Recepten van Chios
De Griekse keuken is een traditioneel mediterrane en zeer geliefde keuken in Nederland. Iedere Griekse bestemming heeft zijn eigen lokale gerechten, zo ook Chios. Wilt u thuis ook van de Chiotische keuken genieten om alvast in de vakantiestemming te komen? Dan kunt u aan de hand van onderstaande drie recepten zelf de handen uit de mouwen steken. Eet smakelijk!
Tampourás (pompoen) met rijst en rozijnen
Ingrediënten
•2 koppen Basmati rijst
• 3 koppen fijngesneden kleine blokjes pompoen
• 3 ½ koppen kippenbouillon
• 1 grote fijngesneden ui
• ½ kopje zwarte rozijnen
• Pijnboompitten
• 3 tenen knoflook (geperst)
• 100 gram fijngesneden peterselie
• Geraspte sinaasappelschil van 2 sinaasappels
• ½ theelepel nootmuskaatpoeder
• ⅓ theelepel komijn
• 1 kaneelstokje
• ½ kop olijfolie
• 1 eetlepel boter
• Zout
•Peper
Bereidingswijze
Pompoen door midden snijden en vruchtvlees er uit halen (uithollen) en in fijne blokjes snijden. Doe een scheut olijfolie in een braadpan en voeg de gesneden ui toe en laat deze zachtjes aanbruinen. Voeg de komijn, de ongekookte rijst en de fijn geperste knoflook toe en laat dit 4-5 minuten sudderen totdat de rijst glazig is. Vervolgens de pompoenblokjes toevoegen totdat ze een rode kleur krijgen. Nootmuskaat, kaneelstokje en de pijnboompitten toevoegen. Na ongeveer 2 minuten de kippenbouillon in de pan schenken en de rozijnen toevoegen en het vuur op een laag pitje zetten. Deksel op de pan doen en het mengsel laten koken totdat de rijst al het vocht heeft opgezogen. Gedurende het koken de geraspte sinaasappelschil en proeven of het gerecht zout en peper nodig heeft. Als blijkt dat de rijst nog niet gaar is en er bijna geen kookvocht meer in de pan zit, dan wat water toevoegen. Als het rijst mengsel gaar is eetlepel boter toevoegen en goed doorroeren.
Groene salade met gegrilde ‘Mastéllo’ kaas
Ingrediënten
• Mix van diverse groene salades, zoals het hart van ijsbergsla, veldsla, frisee-sla, rucola, romaanse sla, baby spinazie
• Eventueel groene erwten (gekookt)
• 1 peer
• Peterselie
• Mastello kaas of soortgelijke kaas, bijv. Xaloúmi van Cýprus
• Olijfolie
• Citroensap van 1 citroen
• Mespuntje rozemarijn
• Mespuntje tijm
• Rode hete peper
Bereidingswijze
Was de salademix en de peterselie en zorg er voor dat deze goed droog is alvorens u deze in een grote schaal doet. Eventueel groene gekookte erwten toevoegen. Snijd de peer in dunne partjes en verdeel deze over de saladeschaal. Gril de mastellokaas in een grillpan of in een oven aan beide kanten totdat de kaas zacht wordt. Dressing bereiden van olijfolie, sap van 1 citroen, zeer fijn gesneden rode peper. Giet de dressing over de salade en meng dit goed met de salade. Leg vervolgens de mastellokaas bovenop de salade en giet ook hier een klein beetje dressing over.
Sinaasappeltaart van Chíos
Ingrediënten
• 500 gram filodeeg
• 1 kop suiker
• 1 kop water
• ½ kop maisolie
• 1 glas verse sinaasappelsap
• 200 gram Griekse yoghurt 2% vet
• Scheut vanille extract (afhankelijk van de grootte van het flesje of buisje)
• 2 theelepels bakpoeder
• Geraspte sinaasappelschil van 2 sinaasappels
Bereidingswijze
Plaats het filodeeg in een voorverwarmde oven op 100°C totdat de vellen droog en knapperig worden. Verkruimel het filodeeg in kruimels in een mengkom en voeg de overige ingrediënten toe, te weten de yoghurt, bakpoeder, vanille-extract, geraspte schil van 1 sinaasappel (andere helft is voor het bereiden van de siroop) en meng dit goed met uw handen. Vervolgens schept u het mengsel in een bakvorm (zonder in te vetten) en druk het mengsel goed aan en laat deze in een voorverwarmde oven van 180° ongeveer 30-40 minuten garen. Vervolgens checkt u of de taart gaar is door in het midden van de taart een mes te steken. Als het mes er droog uitkomt is de taart gaar, anders dan nog een aantal minuten laten garen. Wanneer de taart gaar is deze uit de oven halen en af laten koelen. Vervolgens bereiden we de siroop: voeg in een kleine steelpan (sauspan) 1 kop suiker en 1 kop water en de geraspte schil van 1 sinaasappel toe en laat dit ongeveer 10 minuten doorkoken en giet het mengsel over de taart.
Deze smaakvolle en sappige taart wordt in vele horecagelegenheden op Chios geserveerd.