Stedentrip Nafplion

Griekenland heeft zoveel te doen en te zien dat we niet kunnen ophouden met suggesties geven. Neem bijvoorbeeld Nafplion en omgeving. Niet voor niets wordt Griekenland wel de bakermat van de westerse beschaving genoemd. In deze regio zijn tal van bezienswaardigheden die dit onderstrepen.

De stad Nafplion

Deze stad is gelegen op het noordoostelijk deel van de Peloponnesos, in een inham aan de Argolische Golf. Ooit was deze stad de hoofdstad van de Hellenistische Republiek. Tegenwoordig ligt deze titel uiteraard bij Athene maar is Nafplion nog steeds het aanzien waard. Net zoals andere plaatsen in Griekenland, is Nafplion door de eeuwen heen steeds overheerst door andere volken. De restanten van oude beschavingen zijn dan ook zichtbaar beïnvloed hierdoor. Naar onze mening is Nafplion, en dan spreken we over het oude deel van de stad, een van de mooiste en gezelligste steden van Griekenland.

Nafplion was in de mythologie de zoon van Poseidon, de god van de zee. Nafplion zou het alfabet bedacht hebben en ook de stichter zijn van deze plaats. Op de top die uittorent boven de stad prijkt de burcht van Palamidi. Dit Venetiaanse kasteel dateert uit de Middeleeuwen. In de 19e eeuw diende deze vesting als gevangenis voor de vrijheidsstrijder Theodoros Kolokotronis. Hij speelde een belangrijke rol in de strijd tegen de Turken en was een groot voorstander van het op de troon krijgen van de jonge Otto van Beieren. Toen bleek dat Otto alleen Beierse assistenten aanstelde voor het regeren van Griekenland, keerde Kolokotronis zich tegen hem, wat hem een gevangenisstraf opleverde. In de stad staan verschillende standbeelden van hem.

Ook de Bourtzi is een bijzonder bouwwerk. Op een eilandje, slechts enkele honderden meters van de kust verwijderd, ligt een vesting, gebouwd door de Venetiërs in de 15e eeuw om de stad tegen de piraten te beschermen. Later door de Turken gebruikt en zelfs gevangenen die op de lijst stonden om geëxecuteerd te worden werden hier in bewaring gehouden. Ook Nafplion kent een Syntagma-plein. De moskeeën, kerken, pleinen met kafenions, tavernes en kronkelende straatjes bieden de bezoeker een veelheid aan genoegen, dat het enkele dagen vraagt om deze stad te beleven.

Korinthos

De route van Athene naar Nafplion komt langs Korinthos. De stad nam in het verleden een belangrijke positie in. Met name door de strategische ligging, vormde Korinthos de verbinding tussen Attica, met Athene, en de Peloponnesos, met onder andere Sparti. Tevens geniet de stad bekendheid doordat Paulus, een van de apostelen, in 50 n.Chr. brieven aan de Korinthiërs schreef. Deze brieven maken deel uit van de Bijbel. De ruïnes van de oude stad met onder andere enkele staande zuilen, liggen net buiten de tegenwoordige stad.

De grootste bekendheid heeft de stad te danken aan het wereldberoemde kanaal dat hier eind 19e eeuw is aangelegd. Het verbindt de Ionische Zee met de Egeïsche Zee. Het is gemaakt op het punt waar het land op zijn smalst is. Het kanaal heeft een lengte van 6,3 kilometer, is 23 meter breed en 8 meter diep. De verschillende bruggen die het verkeer over het kanaal leiden, liggen ongeveer 70 meter boven de waterspiegel. Het kanaal is niet geschikt voor hele grote schepen vanwege de geringe diepgang, en voor kleine boten is de stroming te gevaarlijk. De schepen die wel gebruik van het kanaal kunnen maken, worden door sleepboten in ongeveer een halfuur erdoorheen geloodst. Het is een heel spektakel om het gemanoeuvreer van de passerende schepen te zien. Het past in het algemeen maar net.

De besparing in de route was slechts 350 meter. Waarom dan toch door het kanaal, vraagt men zich af. De stormachtige zuidpunt om de kaap was een gevreesde route. Men laadde liever de vracht aan de ene oever op ossenwagens om het over land te vervoeren naar de andere oever 6 kilometer verder, om daar weer aan boord gebracht te worden.

Epidavros

Het nieuwe Epidavros ligt aan de kust. Tien kilometer landinwaarts is het oude Epidavros. De meest bekende bezienswaardigheid van Epidavros is het Asklipion met het beroemde theater. Dit is een van de best bewaarde in zijn soort van heel Griekenland. Het stamt uit de 4e eeuw v.Chr. Het theater, dat als een grote schelp tegen de helling van de heuvel is gebouwd, biedt plaats aan 14.000 toeschouwers. De akoestiek is zo goed dat zelfs een gefluisterd woord op de toneelvloer bovenin goed gehoord kan worden. Tegenwoordig worden nog steeds voorstellingen gegeven in dit theater. Epidavros is door UNESCO toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed.

Mycene

Halverwege Nafplion en Korinthos ligt nog zo’n historische plaats die men eigenlijk niet mag missen, Mycene. Het ontstaan van deze hoog ontwikkelde beschaving gaat terug tot aan 2100 v.Chr. De bloei was echter tussen 1400 en 1200 v.Chr. Verwoesting door oorlogen, epidemieën en natuurrampen raakte de stad in verval. Dikke muren van enorme rotsblokken, restanten van de burcht geven een goed beeld van hetgeen hier ooit gestaan moet hebben. De beroemde leeuwenpoort is nog redelijk in tact.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten