Terug naar Antiparos
Home > Antiparos > Geschiedenis Antiparos

De geschiedenis van Antiparos

Vanwege de strategische ligging in de Egeïsche Zee, is Antiparos altijd in beeld geweest. Toevluchtsoord voor velen, maar ook als tussenstop tijden reizen over zee. Perfect in het midden gelegen, voldeed het aan vele voorwaarden.

Archeologische vondsten laten zien dat het eiland allereerst geclaimd werd door het Minoïsche Rijk, afkomstig van Kreta. Zij bewoonden het eiland voor korte duur. Andere deskundigen zijn van mening dat het de Phoeniciers waren, die als eersten het eiland bewoonden. Lange tijd is er geen duidelijke herkenning van enige bewoning, tot aan de Byzantijnse periode. In de 15e eeuw kwamen de Venetianen aan land en lieten een enkel spoor achter. De restanten van het Kastro in Chora zijn hier een voorbeeld van.

In 1537 kwam de Venetiaanse overheersing tot een einde, toen de Ottomanen de Cycladen en zo ook Antiparos inlijfden in hun rijk. Pas in 1821, slechts door een korte periode onderbroken van 1770 tot 1774 door de Russen, viel het juk van buitenlandse overheersing van hun schouders namen zij deel aan de Onafhankelijkheidsoorlog. In 1832 werden zij officieel onderdeel van de Griekse staat.

Een van de bekendste tragedies uit de historie van Antiparos vond plaats in 1794, toen bewoners van Kefalonia samen met piraten uit Mani, Peloponnesos op het eiland kwamen. Behalve dat zij het eiland plunderden, ontvoerden zij ook de dochter van de Venetiaanse consul.

Deel met vrienden of reisgenoten