Kerst in Griekenland

2006: Bootjes versieren

De Grieken zijn een volk van oudsher bestaande uit zeevaarders. De boot is voor hen daarom altijd een levenssymbool geweest. Door de vele eilanden die Griekenland rijk is, is de boot een veelgebruikt vervoermiddel. Een boot is altijd klaar voor het maken van een nieuwe reis, een nieuw begin. Terugkomend van een reis bracht het vaak geschenken en voorwerpen uit andere beschavingen mee. Al in het oude Griekenland verwelkomden de kinderen zingend en dansend, bij de aanvang van het nieuwe jaar, Dionyssos, de god van de vreugde, door middel van het decoreren van bootjes. In de Byzantijnse tijd zette zich het gebruik voort. Het decoreren van kerstbomen is een gebruik van buitenaf en geïntroduceerd door de eerste koning van Griekenland, Otto I uit Beieren. In het huidige Griekenland staat in veel huizen wel een gedecoreerde kerstboom, maar de echte traditie blijft de versierde boot.

2007: Granaatappel
Sinds eeuwen wordt de granaatappel, ofwel in het Grieks de , beschouwd als het symbool voor vruchtbaarheid en geluk. Zo gooiden de oude Grieken voor het betrekken van een nieuwe woning, een granaatappel op de stoep voor de deur kapot. Dit zou zoveel geluk en voorspoed geven voor het huis en zijn bewoners, als de granaatappel rode, glimmende zaden rijk is. Vandaag de dag bestaat dit gebruik nog steeds, maar voornamelijk op de laatste avond van het jaar. Voor de jaarwisseling verlaat de hele familie het huis om na het kapot gooien van een granaatappel op de stoep voor de geur, het huis weer te betreden. Dit voor een goed jaar met voorspoed en geluk. In Griekenland kennen we tevens het gezegde: “hij heeft de granaatappel gebroken’. Dat zoveel betekent als hij heeft een goed begin gemaakt.

2008: Kalanda
Op de voorzijde van de kaart een afbeelding van een schilderij van de Griekseschilder Nikiforos Lytras uit de 19e eeuw met de titel ‘De Trommelaar’. Het is een afbeelding van een oude traditie, de Kalanda. Kalanda komt van het Griekse werkwoord καλω (kalo) wat roepen betekent. En dat is wat een kalanda is; de mensen worden ‘geroepen’ om feest te vieren. In oude tijden gingen kinderen de dag voor kerst en op Oudejaarsdag met versierde olijftakken langs de huizen en zongen onder begeleiding van muziek de mensen toe. In afwachting van wat lekkers trokken zij van deur tot deur. De trommel en de triangel waren traditioneel de gangmakers in het lied. Later werden ook de accordeon en de mondharmonica veel gebruikte instrumenten. De liederen verhaalden over de gewoonten, tradities en historische feiten. Allemaal de wens uitsprekend geluk te geven aan hen met een luisterend oor. Zo wensten zij gezondheid, vreugde en een goed leven toe aan de bewoners van het huis waarvoor zij hun optreden uitvoerden. Ook tegenwoordig wachten de Grieken op een bezoek aan hun huis om naar de kalanda te luisteren en zo het gewenste geluk te kunnen ontvangen.

2009: Kourabiès!
Een heerlijke zoetigheid, gemaakt van deeg stukjes amandel en poedersuiker. Een echte traditie van de Grieken, dit lekkernij wordt alleen in de periode van Kerst en Oud & Nieuw gegeten.

2010: Χριστοξυλο
In enkele gebieden van Griekenland, met name in het noorden, is er een traditie met het branden van de open haard tijdens de Kerstdagen. Op 24 december wordt de haard goed schoongemaakt, alle as en houtskoolresten verwijderd en zelfs de schoorsteen wordt geveegd. Op Kerstavond wordt de haard aangestoken met een flink blok hout, met voorkeur hout met doornen, het zogenaamde Χριστοξυλο, oftewel Christushout. De familie verzamelt zich rond de haard om het Χριστοξυλο te zien branden. Het vuur mag niet doven tot 6 januari, Driekoningen. De as die door het vuur gemaakt wordt, strooit men uit rondom het huis, in de stallen en op de velden. Op deze manier geloven de Grieken dat de boze geesten die rondom deze tijd hun weg zoeken naar de huizen, tegengehouden worden. Op deze manier behoeden zij hun huis en familie voor ongeluk het komende jaar.

2011: Chistóugenna
Chistóugenna betekent letterlijk de geboorte; génna van génnisi en Christóu van Christus. Deze geboorte, en in feite die van ieder kind, staat voor een nieuw begin en het licht in het leven. De symboliek hiervan vinden wij heel toepasselijk voor deze tijd van het jaar. Met een positieve blik op de toekomst beginnen we aan een nieuw jaar en wensen wij u een goede gezondheid en dat geluk uw pad zal kruisen. Dit beeld is voor ons geschilderd door Ilías Kyriakídis.

2012: Granaatappel
De granaatappel is in Griekenland een symbool voor welvaart en vruchtbaarheid. Deze symboliek komt voort uit de hoeveelheid zaden die de vrucht bevat. Tevens werd en wordt de granaatappel veelvuldig afgebeeld op afbeeldingen die te maken hebben met de liefde. Volgens de Griekse mythologie zou Hades, god van de onderwereld, de godin van de lente Persephone verleid hebben met een granaatappel. Vandaag de dag wordt op 1 januari op veel plaatsen in Griekenland een ritueel uitgevoerd met de granaatappel. Men gaat het huis binnen, zonder op de drempel te stappen en met als eerste de rechtervoet, en gooit achter zich buiten de drempel, een granaatappel aan stukken. Dit zou garant staan voor een jaar van welvaart en liefde.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord