Dodoni

Epiros

Even buiten de stad Ioannina aan de voet van het Tomaras-gebergte liggen de opgravingen van het heiligdom van Dodoni. Hier bevond zich het oudste orakel van Griekenland.

  • epiros_dodoni2.jpg
  • epiros_dodoni.jpg
  • orakel van dodoni_st.jpg
  • epiros_greek ancient theater of dodoni_st.jpg
  • epiros_dodoni5.jpg
    Epiros
  • epiros_dodoni1.jpg
  • epiros_dodoni3.jpg
/

Dodoni was in de oudheid het spirituele centrum van Noordwest-Griekenland en stond bekend om het orakel van Zeus. Dit orakel wordt reeds door Homerus genoemd en in de geschriften van de geschiedschrijver Herodotus lezen we al over de mythe rond het ontstaan van het heiligdom.

Volgens deze mythe werden er vanuit Thebe in Egypte twee zwarte duiven opgelaten. De ene duif landde in Libië, hier werd een tempel voor Ammon Zeus opgericht. De andere duif landde in Dodoni in een eikenboom, de heilige boom van Zeus. Met menselijk stem gaf de duif vervolgens bevel tot het oprichten van een heiligdom ter ere van de Griekse oppergod.

Lange tijd geloofde men dat Zeus samen met zijn echtgenote Dione in de eikenboom woonde en van heinde en verre kwamen de oude Grieken naar Dodoni om het orakel om raad te vragen. Priesters brachten de raadgevingen van Zeus over door naar het geritsel van het gebladerte te luisteren. Eveneens voorspelden zij de toekomst door te kijken naar de manier waarop vogels de boom in- en uitvlogen en door te luisteren naar het geluid van metalen voorwerpen die in de boom hingen.

Op het archeologisch terrein ziet u naast de tempelruïnes van onder andere Zeus en Dioni nog de overblijfselen van het stadion en het bouleuterion, het raadsgebouw van het heiligdom. Het meest in het oog springend is echter het amfitheater, een van de fraaiste van Griekenland. Dit werd in opdracht van Koning Pyrros van Epiros gebouwd in de 3e eeuw voor Christus. Hij wilde zijn koninkrijk voorzien van kwalitatief hoogstaande architectuur en gaf opdracht tot de bouw van één van de grootste amfitheaters van Griekenland. Het amfitheater bood vroeger plaats aan 18.000 mensen en was voornamelijk bedoeld voor de opvoering van toneelstukken. In de tijd van de Romeinse overheersing werd het amfitheater in gebruik genomen voor gladiatorgevechten. Net als Delphi, raakte ook het heiligdom van Dodoni in verval na de opkomst van het Christendom.

Voor een paar euro krijgt u toegang tot het gehele archeologische terrein. Er zijn informatieborden in het Engels zodat u een goede indruk krijgt van hoe het er hier in de Oudheid uitzag. Laat u even mee terug in de tijd voeren en vergeet u vooral niet naar het geritsel van de eikenboom te luisteren.

op de kaart

Accommodaties op Epiros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten