Overzicht zeilen
Home > Káti Állo> Zeilen> Ionische Eilanden

Zeilen Ionische zee

Deze groep eilanden ligt ten westen van het vasteland van Griekenland. Dit gebied is uitermate geschikt voor zeilen daar de eilanden hier als het ware een soort van binnenzee vormen. Door de Grieken zelf worden deze eilanden ook wel de Heptanisa of de Zeven Eilanden genoemd, en worden gevormd door de zeven hoofdeilanden Corfú, Páxos, Lefkas, Kefaloniá, Itháki, Zakynthos en Kýthira en nog een aantal kleinere eilanden er omheen. Kýthira ligt als enige niet in de Ionische Zee maar ten zuiden van de Pelopónnesos. Historisch gezien vormen deze eilanden een geheel en hebben met uitzondering van Lefkas een ding met elkaar gemeen: er is geen Turkse bezetting geweest. Wel heeft men door de eeuwen heen onder het regiem van de Venetianen geleefd. Toch heeft ieder eiland zijn eigen karakteristieken weten te behouden.

Corfú

Niet voor niets noemt men Corfú de Groene Parel van de Middellandse Zee. In het noorden torent de top van de berg Pantokrátor (906 m) hoog boven het eiland uit en kijkt trots uit over de groene berghellingen met hier en daar een dorp. De kust is bezaaid met inhammen waar de golven zachtjes aanspoelen op de stranden. Verder zuidwaarts ligt Corfú-stad. De invloed van de Venetianen is hier duidelijk merkbaar. De stad heeft veel smalle straatjes omzoomd met hoge huizen in steenrode kleuren. Als men wil zien en gezien wil worden is een wandeling over de Liston een ware belevenis. Verder zuidwaarts wordt het landschap glooiender en minder bergachtig. De zee rondom Corfú biedt een thuis aan zo’n 400 Mediterrane monniksrobben.

Páxos

Páxos ligt zo’n 12 kilometer ten zuiden van Corfú en is met een oppervlakte van 19 km² het kleinst van de Ionische Eilanden. Er zijnslechts drie hoofddorpen met alle drie een gezellige haven, waarvan Lakka de meest idyllische is. Verder is dit paradijselijke eiland begroeid met olijf-, pijn- en fruitbomen en wijngaarden. Dit alles komt uit op de schitterende stranden, deels omzoomd door witte rotsen in verlaten baaien met intrigerende grotten. In een van deze grotten, Ypapanti, zou zich het paleis van Poséidon bevinden. De zogenaamde ’easy way of life’ is wat het eiland extra geliefd maakt.

Lefkas

Deels door een landtong met het vasteland verbonden is Lefkas een eiland apart. Het lieflijke landschap brengt menigeen in vervoering. De robuuste westkust met de stralend witte rotsen zijn een genot voor het oog. De oostkust daarentegen is lieflijk en elegant. In Lefkas-stad heeft een levendige haven maar de sfeer is dorps gebleven. Aan de oostkust zijn vele pittoreske havenplaatsen zoals Lygiá, Nikiána en Sívota. Voor de oostkust ligt een scala aan kleinere eilanden zoals Skórpios, het eiland wat eigendom is van de Onassis-familie. Ook het eiland Meganíssi is rijk aan schitterende baaien. Al deze adembenemende baaien lenen zich uitermate goed voor een ankerplaats in de middag voor een verkoelende duik in het helderblauwe water of een verlaten overnachting onder de romantische sterrenhemel. De liefhebbers van Grieks vertier vinden een waar paradijs in het zuiden van het eiland, in Vassilikí, het centrum voor surfers en zeilers. De sfeervolle havenplaats biedt een thuishaven voor een levendige avond aan land. De terrassen zullen u tot laat in de avond van boord houden.

Kefaloniá

Met een oppervlakte van zo’n 700 km² is Kefaloniá het grootste eiland van deze archipel. Het eiland heeft een ruige natuur en gouden stranden. De berg Áenos (1628 m) laat haar ruig beboste hellingen uitlopen in de aan haar voeten liggende zee. Het weelderige groen van de flora is in schril contrast tot het van rijke kleurschakeringen voorziene water van de zee. In het zuiden zijn aangename zandstranden, maar vooral het noorden van het eiland beschikt over sfeervolle havenplaatsen om aangename avonden door te brengen. We noemen Fiskárdo, Assos en Sámi. Tevens heeft dit eiland als decor gefungeerd voor de film Captain Corelli’s Mandolin, naar het gelijknamige boek van Louis de Bernièrres.

Itháki

Het thuis-eiland van Homerus’ Odysseus. Het eiland van de goden, dat mag duidelijk zijn. Dat de goden dit eiland uitverkoren hebben is niet verwonderlijk. De natuur is er lieflijk en de havenplaatsen liggen idyllisch te wachten aan het water. Het slechts 90 km² grote eiland bestaat uit twee bergachtige delen met diverse aantrekkelijke stranden die slechts per boot bereikbaar zijn. Ideaal dus om met een zeiljacht te ontdekken.

Zakynthos

Zakynthos is het meest zuidelijk gelegen eiland in de Ionische Zee. Volgens de oude Venetianen de bloem van de Oriënt. Ook Zakynthos staat bekend om de mooie stranden. De met uitsterven bedreigde waterschildpad Caretta caretta vindt voornamelijk aan de zuidpunt ieder jaar weer een plaats om eieren te leggen.

Aanvragen

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord