Theofania

Op 6 januari wordt in Griekenland Theofánia, oftewel Driekoningen gevierd. Deze nationale feestdag verwijst naar de doop van Jezus Christus in de Jordaan door Johannes de Doper.

Overal in Griekenland worden er tijdens deze dag kerkdiensten gehouden waarbij het water gezegend wordt. Na de dienst krijgt iedereen een bekertje van dit gezegende water mee naar huis.

Vervolgens gaat iedereen naar de haven toe, waar de papás het zeewater zegent en een kruis met een lint eraan in het water gooit. Daarna duiken enkele jongemannen het koude water in om het kruis te pakken. Men zegt namelijk dat degene die het kruis als eerste vindt een voorspoedig jaar tegemoet zal gaan.

In Plakiás was vorig jaar Manolis, de zoon van kapitein Eleftherios, degene die het kruis als eerste vond. De papás gaf hem toen een zilveren ketting met een kruisje eraan. Alle andere jongemannen die in het water waren gesprongen, kregen vervolgens ook een kettinkje met een kruisje.

De volgende dag gaat de papás langs in het dorp om met het heilige water en een takje basilicum de huizen te zegenen. Op deze dag, 7 januari, is het de naamdag van Ioannis, oftewel Johannes de Doper.

/

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord