Excursies op Epiros

Voor wie niet alle dagen op het strand wil zijn, is er nog meer te beleven in Epiros. Hier vindt u een aantal excursies. Sommige van die interessante reisdoelen kunt u ook zelf bezoeken met een huurauto of per taxi met privéchauffeur. Reisleiding ter plaatse informeert u graag over de mogelijkheden, bijvoorbeeld een tocht naar Corfu, met een bootje varen of per boottaxi naar een van de stranden in de omgeving.

Zagoria

U bezoekt per bus het prachtige Zagoriagebied met de adembenemende Vikos-kloof. Onderweg naar dit gebied zal er een koffiestop gemaakt worden. Eenmaal in het Zagoriagebied aangekomen rijden we langs diverse bergdorpjes en zien we de indrukwekkende boogbruggen in het plaatsje Kipi. Ook kunt u een kijkje nemen in het plaatsje Monodendri. De naam "Monodendri" werd gebruikt vanaf het begin van de 19de eeuw. Monodendri betekent letterlijk "één boom" ofwel "eenzame boom" en verwijst naar een zeer grote boom waarvan in 1910 nog overblijfselen aanwezig waren. De huizen in het dorp zijn gebouwd volgens traditionele bouwstijl uit alleen natuursteen, nieuwe woningen mogen enkel worden gebouwd ter vervanging van bestaande panden en dienen wederom met dezelfde materialen te worden vervaardigd. In Monodendri gaat u genieten van de prachtige uitzichten over de Vikos-kloof en wandelt u naar het klooster Agia Paraskevi uit de 15de eeuw.

De Metéora-kloosters

Deze tocht gaat naar de Metéora, een zeer merkwaardig landschap. Reusachtige rotsklompen rijzen uit de vallei op tot enorme hoogten. Vroeger klauterde men op handen en voeten naar boven als er gevaar dreigde. Plusminus 700 jaar geleden vestigden monniken zich op die moeilijk toegankelijke rotshoogten en bouwden er kloosters. Achter het dorp Kastráki is de grot van Geórgios. Op de naamdag van deze heilige, in april, klimmen mannen naar de grot en hangen er kledingstukken van hun vrouwen op. Men gelooft dat de geest van Geórgios de vrouwen geluk zal brengen.

Acheron rivier

Cultuur en natuur gaan hand in hand tijdens deze halve dagtocht naar Gliki. Gliki ligt landinwaarts aan de rivier de Acheron, ook wel de 'river Styx' genoemd in de mythologie. Caron zou, volgens de legende, doden naar de onderwereld vervoeren, hun reis werd betaald door hun rouwende familieleden door het plaatsen van een munt onder de tong. Deze rivier in de Griekse mythologie is ook de rivier waarvan men zegt dat Achilles hier werd gedoopt door zijn moeder.

Vergeet niet om badkleding mee te nemen en waterschoenen te dragen als u het water in gaat, wees wel voorzichtig; de bodem is vrij ongelijk en de stroming kan sterk zijn. Iedereen is hier vrij om te doen wat hij/zij wil. U kunt heerlijk op een terras aan het water gaan zitten, raften, paardrijden of een stukje gaan wandelen.

Paxos en Antipaxos

Van een tocht naar de prachtige eilandjes Páxos en Antípaxos zult u zeker geen spijt krijgen. Deze twee eilandjes liggen in de Ionische Zee en bieden veel schoonheid en rust. Páxos is een groen eiland met cipressen en pijn- en olijfbomen en heeft een prachtige kust met talrijke stranden en grotten. Het nagenoeg onbewoonde eiland Antípaxos is bekend vanwege de schitterende stranden. Laat u niet weerhouden van een duik in het heldere water.

Albanië

Vanuit Parga vertrekt u per bus naar het bijzondere Albanië. Na ongeveer anderhalf uur komt u aan in Mavromati aan de Albanese grens. Hier maakt u een stop voor de paspoortcontrole. U reist verder door de Albanese vlakten, waar u onderweg kunt genieten van de meren, rivieren en panoramische vergezichten. 

Onze volgende stop is het Butrint Nationaal Park, de archeologische vindplaats. Een deskundige gids zal u rondleiden en u het een en ander vertellen over de oude stad. U maakt kennis met de overblijfselen van de diverse culturen in harmonie met de prachtige natuur. U loopt in de voetstappen van o.a. Julius Caesar, Edward Leer, William Martin League, Puqueville, Mussolini’s dochter, Eda en Krushev.

Na de rondleiding kunt u een korte pauze nemen voor een verfrissing. Hierna reist u verder naar Saranda, waar u vrije tijd heeft om te lunchen en om rond te lopen en een kijkje te nemen op de boulevard. 

Aan het eind van de dag reist u per bus weer terug naar Parga.

Deel met vrienden of reisgenoten