Chronia polla

Na de kerst is het tijd voor de jaarwisseling! Kinderen in Griekenland kijken uit naar Oud & Nieuw! En niet alleen omdat ze laat op mogen blijven, maar ook vanwege de cadeautjes die deze goedheiligman hen brengt! Agios Vasilis komt in de nacht van 31 december op 1 januari en brengt cadeautjes en lekkernijen voor hen langs. De Grieken zouden geen Grieken zijn als er ook niet aan 1 januari een aantal tradities verbonden waren. Behalve de kalanda die normaal langs de deuren gezongen worden door de kinderen, zijn er tal van andere tradities die wij u graag vertellen.

  • Vasilopita
  • Vasilopita
  • Vasilopita
/

Agios Vasilios is gek op taart!

Op 1 januari wordt in de huizen een vasilopita gebakken. De bakster of bakker verstopt in deze cake een munt en wie de munt in zijn of haar stuk heeft zitten, is verzekerd van een jaar lang vol voorspeld en geluk. De traditie van de vasilopita is gebaseerd op een 1500 jaar oud, waargebeurd verhaal. Vasilis was het hoofd van de orthodoxe kerk in Kesaria, een stad in het toenmalige Klein Azië, het tegenwoordige Turkije. De bewoners van de stad hadden veel respect voor hem en zij behandelden hem als een koning. Om hem t eren gaven zij Vasilis de bijnaam Megas, dat groot betekent.
Op een dag stond er een leger buiten de stadsmuren van de stad. De aanvoerder eiste dat Vasilis alle schatten en het goud van binnen de muren aan hem zou overdragen. Bij weigering zou het leger de stadsmuren neerhalen, de stad binnenvallen en alle inwoners doden en het goud en de schatten alsnog meenemen. Vasilis negeerde de eis volledig en vroeg aan God zijn stad te redden. De volgende dag viel het leger de stad binnen en de aanvoerder vond Vasiliis, nog steeds biddend, in de kerk. Voor de tweede keer sommeerde de aanvoerder hem het goud en de schatten te overhandigen. Ook deze keer weigerde Vasilios en vertelde hem geen goud te hebben. De aanvoerder was laaiend en dwong Vasilios naar buiten om hem te executeren, vóór alle stadsbewoners. De bewoners konden dit niet aanzien en om het leven van Vasilios te redden, verzamelden ze al het goud wat zij in hun bezit hadden en stopten het kleine bezit in één klein doosje. Toen de aanvoerder het doosje opende, werd hij verblind door een fel licht dat uit het doosje kwam. Het leger werd bang van dit onverklaarbare licht en sloeg op de vlucht.
Het leven van Vasilios was gered. Hoe echter het goud weer bij de rechtmatige eigenaar te krijgen? Hij besloot een taart te bakken waarin hij het goud verdeelde in het deeg. Door de taart te verdelen onder de bewoners, kreeg elke bewoner iets van het goud. De bewoners waren verrast een taart te ontvangen van Vasilios, maar zodra ze het goud vonden in de taart, voelden ze zich blij en gelukkig. De bewoners besloten de taart naar de gulle gever te noemen. Vasilopita betekent letterlijk ‘de taart van Vasilis’.

Nieuwjaar

Iedereen wenst elkaar een gelukkig en gezond en vooral ook veel nieuwe jaren. Chronia polla betekent letterlijk vele jaren.
Vervolgens wordt er een granaatappel voor de deur op de grond kapot gegooid. De vele pitjes in de vrucht zijn symboliek voor vruchtbaarheid en geluk. De bewoners van het huis stappen over de kapotte vrucht heen, met hun rechtervoet als eerste over de drempel, de woning weer in. Volgens de traditie gelooft men dat deze handeling de bewoner een jaar lang van geluk zal voorzien.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten