Laten we dansen

Zoals veel tradities en gewoonten, komen de Griekse dansen voort uit de mythologie. De oude Grieken zagen deze als een geschenk van de goden aan de mens.

Overigens was dans voor de oude Grieken niet het maken van ritmische bewegingen, maar gelegenheden waarbij gezongen en gedanst werd. Deze eeuwenoude traditie heeft zich door de jaren heen goed staande weten te houden en tot op de dag van vandaag zijn de dansen nog steeds een belangrijk aspect van de Griekse cultuur. Kinderen leren de passen van een aantal dansen al op de basisschool en tijdens panigíria (dorpsfeesten, wordt door hele families gedanst.

Dansen in Griekenland bestaat niet alleen uit het maken van ritmische bewegingen op de muziek, maar men wil hiermee een bepaald gevoel uitdrukken. Zo zijn er erotisch getinte dansen en sommigen hebben te maken met oorlog en overwinning.

Er zijn duizenden dansen te herkennen in Griekenland, waarvan er een aantal internationaal bekend zijn geworden.

Συρτάκι (de Sirtaki)

Herkent u die typische Griekse melodie, waarvan het ritme alsmaar sneller gaat? Dat is de muziek die bij de Sirtaki hoort. Deze melodie wordt veelal voor films gebruikt die iets met Griekenland te maken hebben. Ook al is deze dans erg populair, het is van oudsher geen authentieke Griekse dans. De Sirtaki is in 1964 bedacht voor de film Zorba de Griek in 1964 en is een combinatie tussen de twee soorten Griekse dansen; de Syrtó, waarbij men langzaam zijn benen omhoog zwaait en de Pidiktó, waarbij men snelle, kleine sprongetjes maakt.

Ζεϊμπέκικος (Zeimbkiko)

De Zeimbékiko, ook wel de dans van de mannen genoemd, is een oude Griekse authentieke dans. Vroeger was het alleen aan de mannen toegestaan deze uit te voeren. Ze stonden tegenover elkaar en hadden soms een mes in de hand of tussen hun tanden geklemd. Deze dans wordt meestal door één persoon uitgevoerd en soms door meerdere dansers. Om de dansers heen, zitten toeschouwers op hun hurken gebukt en klappen ze mee op het ritme van de muziek, die bestaat uit zowel Griekse als Byzantijnse klanken. Op deze manier worden de dansers aangemoedigd. Als men aan een Griek vraagt wat de passen van deze dans zijn, dan zal hij zeggen dat die er niet zijn. De danser laat zich leiden door zijn gevoel. Hierdoor wordt deze dans door iedereen op een andere manier uitgevoerd.

Bekijk hier de Zeimbkiko

Een interessant feitje: Tijdens deze dans worden vaak bloemen naar de danser gegooid, om hem te bedanken voor de dans.

Νησιώτικος (dans van de eilanden)

Elk eiland heeft haar eigen traditionele dansen. Het klimaat, de omgeving, de manier van leven en de geschiedenis van een dorp hebben door de tijd heen invloed gehad op de uitvoering van de dansen. Tijdens dorpsfeesten worden deze gedanst door zowel dansverenigingen, als door de inwoners zelf, vaak in de traditionele kledij. Een voorbeeld van eens die is ontstaan op het eiland Kreta, is de Pentozáli; de dans van vijf passen. Deze is ontstaan tijdens de oorlog tussen de Grieken en de Turken. Deze dans werd voor de eerste keer uitgevoerd door 12 soldaten net voordat zij het strijdveld opgingen. Tegenwoordig wordt op elk Kretenzisch glénti (feest) de Pentozáli gedanst.
Bekijk hieronder de dans van de eilanden.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten