Excursies op Epiros

Voor wie niet alle dagen op het strand wil zijn, is er nog meer te beleven in Epiros. Hier vindt u een aantal excursies. Sommige van die interessante reisdoelen kunt u ook zelf bezoeken met een huurauto of per taxi met privéchauffeur. Reisleiding ter plaatse informeert u graag over de mogelijkheden zoals bijvoorbeeld naar Corfu, of met een bootje varen of per boottaxi naar een van de stranden in de omgeving.

De Zagória en de Metéora-kloosters

Deze tocht gaat naar de Metéora, een zeer merkwaardig landschap. Reusachtige rotsklompen rijzen uit de vallei op tot enorme hoogten. Vroeger klauterde men op handen en voeten naar boven als er gevaar dreigde. Plusminus 700 jaar geleden vestigden monniken zich op die moeilijk toegankelijke rotshoogten en bouwden er kloosters. Achter het dorp Kastráki is de grot van Geórgios. Op de naamdag van deze heilige, in april, klimmen mannen naar de grot en hangen er kledingstukken van hun vrouwen op. Men gelooft dat de geest van Geórgios de vrouwen geluk zal brengen.

Secret Epiros

Een avontuurlijke dag met een groot deel aan waterelement erin. Een boottocht over de rivier de Acheron, ook wel de river Styx genoemd staat op het programma. Rond de middag vertrek naar Glikí, waar we wederom een ontmoeting met de rivier hebben. Lunch is inbegrepen. Na de lunch heeft u de mogelijkheid om te kiezen wat u wilt doen. Zo kunt u er voor kiezen om zelf de rivier in te gaan, te wandelen, raften of lekker aan het water te zitten. De gids zal hier niet overal bij zijn. Een leuke dag voor jong en oud.

Paxos en Antipaxos

Van een tocht naar de prachtige eilandjes Páxos en Antípaxos zult u zeker geen spijt krijgen. Deze twee eilandjes liggen in de Ionische Zee en bieden veel schoonheid en rust. Páxos is een groen eiland met cipressen en pijn- en olijfbomen en heeft een prachtige kust met talrijke stranden en grotten. Het nagenoeg onbewoonde eiland Antípaxos is bekend vanwege de schitterende stranden. Laat u niet weerhouden van een duik in het heldere water.

Corfú

Een mooie tocht over de Ionische Zee brengt u naar Corfú. Corfú-stad vormt het middelpunt van het eiland. Het is met recht een hoofdstad. Opvallend zijn de vele hoge en klassieke huizen in de oude stad tussen het Oude Fort (Páleo Frourío) en het Nieuwe Fort (Néo Frourío). Hiertussen en achter de oude stadswallen was men het veiligst gedurende de bloedige eeuwen van strijd en plundering.

Veilig is men nog steeds in de stad. Maar vooral voelt men zich goed door de sfeer en de gezelligheid die overal heerst in Corfú-stad. Men kan er uren naar kijken naar de passerende mensen vanaf een van de vele terrassen. In de oude haven zoeken de vissersboten een plaatsje om aan te meren. De veerboten uit Italië kiezen een eind verderop een ligplaats in de nieuwe haven. In de oude stad is het nooit echt warm, want de smalle straten zorgen voor schaduw.

Een andere aantrekkelijke plek is de Spianáda, de open ruimte tussen het fort en de stad. De belagers die zich hier vroeger begaven, waren goed te zien en konden zo prima onder vuur genomen worden. Onder de arcaden van het Listón en onder de bomen ervoor zit men te praten of te kijken naar alles dat voorbij komt. De bouwer van deze bogengalerij, de Lesseps, heeft hier een kopie neergezet van soortgelijke bouwwerken in Parijs, voor het geval dat hij en de toenmalige Franse bestuurders van Corfú heimwee zouden krijgen naar het vaderland. Of ze wilden pronken met de Franse architectuur, die overigens mede ontwikkeld was onder invloed van de veel oudere Griekse bouwkunst. Er is een groot plein omringd door een park met paden en een muziekpodium. In de zomermaanden worden hier regelmatig concerten gegeven. Het grote grasveld is van oorsprong een cricketveld en is een overblijfsel van de Britse overheersing. Achter het Listón zijn de smalle winkelstraatjes. De wandelpromenade Voulgáreos en de verderop gelegen straat Georgíou Theotòki, zijn gezellige winkelstraten. Meer winkels bevinden zich in de Alexándrasstraat, een prachtige laan met veel bomen, die uitkomt aan het San Roccoplein en de zee.

Het Oude en het Nieuwe Fort
Het Oude Fort oftewel het Páleo Frourío wordt ook wel het Fortezza genoemd. Het onderhoud laat de laatste jaren te wensen over. Men kan zich bij een bezoek aan deze ruïne voorstellen, wat voor onschatbare waarde deze vestiging had voor de stad. Door de ligging was het zicht naar alle kanten uitstekend. Zowel de aanvallers over land als die via de zee konden vanaf het fort goed verweerd worden. Generaal Schulenberg in de vorm van een standbeeld voor de ingang van het fort, kijkt met enige trots naar de vestiging. Na donatie door de Venetianen als dank voor het beschermen tegen de Turken in 1715 werd het standbeeld binnen de vesting geplaatst. Echter na de intreding van het verval is het beeld buiten de muren gezet.

Het Nieuwe Fort of het Fortezza Nuova is vandaag de dag in gebruik door de marine en daardoor niet voor publiek toegankelijk. Vanaf het verhoogde punt in de Oude Haven krijgt men een mooi zicht op deze nieuwe vesting die rond 1580 gebouwd werd. Zoals in de geschiedenis van Corfú reeds verteld, werd het eiland en met name de stad veelvuldig belaagd. Een goede bescherming werd steeds gevonden in het bouwen van dergelijke forten. De poort toont een prachtige boog met een afbeelding van de Leeuw van San Marco erboven. Na de renovatie die onlangs plaats vond, zijn er diverse exposities en worden er soms concerten gegeven.

De stad is bezaaid met oude, prachtige bouwwerken. Tevens zijn kerken rijk vertegenwoordigd. Heel Corfú kent overigens meer dan 800 kerken. Met name de kerk van de Heilige Spiridon in het centrum van de stad kent grote bekendheid. Deze is opgedragen aan de beschermheilige van Corfú. Het plafond van de kerk kent prachtige schilderingen en de lijsten zijn verguld. Deze beschermheilige is de van oorsprong Cypriotische aartsbisschop Spyriodon. Na zijn dood is zijn geest een aantal keren van belang geweest bij het overwinnen van de Turken, de pest en de grote hongersnood. Overigens worden nog steeds veel jongens naar deze heilige vernoemd. De naam Spiros is een veelgehoorde naam op Corfú.

Het Archeologisch Museum herbergt vele unieke stukken. Onder andere een deel van de Artemis tempel uit het begin van de 6e eeuw v.Chr. Uniek omdat dit een enorm brokstuk betreft van maar liefst 17 meter lang en meer dan 3 meter hoog. Ook het Byzantijns Museum is de moeite waard. Hier worden diverse Christelijke kunststukken ten toon gesteld. Overigens is de hele stad een groot museum. Een wandeling door Corfú-stad zal dit bevestigen.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord