Terug
Home > Weer veilig op reis

Veilig op reis

Op deze pagina houden wij u op de hoogte over uw vakantie en COVID-19.

Laatste update: 17-11-2021

Wij doen ons best om uw vakantie zo veilig en soepel mogelijk te laten verlopen. Uiteraard met inachtneming van de maatregelen en richtlijnen van de Nederlandse en Griekse autoriteiten.

U kunt op dit moment naar Griekenland reizen. Hiervoor heeft u 3 documenten nodig: (1) uw coronabewijs, oftewel uw Digitaal Corona Certificaat, (2) uw PLF-formulier en (3) een gezondheidsverklaring Schiphol.

Klik op deze link om het actuele reisadvies van de Rijksoverheid te bekijken.

Reizigers naar Griekenland hebben drie documenten nodig

Uiteraard houdt u zich aan de RIVM richtlijnen. Dit betekent bij klachten, blijf thuis en laat u testen. Kunt u hierdoor uw reis niet maken informeer ons dan voor vertrek hierover. Het is belangrijk dat u een goede reis- en zorgverzekering heeft, mocht er onverhoopt iets mis gaan tijdens uw vakantie. U draagt zelf de verantwoordelijkheid om te voldoen aan de eisen gesteld door Nederlandse en Griekse overheid.

1. Vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag
Alle reizigers van 12 jaar en ouder, die naar Griekenland reizen, moeten een negatieve PCR-test laten zien die maximaal 72 uur voor binnenkomst is afgenomen of een negatieve antigeen (snel)test, die maximaal 48 uur voor binnenkomst is afgenomen. Indien u zich moet laten testen, moet u daar vanaf 1 oktober voor betalen. U kunt zich laten testen via een zelfgekozen testlocatie, via een testaanbieder van de Stichting Open Nederland, of via de GGD als u klachten heeft.

Personen die volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19 hoeven geen negatieve test te laten zien. Dit moet u wel kunnen aantonen. Bovendien moet de tweede vaccinatie ten minste 14 dagen voor uw reis zijn gedaan. De Griekse autoriteiten accepteren bij aankomst de vaccinatie-registratiekaart van het RIVM (ook in het Nederlands). Alle andere bewijzen, zoals een PCR-test of een bewijs van herstel van corona, moeten zijn opgesteld in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans of Russisch.

Een negatief PCR-certificaat is niet nodig indien een reiziger in de afgelopen 2 tot 9 maanden positief getest is met COVID-19. Een reiziger dient in dit geval een bewijs van een positieve moleculaire PCR of antigen test te kunnen laten zien, die af is gegeven door een gecertificeerd laboratorium of een medische verklaring die bewijst dat de reiziger positief is getest met het SARS-CoV-2 virus.

U bent zelf verantwoordelijk om te voldoen aan de eisen van de Nederlandse en Griekse overheid. Leest u hiervoor zorgvuldig de volgende pagina’s door.
De website van de Nederlandse overheid over reizen naar Griekenland:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies/continenten/europa/country
De website van de Griekse overheid over reizen naar Griekenland, het witte gedeelte:
https://travel.gov.gr

Vanaf 1 juli 2021 is het Digitaal Corona Certificaat (DCC) in Europa ingevoerd en kunt u het DCC aanmaken in de CoronaCheck-app. Dat wilt zeggen dat u uw negatieve testuitslag, herstelbewijs van corona of vaccinatiebewijs kunt omzetten in een certificaat, in de vorm van een QR-code. Dit certificaat is dan zichtbaar in de app.

Voor de terugreis naar Nederland heeft u ook een DCC nodig. Indien u geen vaccinatie- of herstelbewijs heeft dan kunt u zich in Griekenland laten testen op corona. Een PCR-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-test mag maximaal 24 uur oud zijn. Reizigers kunnen gecontroleerd worden. Wie geen coronabewijs heeft, kan een boete krijgen van € 95. Ross Holidays zal u ter plaatse assisteren bij het vinden van een testlocatie. De kosten van de test dient u zelf te betalen. Indicatie: Tussen de 20 en 30 euro per persoon.

2. PLF formulier
Alle reizigers zijn verplicht een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen tenminste voor 23:59 Griekse tijd (dus 22:59 Nederlandse tijd!) op de dag voordat u aankomt in Griekenland, maar u kunt het PLF-formulier al invullen als u de reisbescheiden ontvangen heeft. In het PLF-formulier vraagt de Griekse overheid naar gedetailleerde informatie over het vertrekpunt, de duur van eventuele eerdere verblijven in andere landen en het adres van uw verblijf in Griekenland. U ontvangt na het invullen van het PLF-formulier een QR code in uw e-mail. Deze e-mail en de bijlage kunt u printen en meenemen. Die wordt gescand bij binnenkomst in Griekenland.

Dus als de startdatum van uw vakantie op vrijdag is, dan dient u het PLF formulier in te vullen voor donderdag 23:59 (22:59 Nederlandse tijd), het mag ook eerder! Wij adviseren om het in te vullen als u de reisbescheiden ontvangen heeft. Vergeet u niet om het PLF tijdig in te vullen. Niet invullen betekent dat u mogelijk bij aankomst geweigerd wordt om Griekenland binnen te komen en u riskeert een boete.

Het PLF-formulier vult u per huishouden in. Bij het hoofdstuk 'Personal Information' vult u de gegevens van 1 persoon in, later in het formulier bij hoofdstuk 'Travel Companions Familiy' voegt u de medereizigers toe.

U vindt het formulier met een handleiding voor het invullen/instructie op:

Handleiding PLF-formulier:www.rossholidays.nl/plf
Het PLF formulier:https://travel.gov.gr

3. Gezondheidsverklaring Schiphol
Schiphol vraagt om een gezondheidsverklaring, verplicht voor alle passagiers die vanaf, via of naar een Nederlandse luchthaven vliegen. U kunt dit document zelf printen, invullen en meenemen naar de luchthaven voor zowel de heen- als de terugreis. Omdat deze gegevens niet ouder mogen zijn dan 72 uur, raden wij u aan een leeg geprint formulier mee te nemen op vakantie en dit voor de terugweg aan het einde van uw vakantie ter plaatse in te vullen. Zo heeft u altijd een juiste versie bij u.

Gezondheidsverklaring


Let op, indien in uw vakantie een bootovertocht of binnenlandse vlucht is inbegrepen, leest u dan ook onderstaande informatie over bootovertochten en binnenlandse vluchten.

Veilig op reis

Veilig en gezond vliegen
Zoals diverse deskundigen (waaronder het RIVM) hebben gesteld, is de kans op besmetting in een vliegtuig klein. Het luchtverversingssysteem in vliegtuigen is dermate geavanceerd dat de lucht zeer schoon is aan boord. De moderne luchtfilters (HEPA-filters) aan boord van vliegtuigen maken de lucht vrij van ziekteverwekkers. De combinatie van goede ventilatie, luchtfilters en de droge lucht beperkt het risico op verspreiding van het virus. Daarnaast gelden er strenge regels voor en tijdens de vlucht om het risico zo klein mogelijk te houden. Zo is het dragen van een mondkapje bij het in- en uitstappen en aan boord verplicht (vanaf 13 jaar en ouder). Bij de gate wordt u gevraagd om zelf de boardingpass te scannen. Het in- en uitstappen gaat per zone die op de boardingpass staat, uw zone wordt omgeroepen en vervolgens mag u aan boord gaan. Daarnaast heeft Transavia nog meerdere maatregelen genomen om uw vliegreis zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zorg ervoor dat u tijdig op de luchthaven aanwezig bent, bij voorkeur 3 uur voor vertrek.

Transavia website: Veilig en gezond vliegen met Transavia

Repatriëring
Ross Holidays is aangesloten bij de ANVR. Wanneer u een pakketreis boekt bij Ross Holidays dan hebben wij de plicht u terug te brengen naar Nederland indien er een calamiteit plaatsvindt op uw bestemming, zoals code oranje of rood bij een pandemie.

Bootovertocht
Alle reizigers vanaf twaalf jaar die met een boot reizen, dienen over twee documenten te beschikken. Zie hieronder wat voor u van toepassing is.

1. Vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag
1.1 Van vasteland naar eiland
Een van de volgende bewijzen:
• Een certificaat van een negatieve PCR test van een goedgekeurd laboratorium, uiterlijk 72 uur voor de overtocht afgenomen of een negatieve Antigeen (snel)test, uiterlijk 48 uur voor de overtocht afgenomen.
• Personen die volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19 hoeven geen negatieve test te laten zien. Dit moet u wel kunnen aantonen. Bovendien moet de tweede vaccinatie tenminste 14 dagen voor uw reis zijn gedaan. De Griekse autoriteiten
accepteren bij aankomst de vaccinatie-registratiekaart van het RIVM (ook in het Nederlands). Alle andere bewijzen, zoals een PCR-test of een bewijs van herstel van corona, moeten zijn opgesteld in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans of
Russisch.
• Indien een reiziger in de afgelopen 2 tot 9 maanden positief getest is met COVID-19 is een negatief PCR-certificaat niet nodig. Een reiziger dient in dit geval een bewijs van een positieve moleculaire PCR of antigeen test te kunnen laten zien, die is afgegeven door een gecertificeerd laboratorium of een medische verklaring die bewijst dat de reiziger positief is getest met het SARS-CoV-2 virus.

Minderjarigen: Kinderen tot 12 jaar zijn vrijgesteld van bovenstaande verplichting, terwijl voor kinderen van 12-18 jaar de verplichting gedekt wordt door een negatief zelftest certificaat getekend door de ouder/voogd. Indien u met kinderen van 12-18 jaar reist, ontvangt u in de bijlage een covid-selftest formulier om in te vullen.

Uitzonderingen: Voor reizigers die met de veerboot naar Evia gaan volstaat een negatief zelftest certificaat. Indien u verder reist naar Skyros, dient u wel een van bovenstaande bewijzen te bezitten.

1.2 Van eiland naar vasteland
Alle reizigers vanaf twaalf jaar die met een boot van een eiland naar het vasteland reizen worden geadviseerd om een zelftest af te nemen voor vertrek.

1.3 Van eiland naar eiland
Binnen dezelfde regionale eenheid
Voor eilanden binnen dezelfde regionale eenheid volstaat een negatief zelftest certificaat of een van de bewijzen zoals bij het reizen ‘Van vasteland naar eiland’.

Buiten dezelfde regionale eenheid
Voor eilanden buiten dezelfde regionale eenheid volstaat geen negatief zelftest certificaat, maar gelden dezelfde regels als bij het reizen ‘Van vasteland naar eiland’.

Wij adviseren u om ook voor de zekerheid voldoende zelftesten mee te nemen op vakantie indien u gebruikt maakt van een bootovertocht.

2. Health Declaration Form

Deze gezondheidsverklaring (Health Declaration Form) vindt u op https://sea.travel.gov.gr/
Hiervoor maakt u een account aan vergelijkbaar met het PLF-formulier. U ontvangt in dit geval wel direct een e-mail met de QR-code. Open vervolgens de link in de e-mail en klik op ‘ Download in PDF format ‘. Deze PDF kunt u printen en meenemen.

Indien het niet lukt om het Health Declaration Form online in te vullen, kunt u ook de papieren versie invullen en meenemen. Deze is toegevoegd als bijlage aan uw reisbescheiden.

Binnenlandse vlucht
Alle reizigers vanaf twaalf jaar die een binnenlandse vlucht hebben van het vasteland naar een eiland dienen een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag te hebben.

• Een certificaat van een negatieve PCR test van een goedgekeurd laboratorium, uiterlijk 72 uur voor de overtocht afgenomen of een negatieve Antigeen (snel)test, uiterlijk 48 uur voor de overtocht afgenomen.
• Personen die volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19 hoeven geen negatieve test te laten zien. Dit moet u wel kunnen aantonen. Bovendien moet de tweede vaccinatie tenminste 14 dagen voor uw reis zijn gedaan. De Griekse autoriteiten accepteren bij aankomst de vaccinatie-registratiekaart van het RIVM (ook in het Nederlands). Alle andere bewijzen, zoals een PCR-test of een bewijs van herstel van corona, moeten zijn opgesteld in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans of Russisch.
• Indien een reiziger in de afgelopen 2 tot 9 maanden positief getest is met COVID-19 is een negatief PCR-certificaat niet nodig. Een reiziger dient in dit geval een bewijs van een positieve moleculaire PCR of antigeen test te kunnen laten zien, die is afgegeven door een gecertificeerd laboratorium of een medische verklaring die bewijst dat de reiziger positief is getest met het SARS-CoV-2 virus.

Minderjarigen: Kinderen van 4 tot en met 11 jaar zijn verplicht om een negatieve zelftest te tonen, die maximaal 24 uur voor vertrek is afgenomen.

Alle reizigers vanaf 12 jaar die een binnenlandse vlucht hebben van een eiland naar het vasteland wordt geadviseerd op een zelftest af te nemen voor vertrek.

Accommodatie
Ross Holidays biedt kleinschalige woningen en verschillende privé villa’s en vakantiehuizen aan. Daardoor is het op uw bestemming goed mogelijk om de gewenste afstand tot andere mensen te bewaren. Daarnaast heeft het merendeel van de woningen een privé balkon of terras.
Al onze accommodaties volgen de regels van de lokale autoriteiten. Zij zijn verplicht om een registratieboek bij de houden van alle gasten die in hun woningen verblijven. De gegevens die zij nodig hebben zijn uw naam, uw nationaliteit, datum van aankomst en vertrek, contact gegevens (adres, telefoon, e-mail) om het mogelijk te maken om met u te communiceren nadat u vertrokken bent en er een mogelijke Covid-19 besmetting wordt geconstateerd nadat u vertrokken bent. Onze woningen zijn schoon bij aankomst en vertrek. Er worden speciale door de Griekse overheid opgelegde desinfecteringsprocedures gevolgd door de eigenaren, u mag tijdens de schoonmaak niet aanwezig zijn in de woning of op het balkon/terras. Een tussentijdse schoonmaak wordt zo veel mogelijk beperkt. Indien u een tussentijdse schoonmaak wenst kan dit in overleg met de eigenaar. Het is geen verplichting van de eigenaar om hier gehoor aan te geven. Uiteraard worden handdoeken en bedlinnen aangeleverd tijdens uw verblijf volgens frequentie zoals in de beschrijving van uw vakantiewoning.
Er mogen helaas geen Ross Holidays informatieboeken, tijdschriften en leesboeken meer in de woningen worden geplaatst.
Het kan zijn dat accommodatie eigenaren geen ontbijt kunnen serveren i.v.m. de huidige maatregelen.

Zwembaden
Zwembaden worden schoongemaakt volgens het protocol van het Griekse ministerie van Volksgezondheid. Volgens het protocol zijn sierkussens op stoelen en bedden niet toegestaan. U wordt gevraagd gebruik te maken van uw eigen badlaken.

Reisleiding
Vanwege de maatregelen hebben wij onze reguliere hostess service aan moeten passen. Op de meeste bestemmingen wordt u ontvangen door reisleiding of een plaatselijke vertegenwoordiger. Zij zijn goed geïnformeerd over regels van de lokale autoriteiten. Op een aantal bestemmingen hebben wij een hostess gestationeerd. Zij zullen u ontvangen op de luchthaven en komen bij u langs voor een welkomstbezoek. Daarna zijn zij voor vragen op bepaalde tijden telefonisch of via WhatsApp te bereiken en voor noodgevallen telefonisch 24 uur per dag. Op de bestemmingen Athene, Thessaloniki, Alonissos, Skopelos, Thassos, Chios, Lesbos, Limnos, Evia, Andros, Tinos, Kea, Kythnos, Syros, Skyros, Milos, Kimolos, Folegandros, Ikaria wordt gebruik gemaakt van telefonische hostess service. Het kan voorkomen dat er Engelstalige begeleiding is op de bestemming zelf, maar er is altijd telefonisch iemand bereikbaar die Nederlands spreekt.

Transfer
De buschauffeurs zijn getraind volgens de richtlijnen van de Griekse overheid en zullen derhalve ook een mondkapje dragen. Zij zullen het schudden van handen vermijden. Voor reizigers zal er antiseptische vloeistof in de bus aanwezig zijn. U dient zelf te zorgen voor een mondkapje. Het dragen van een mondkapje is verplicht tijdens transfers per bus, taxi en boot. Zorg ervoor dat u voldoende afstand houdt van de chauffeur en reisleiding. Indien gewenst kunt u ook per huurauto of per privé transfer naar uw vakantiewoning reizen. Vraag gerust ons team in Nijmegen naar de mogelijkheden.

Autohuur
Alle autoverhuurbedrijven waar wij mee samenwerken hanteren de strikte regels van de Griekse regering en de Griekse ministeries en autoriteiten van Volksgezondheid. Er worden speciale door de Griekse overheid opgelegde procedures gevolgd voor het desinfecteren van het kantoor van het autoverhuurbedrijf, eventuele transferbusjes, het interieur en exterieur van huurauto’s en accessoires zoals, autosleutels, kinderzitjes, etc. In Griekenland mag u volgens de huidige maatregelen met drie personen in een auto, d.w.z. bestuurder + 3 passagiers in een auto, tenzij het kinderen uit één huishouden betreft, dan mogen dit er meer zijn. Indien u een minivan heeft gehuurd, dan geldt bestuurder + 4 passagiers in een auto.

Restaurants en tavernes
Op dit moment is het nog niet bekend wat de maatregelen zijn met betrekking tot de horeca voor april 2022.

Winkels en supermarkten
Op dit moment is het nog niet bekend wat de maatregelen zijn met betrekking tot winkels voor april 2022.

Bezienswaardigheden, musea, archeologische sites
Op dit moment is het nog niet bekend wat de maatregelen zijn met betrekking tot musea voor april 2022.

Stranden
Zoals u wellicht weet beschikt Griekenland over talrijke stranden in alle soorten en maten. In Griekenland is het dan ook gemakkelijk om een plekje te vinden waar u op de gewenste afstand van andere strandgangers kunt verblijven en genieten. Houdt u aan de sociale afstand. Op georganiseerde stranden waar ligbedden en parasols worden verhuurd, is er voldoende afstand gecreëerd volgens de richtlijnen van de Griekse overheid. Het dragen van mondkapjes op de stranden is niet verplicht. Ook hier geldt dat kussens verwijderd zijn en dient u gebruik te maken van een eigen badlaken. Georganiseerde stranden volgen strikte regels van de lokale autoriteiten.

Wij staan graag voor u klaar
Natuurlijk begrijpen wij dat vakantie bij uitstek een periode zou moeten zijn van onbezorgd en in vrijheid kunnen genieten van al het moois dat Griekenland te bieden heeft. Dit jaar zal dat wellicht anders aanvoelen dan dat u gewend bent. Wij en onze Griekse partners zijn ervan overtuigd dat wij u een veilige en aangename vakantie kunnen aanbieden en u straks aan het water kunt zitten, genietend van de Griekse gastvrijheid en de ondergaande zon.

Uiteraard kunt u altijd telefonisch, per mail of chat contact met ons opnemen als u nog vragen heeft. Wij helpen u graag.

Fijne vakantie, kalo taxidi!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten