Meer van Melissani

Kefalonia

Het meer van Melissani, in de omgeving van Sami, is ondergronds misschien nog wel indrukwekkender dan aan het oppervlak. Het meer breidt zich namelijk verder uit in een grot, waar de ruwe natuur haar sporen heeft nagelaten. Tijdens een tour kunt u dit met eigen ogen zien.

  • Meer van Melissani op Kefalonia
    Kefalonia, Meer van Melissani
  • Meer van Melissani op Kefalonia
  • Meer van Melissani op Kefalonia
  • Meer van Melissani op Kefalonia
  • Meer van Melissani op Kefalonia
  • Meer van Melissani op Kefalonia
  • Meer van Melissani op Kefalonia
    Kefalonia, Meer van Melissani
  • Meer van Melissani op Kefalonia
  • Meer van Melissani op Kefalonia
/

Grot van Melissani


De grot van Melissani heeft een mysterieus karakter, mede door de verhalen over hoe de grot aan haar naam is gekomen. Deze verhalen hebben een duistere kant. De grot werd in 1951 ontdekt door de speleoloog John Petrohelos. In 1963 vonden archeologen er een tegel van klei, met hierop een afbeelding van de bosgod Pan omringd door dansende nimfen. Ook vonden onderzoekers een beeltenis van een vrouw. Door deze ontdekkingen denkt men dat de grot van Melissani wel eens de ‘Grot van de Nimfen’ uit het verhaal van Homerus zou kunnen zijn. De naam Melissani stamt dan af van de nimf Melissani, die hier aan haar einde kwam omdat de god Pan haar geweigerd zou hebben. Maar ook het andere verhaal over de naamgeving van de grot heeft een donkere kant. Deze vertelling gaat over de herderin Melisanthi, die tijdens de jacht zou zijn gedood in het meer.

Meer van Melissani


Bij het meer van Melissani komt het water dat in de lagune van Katavothres onder de grond verdwijnt weer aan de oppervlakte. Door de lange reis onder de grond is het zoute water van de zee vermengd met zoet bodemwater. Het meer van Melissani ligt deels in een grot. Deze is maar 500 meter verwijderd van de kust en bereikbaar via een tunnel, die nog niet zo lang geleden door mensen is aangelegd om de toegang tot de grot gemakkelijker te maken. Met een klein bootje kunt u een tour maken over het meer en de grot in. Doordat een deel van de bovenkant van de grot, het dak, ooit is ingestort, is een gat ontstaan en verandert de kleur van het water constant door het spel van de binnenvallende zonnestralen op het meer.

Boottocht over het meer van Melissani


Het gat is ongeveer 50 bij 40 meter groot en ligt zo’n 25 meter boven de wateroppervlakte. Het meer zelf is 163 meter lang, 25 meter breed en 10 tot 30 meter diep. In 1960 is er een tunnel aangelegd die de toegang tot de grot gemakkelijker maakt. In een kleine boot kan men een tocht over het meer maken. Eerst over het deel wat in het daglicht ligt en vervolgens langs een eilandje, gevormd door de naar beneden gevallen rotsen, het donkere deel van de grot in.

Een spel van licht


Wanneer u via de gang de grot door vaart, bereikt u een open, ondergrondse ‘hal’. Deze hal is verrassend goed verlicht, want een deel van de bovenkant is ooit ingestort, waardoor er nu een groot gat is achtergebleven. De instorting was waarschijnlijk het gevolg van een aardbeving. De zonnestralen die overdag door deze opening vallen maken de grot zo bijzonder. De kleur van het water in deze hal is eigenlijk nooit hetzelfde, want het binnenvallende licht speelt voortdurend een spel met het water. Stalactieten, de meeste wel 20.000 jaar oud, versieren het grootste deel van de plafonds. Als u uw boottocht verder vervolgt vaart u langs een eilandje, gevormd door naar beneden gevallen rotsen. Daarna gaat u het donkere deel van de grot in. Het water van het meer van Melissani stroomt uiteindelijk door tot in het meer van Karavomilos. De grot is dagelijks te bezoeken van 9:00 tot 17:00 uur.

op de kaart

Accommodaties op Kefalonia

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten