zich een weg en laten zich door de sneeuw niet tegenhouden. Normaal gesproken zoekt met elkaar niet alleen thuis op, maar ook in tavernes en eet en drinkt tot het 12 uur wordt. Dan wenst iedereen elkaar xronia polla, neemt nog een drankje en gaat huiswaarts. Het fenomeen vuurwerk is de Grieken niet eigen, maar in de steden wordt het wel afgestoken. Dit gebruik heeft men als het ware geïmporteerd uit andere landen. Kinderen kijken hiernaar uit en verbazen zich over de mooie figuren die het vuurwerk maakt in de donkere lucht. Er is nog een ding waarom de kinderen uitkijken naar oud en nieuw. En dit is niet het zingen van de kalanta. De opbrengst van een tocht langs de deuren is een mooie opsteker, maar het zingen van de oude liedjes wordt door velen niet als leuk ervaren. De teksten zijn, volgens de kinderen, niet meer van deze tijd en waar de kinderen van toen verplicht werden door hun ouders deze traditie in ere te houden, hecht men hier tegenwoordig minder waarde aan. De herinneringen van bibberend langs de deuren moeten gaan, bang om teksten te vergeten en een flater te slaan voor het luisterend publiek, hebben dusdanige indrukken gemaakt dat ze hun kinderen hier niet aan willen blootstellen.

Ágios Vassílis

De reden waarom kinderen in Griekenland uitkijken naar Oud en Nieuw, is zeker ook de komst van Agios Vassílis. In de nacht van 31 december op 1 januari komt hij langs alle huizen en laat zijn cadeautjes achter onder de kerstboom. Na het wakker worden op de eerste dag van het nieuwe jaar, Protochronia, weten de kinderen dan ook niet hoe snel zij naar de kerstboom moeten gaan om te zien waarmee zij verrast zijn door Agios Vassílis.

1 januari is de naamdag van Ágios Vassílis. Zoals gebruikelijk in Griekenland, is deze dag voor iedereen die Vassílis, Basil, Vaso of Vassilia heet, naamdag die gevierd wordt. Ágios Vassílis was een goedhartige en behulpzame man. Hij werd geboren in een rijke familie, maar besloot al zijn bezittingen aan de armen, mensen in nood en kinderen te geven. Vroeger kregen kinderen geld, snoep of gebak wanneer zij op 1 januari een bezoek brachten aan de familie. Toen was dit het enige geschenk. Inmiddels is deze traditie uitgebreid en worden ook cadeaus gegeven.

Op oudejaarsavond komt de familie bij elkaar. Alle kinderen, maar ook volwassenen zijn in spanning over wat er voor hen onder de kerstboom ligt. Ook speelt men kaartspelletjes, terwijl men wacht tot het nieuwe jaar ingeluid kan worden. Grieken beschouwen het nieuwe jaar als een geluk. Dus wanneer men op dit avond iets wint, zal het nieuwe jaar ook geluk brengen. Vandaar dat er veel kaartspellen en andere spelen worden gespeeld. Dit alles om het geluk positief te keren.

Nieuwjaar

Om 12 uur gaan de lichten uit en gaat men naar buiten om het oude jaar uit te gaan en het nieuwe te verwelkomen. Daar waar vuurwerk is, wordt dit bewonderd. In de havens laten de schepen hun hoorns horen. Traditiegetrouw wordt er wanneer het nieuwe jaar is gearriveerd, een granaatappel kapot gegooid voor de voordeur van het huis. De granaatappel symboliseert geluk dat door het kapotgooien voor de bewoners van het huis zal gelden. Daarna wordt de vasilópita gesneden, een cake dit alleen met Nieuwjaar gegeten wordt. Hierin zit een munt verstopt. Voor degene die de munt vindt, zal het nieuwe jaar geluk brengen. Het eerste stuk is voor de heilige, daarna het oudste lid van het gezin en zo verder totdat iedereen een stuk ontvangen heeft.

Veel mensen hechten waarde aan wie er in het nieuwe jaar het eerst hun huis zal binnengaan. Op oudejaarsavond vraagt men een goede vriend of familielid waarvan zij vinden dat deze veel geluk heeft, om de eerste te zijn die in het nieuwe jaar hun huis binnenkomt. Vaak gaat de voorkeur uit naar een kind, omdat kinderen onschuldig zijn en een goed hart hebben zonder boosheid of kwade bedoelingen.

Ágios Vassílis is de Griekse versie van de Kerstman en Sinterklaas, zoals andere landen die kennen.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord