Zeilen Cycladen

Een archipel van 56 grotere en kleinere eilanden gelegen ten zuidoosten van Athene. De witte huisjes met de blauwe luiken en deuren, wie kent deze taferelen niet. Deze eilanden bieden voor ieder wat wils. Naast de vele bekende, zijn er tal van onbekende, maar zeker interessante eilanden in dit gebied te vinden. Een perfecte combinatie van een levendig uitgaansleven en een rustige natuur met tal van onontdekte baaien en stranden. Het historische middelpunt van de Cycladen is het eiland Delos. Het eiland is bedekt met restanten van de oude beschaving zoals men vrijwel nergens in Griekenland aantreft. Zelf aanleggen met een boot mag op dit eiland niet. Indien u toch een bezoek wilt brengen, dan kan dit vanuit Mykonos met de ferryboot. Alle eilanden kunnen we hier helaas niet beschrijven, maar willen een aantal van hen toch noemen.

Tinos

Tinos is met haar groene akkers, de vele dalen en de kenmerkende witte traditionele huisjes een karakteristiek Cycladen-eiland. Bij de Grieken is Tinos vooral bekend als het Lourdes van Griekenland. Op 25 maart en op 15 augustus trekken de pelgrims hier in grote getale naar toe, om de wondericoon van de Heilige Maria in de kerk Panagia Evangelistria te vereren. Aan deze icoon worden heilzame krachten toegekend. De vele, zeker 800, duiventillen uit de Venetiaanse tijd geven het eiland een pittoresk aanzien. De mooie stranden die het eiland begrenzen maken het beeld compleet.

Kythnos

Dit heuvelachtige, vrij kale eiland wordt nog niet in grote getale bezocht. De gastvrije bevolking leeft volgens de traditie en houdt zich voornamelijk bezig met de uitvoer van de lokale wijn, zuidvruchten en ijzererts. In het noorden van het eiland, net buiten de havenplaats Loutra, bevinden zich geneeskrachtige warm water bronnen met temperaturen van 37 tot 52°C. Tevens zijn er op Kythnos diverse mooie grotten. Voor de kust ter hoogte van Panagia Kanala ligt het onbewoonde eiland Piperi.

Serifos

Als men aan komt varen, lijkt Serifos slechts een uit de zee oprijzende rots. Niets is minder waar. Bij het naderen van de rotsmassa doemt aan de horizon langzaam het bovenop op de rotsen gelegen dorp Chóra op. Het kijkt vredig uit op het levendige havenplaatsje Livadi beneden in de groene baai. Serifos beschikt, net zoals alle andere Cycladen, over de nodige baaien, waar men in de luwte van de wind een goede ankerplaats kan vinden.

Kea

Kea wordt door de lokale bevolking ook wel Tzia genoemd. Het is het dichtst bij het vasteland gelegen. Kale bergen met in de dalen citrus- en olijvenbomen en katoenstruiken. In de oudheid was Kea een welvarend eiland, wat te danken was aan de aanwezigheid van koper en zilver in de bodem. De levendige havenplaats Kourissia is het middelpunt van gezelligheid. Buiten de plaats waakt een in de rotsen uitgehouwen leeuw uit de 6e eeuw v.Chr. over het eiland. Deze is maar liefst 8 meter lang en 3 meter hoog. Het eiland is tal van baaien met schitterende stranden rijk.

Milos

Misschien het meest bekende eiland van de Cycladen. Het beroemde beeld de Venus van Milo werd hier in de 19e eeuw gevonden en is vandaag de dag nog steeds te bewonderen in het Louvre in Parijs. Dit vulkanische eiland heeft een mooie kustlijn die gevormd wordt door prachtige en kleurrijke rotsformaties. Het eiland wordt bijna in tweeën gesplitst door een enorme baai aan de noordwest kant van het eiland. Waarschijnlijk is dit een volgelopen krater.

Syros

Syros is letterlijk en figuurlijk het middelpunt van de Cycladen. Vandaar ook dat de moderne havenplaats Ermoupoli een behoorlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Aan de zuidkant van het eiland heeft het toerisme haar voetsporen nagelaten. Het havenplaatsje Finikas aan de zuidwest kust is een karakteristiek vissersdorp.

Paros

De vriendelijkheid en de gastvrijheid van de bewoners van Paros zijn hier de normaalste zaak van de wereld. Daardoor is het gevoel bij aankomst direct goed. De mooie stranden rondom het eiland geven rust. En indien er een snorkeluitrusting binnen uw bereik is, is het beslist de moeite waard hier een kijkje onder het wateroppervlak te nemen. De kleurige vissen dansen over de bodem van de zee. Onder het genot van een glaasje lokale wijn is de rust die dit eiland uitstraalt een traktatie.

Santorini

Dit is een van de meest bekende eilanden van deze archipel. Het wijkt qua karakter af van de rest van de Cycladen. Santorini is ontstaan door een enorme vulkaanuitbarsting. Hierdoor heeft de westkust imposant uit zee oprijzende steile rotsklippen, terwijl de oostkust vlak is. Boven op die rotsen prijken witte huisjes. Een bezoek aan het hoofdstadje Thira is slechts mogelijk te voet of per ezel. Het water rondom Santorini is diep en de stranden zijn, door de vulkanische uitbarstingen, zwart. Men zegt wel dat op Santorini de mooiste zonsondergang van heel Griekenland te bewonderen is.

Ios

Een schilderachtig eiland, witte huisjes, prachtige baaien en bezaaid met kapelletjes, wijngaarden en olijfboomgaarden. Dit alles onder de strakke, blauwe lucht en een stralende zon. Het eiland kent een gezellig uitgaansleven. In het zuiden van het eiland is, exclusief vanaf zee, de prachtige baai van Manganari bereikbaar.

Folegandros

Tot een aantal jaren geleden had niemand nog gehoord van dit eiland. Het is een rotsig eiland met een soort wilde schoonheid. Het is een paradijs voor duikers.

Wilt u deze zeilvakantie maken?

Bent u geïnteresseerd in het maken van een zeiltocht gaat u dan naar aanvraag om uw wensen geheel vrijblijvend kenbaar te maken zodat wij een passend voorstel voor u kunnen samenstellen.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten