Excursies op Epiros

Voor wie niet alle dagen op het strand wil zijn, is er nog meer te beleven in Epiros. Hier vindt u een aantal excursies. Sommige van die interessante reisdoelen kunt u ook zelf bezoeken met een huurauto of per taxi met privéchauffeur. Reisleiding ter plaatse informeert u graag over de mogelijkheden zoals bijvoorbeeld naar Corfu, of met een bootje varen of per boottaxi naar een van de stranden in de omgeving.

Zagoria

U bezoekt per bus de hoofdstad van Epiros, Ioannina! Ioannina ligt aan de oevers van het Pamvotida meer en met haar 90.000 inwoners heeft Ioannina de charme van een oude stad. Aan het meer vind men gezellige terrasjes met taverna’s, cafés en bars. Vanaf het Litharitsa Park is er een schitterend uitzicht op het meer en in de zomermaanden worden in de stad verschillende festiviteiten georganiseerd.
Daarna gaat u door naar het prachtige Zagoria gebied en wel naar Monodendri.
De naam "Monodendri" werd gebruikt vanaf het begin van de 19de eeuw. Monodendri betekent letterlijk "één boom" ofwel "eenzame boom" en verwijst naar een zeer grote boom waarvan in 1910 nog overblijfselen aanwezig waren.
De huizen in het dorp zijn gebouwd volgens traditionele bouwstijl uit alleen natuursteen, nieuwe woningen mogen enkel worden gebouwd ter vervanging van bestaande panden en dienen wederom met dezelfde materialen te worden vervaardigd.

In Monodendri gaat u genieten van de prachtige uitzichten over de Vikos-kloof en wandelt u naar het klooster Agia Paraskevi uit de 15de eeuw.

De Metéora-kloosters

Deze tocht gaat naar de Metéora, een zeer merkwaardig landschap. Reusachtige rotsklompen rijzen uit de vallei op tot enorme hoogten. Vroeger klauterde men op handen en voeten naar boven als er gevaar dreigde. Plusminus 700 jaar geleden vestigden monniken zich op die moeilijk toegankelijke rotshoogten en bouwden er kloosters. Achter het dorp Kastráki is de grot van Geórgios. Op de naamdag van deze heilige, in april, klimmen mannen naar de grot en hangen er kledingstukken van hun vrouwen op. Men gelooft dat de geest van Geórgios de vrouwen geluk zal brengen.

Secret Epiros

Een avontuurlijke dag met een groot deel aan waterelement erin. Een boottocht over de rivier de Acheron, ook wel de river Styx genoemd staat op het programma. Rond de middag vertrek naar Glikí, waar we wederom een ontmoeting met de rivier hebben. Lunch is inbegrepen. Na de lunch heeft u de mogelijkheid om te kiezen wat u wilt doen. Zo kunt u er voor kiezen om zelf de rivier in te gaan, te wandelen, raften of lekker aan het water te zitten. De gids zal hier niet overal bij zijn. Een leuke dag voor jong en oud.

Ionian Cruise

Vanaf Nidri vaart u eerst naar het kristal heldere water en de prachtige baai van Porto Katsiki, op Lefkas, verkozen tot een van de mooiste stranden van Griekenland. Hier krijgt u de gelegenheid de eerste duik van de dag te nemen. Het kan ook zijn dat u de eeste stop in Egremni maakt, dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. Na deze verfrissende duik vaart u richting Kefalonia, waar u het dorp Fiskardo kunt gaan verkennen.

In de haven van Fiskardo bevinden zich veel winkeltjes, cafetaria's en restaurantjes. Dit mooie en pittoreske vissersdorpje is één van de weinige dorpen op Kefalonia, die niet vernield is bij de aardbeving van 1953. De traditionele en Venetiaanse gebouwen zijn nog intact en geven het dorp een unieke charme en sfeer. Door naar het prachtige eiland Ithaki, u maakt hier geen stop op het eiland, maar er wordt een zwemstop vanaf de boot gemaakt. U ziet op deze dag ook nog de mooie eilanden Meganissi, Scorpios en Madouri. Bij Meganissi zult u varen naar de op een na grootste grot in Griekenland. Daarnaast krijgt u ook nog een keer de mogelijkheid te zwemmen in 1 van de prachtige baaien met hun kristal heldere water.

Corfú

Corfu is een prachtig eiland en Corfu-stad is een levendige en veelzijdige stad.
De aantrekkelijke hoofdstad van het eiland telt ongeveer 40.000 inwoners. De in roze en oker gepleisterde gebouwen, de houten luiken, smeedijzeren balkons en stenen trapstraatjes doen Italiaans aan. Maar zoals gezegd hebben ook de Britse en Franse bezetters hun sporen nagelaten. De pittoreske Campiellowijk is gebouwd op een landtong die in de Venetiaanse tijd werd bewaakt door twee forten. Deze liggen ten zuiden van de veerhaven met de open ruimte van het Spanada-park aan de oostkant, de Palaio Frourio (oude vesting) op een oostelijke steile rots en de Neo Frourio (nieuwe vesting) in het noorden.

Overal in de stad is een chaotische drukte en overal is het gezellig. U kunt tijden blijven kijken op één van de vele terrasjes langs de oude haven naar de bedrijvigheid op het water. De veerboten naar Italië liggen in de nieuwe haven, een eind verderop.

Achter het Liston, de flaneerboulevard, vindt u de smalle winkelstraatjes. Maar niet alleen hier, Voulgareos en het San Roccoplein zijn ook omringd door winkeltjes.

Paxos en Antipaxos

Van een tocht naar de prachtige eilandjes Páxos en Antípaxos zult u zeker geen spijt krijgen. Deze twee eilandjes liggen in de Ionische Zee en bieden veel schoonheid en rust. Páxos is een groen eiland met cipressen en pijn- en olijfbomen en heeft een prachtige kust met talrijke stranden en grotten. Het nagenoeg onbewoonde eiland Antípaxos is bekend vanwege de schitterende stranden. Laat u niet weerhouden van een duik in het heldere water.

Albanië

U vertrekt vanuit Parga per bus naar het bijzondere Albanië. u reist door de Albanese vlakten en kunt u onderweg genieten van de meren en rivieren die u passeert en panoramische vergezichten. U bezoekt het Butrint Nationaal Park, de archeologische vindplaats. Een deskundige gids zal u rondleiden en u het een en ander vertellen over de oude stad. Butrint is een antieke stad van 2600 jaar oud. U maakt kennis met de overblijfselen van de diverse culturen uit de Boutrinistische, Hellenistische, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse periode in harmonie met de prachtige natuur. U loopt in de voetstappen van o.a. Julius Caesar, Edward Leer, William Martin League, Puqueville, Mussolini’s dochter, Eda en Krushev.

Na de lunch gaat u per bus naar Saranda, waar u vrije tijd heeft om rond te lopen en een kijkje te nemen op de boulevard. (verwacht niet veel winkeltjes, boutique’s etc.) consumpties en lunch niet inbegrepen.
Saranda is, met ca. 30.000 inwoners, de bekendste badplaats van Albanië, het land dat onder de dictatuur van Enver Hoxa jarenlang vrijwel van de buitenwereld was afgesloten. Hoewel nog lang niet klaar voor het grote toerisme is met name Saranda, met behulp van geld van de overheid, bezig de infrastructuur te ontwikkelen. Wegen in de stad worden opnieuw geasfalteerd, nieuwe restaurants en bars gebouwd en het aanzicht van de stad, de boulevard, is inmiddels fraai aangelegd.

Deel met vrienden of reisgenoten