Theofania

Op 6 januari is het volgens de religieuze kalender Driekoningen. In Griekenland wordt dit nog steeds traditioneel gevierd. Men heeft er verschillende benamingen voor; ta fota, Eptifania of het meest gebruikelijk Theofania, Behalve de kinderen die ook op deze dag, net als de dag voor kerst en op oudjaarsdag, zingend langs de huizen gaan om snoep te verzamelen, is er een andere traditie die deze dag bijzonder maakt, Dit gebruik heeft te maken met de verwijzing naar de doop van Jezus in de Jordaan door Johannes de Doper.

Een religieuze feestdag gaat gepaard met een bezoek aan de kerk. Tijdens de dienst wordt het water gezegend. Na de dienst krijgt iedereen een bekertje van dit gezegende water mee naar huis.

Vervolgens gaat men naar de haven, waar de papás het zeewater zegent en een kruis met een lint eraan in het water gooit. Daarna duiken jongemannen het koude water in om het kruis te op te duiken. Degene die het kruis opduikt en boven water brengt, staat een jaar lang vol geluk te wachten. En wie wil deze kans nu niet pakken?

Op 7 januari gaat de papas rond in het dorp om de huizen te zegenen met het gezegende water uit de kerk. Dit doet hij door het met een takje basilicum rond te sprenkelen. Op 7 januari is het ook de naamdag van alle Johannessen, afgeleid van Johannes de Doper.

/
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten