Zeehond Victoria

Alonissos

De wees monniksrob die de wereld heeft rondgereisd. Ze werd gevonden worstelend met enorme golven in oktober 2007 in de Egeïsche zee vlakbij Tinos. Toen de jonge zeehond gevonden werd, woog ze slechts 15 kilo en leed aan ernstige verwondingen.

  • Zeehond Victoria
/

De medewerkers en vrijwilligers van MOm hielden haar niet alleen in leven, maar leerde haar later ook te overleven. Vaardigheden die ze nodig heeft om het te maken in de open zee. Victoria was voor 5 maanden in MOm’s revalidatie centrum en haar nieuws was meerdere malen een onderwerp in internationale kranten. Ze is echt een ongelooflijk mooie monniksrob (Monachus Monachus) volgens de medewerkers van MOm. Toen ze 50 kilogram woog was ze in staat om te jagen en werd in februari 2008 met succes uitgebracht in de wateren van het National Marine Park van Alonissos in Griekenland. Dit natuurreservaat is een van de grootste en belangrijkste plaatsen voor de Monachus Monachus zeehonden. Naast de zeehond leven er 300 verschillende vissoorten en 80 vogelsoorten in het gebied. Ook vindt u er dolfijnen.

Nationaal Marine Park van Alonissos

Om bij te houden waar Victoria zich bevindt, heeft het MOm in samenwerking met de Sea Mammal Research Unit, hierbij een speciale zender bevestigd aan Victoria. Hiermee hielden ze verschillende informatie bij over de zeehond, zoals de locatie, diepte van de duiken, de tijd doorgebracht in en uit het water en de snelheid van zwemmen. Deze informatie werd per SMS verstuurd. Dit was de eerste keer dat een mediterrane monniksrob ” communiceert ” via mobiele netwerken, een methode die nog betrouwbaarder dan satelliet-tracking zou zijn.

De jonge zeehond, uitgerust met de nieuwste technologie, maar ook ingeënt tegen levensbedreigende virussen, is de 16e Monachus Monachus die gezond terugkeert naar zijn natuurlijke omgeving na het ontvangen van zorg door MOm. De zender werkt inmiddels niet meer. Echter, omdat we in staat zijn om haar te herkennen, weten ze dat Victoria nog leeft en zwemt in de Griekse zeeën.

Adoptie van de zeehond


Tijdens mijn eerste bezoek aan het eiland Alonissos, bracht ik uiteraard ook een bezoek aan de hoofdstad van het eiland, Patiri. Tijdens mijn lunch op een van de terrasjes aan de kade kwam ik in gesprek met een eilandbewoner. Ik had voordat ik het eiland bezocht al gehoord over het nationale park, maar het verhaal boeide mij zo, dat ik direct op onderzoek ben uitgegaan.

Ik werd doorgestuurd naar de MOm, een organisatie die zich al 25 jaar inzet voor het natuurpark, met name voor de, met uitsterven bedreigde, Monniksrob. Maar ook dolfijnen en andere zeedieren die in het gebied leven. Uren lang hebben we gepraat over onze ervaringen met Griekse eilanden en met name over de verschillende fauna’s. Nu, maanden later, bieden wij u Alonissos aan en maken het mogelijk dat u ook dit park kunt bezoeken. Daarom vonden wij het onze plicht om deze organisatie te steunen en een zeehond te adopteren.

Onze keuze is gevallen op Victoria, een prachtige zeehond, gevonden bij Tinos en gerevalideerd op Alonissos. En nu zwemt ze door de Griekse zeeën, op zoek naar iets lekkers.

MOm


De Griekse Vereniging voor de Studie en bescherming van de monniksrob is een Griekse een non-profit organisatie.

Website van MOm

Mooie beelden van zeehondje Fokionas die weer terug gaat zijn natuurlijke omgeving in.

op de kaart

Accommodaties op Alonissos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten