Terug naar Kefalonia
Home > Kefalonia > De stranden van Kefalonia

De stranden van Kefalonia

Reist u met ons mee tijdens onze tocht langs de stranden van Kefalonia?

U zult verrast zijn. Want hoewel het water er overal verfrissend en helder is, is niet een strand hetzelfde. Van kleine, afgelegen kiezelstranden tot langgerekte kustlijnen met goudkleurig of zelfs rood zand. Kefalonia biedt voor ieder wat wils. Enkele stranden zijn zelfs verkozen tot de mooiste en schoonste stranden van de wereld en kregen hiervoor de Blue Flag.

Ga direct naar de interactieve kaart

Video van Kefalonia

Het strand van Mirtos

Ten zuiden van Assos ligt het schitterende strand van Mirtos. Dit strand is een parel in de kroon van Kefalonia en tevens een van de meest gefotografeerde plekken op het eiland. Door verschillende organisaties is dit strand verkozen als het mooiste strand van Griekenland en door sommige zelfs als het mooiste van heel Europa. Een blik op dit strand laat zien waarom. Zowel de aanblik van bovenaf als een duik in de golven zullen de bezoeker verrassen. Zo bijzonder zijn de vele kleurschakeringen hier. De ondergaande zon vervolmaakt dit kleurige tafereel.

Het strand van Poros

Het strand van Poros is een lang, breed strand met een mooi uitzicht op de bergen van het vasteland. Het strand is een kiezelstrand met kleine, witte kiezelstenen en enkele grotere rotsen aan de noordkant van het strand. Het strand van Poros is deels georganiseerd, waar ligbedden en parasols op een deel van het strand worden aangeboden. Er zijn diverse strandtentjes die u kunt bezoeken voor een drankje of een hapje. 

Het strand van Atheras

In de noordelijke punt van het schiereiland Paliki ligt in een kleine baai het strand van Atheras. De natuur is prachtig, maar met name de kleine, blauwe kerk van Agios Spyridon trekt hier de aandacht. Deze kerk ligt direct langs het water en kijkt uit over de baai en de kustlijn.

Het strand van Lepeda

Het strand van Lepeda is 2 km buiten Lixouri gelegen. Vanaf Lixouri kunt u het strand bereiken door middel van een wandeling langs het water. Het is een zandstrand met een oranje kleur, vergelijkbaar met het strand van Xi, en het heeft een ondiepe zeebodem. Voor een deel is het een georganiseerd strand met ligbedden en parasols en voor drinken of een snack kunt u terecht bij de strandtent.

Het strand van Petani

Het strand van Petani ligt tevens op het schiereiland Paliki en wordt door velen beschouwd als een miniatuurversie van het bekende strand van Mirtos, in het noorden van het eiland. Petani wordt net als Mirtos omgeven door hoge rotspartijen die op sommige plekken tot aan zee reiken. De route naar dit strand is redelijk bochtig en steil, maar eenmaal beneden aangekomen, nodigt het turkoois gekleurde water uit tot een verfrissende duik. Ook snorkelen is hier een uitstekend tijdverdrijf. Dankzij het heldere water en de aanwezige rotsen is hier veel te zien. Fraai is bovendien dat het strand bestaat uit zowel zand als kiezels.

Het strand van Agia Eleni

Iets zuidelijker dan Petani ligt op het schiereiland Paliki het strand Agia Eleni. Kleiner dan Petani en Mirtos, maar zeker niet minder indrukwekkend. Een steile weg leidt naar het kleine strand met de hoge rotsen.

Het strand van Vatsa

Nog steeds bevinden we ons in de omgeving van Lixouri. Verscholen in het zuiden ligt het paradijselijke strand van Vatsa. U waant zich hier op het strand van Robinson Crusoe! Onbewoond is het daarentegen niet, al doen de verkeersborden met krokodillen, kamelen en kangoeroes anders vermoeden! De taverne zit er sinds jaar en dag en serveert de heerlijkste gerechten. De eigenaren vonden op deze plek onder andere een prachtig bewaard gebleven mozaiek met dolfijnen, welke nu te bewonderen is in het Archeologisch Museum in de hoofdstad Argostoli. Het kleine kapelletje Agios Nikolaos is te bezoeken, net als de plek waar het mozaïek gevonden is en waar u nog diverse overblijfselen terug kunt vinden van een tempel. Ook hier rood zand als strand aan de rustige aanspoelende zee. Op de vingers gekeken door een groepje nieuwsgierige ganzen dat hier altijd te vinden is.

Het strand van Xi

Voor het zien van een bijzonder natuurverschijnsel, is een rit naar het strand van Xi op het schiereiland Lixouri is een aanrader. Witte rotsen omringen het strand en het zand is hier rood van kleur. Dat komt doordat de grond een hoge concentratie argylos bevat, een soort klei, te vinden aan de voet van de rotsen. Deze klei zou reinigende werking op de huid hebben en het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat u mensen tegenkomt die zich hiermee ingesmeerd hebben. Het strand is een drukbezocht strand in de zomermaanden.

Het strand van Makris Gialos

Makris Gialos ligt aan de voet van een met groen bedekte heuvel en ook het strand loopt hier langzaam af in zee. Met name in juli en augustus is dit strand voor velen een ontmoetingsplek en is gezelligheid hier een standaard gegeven. Makris Gialos is een heerlijke plek om een zomerse dag door te brengen.

Het strand van Platis Gialos

Dit strand vloeit voort uit het strand van Makri Gialos. Hoewel ook hier veel eilandbewoners in de zomermaanden verkoeling zoeken, is het een stuk rustiger dan Makri Gialos. Platis Gialos staat bekend om de ongerepte schoonheid. Het water is kristalhelder en het lichtgekleurde zand glinstert in de zon. De kust wordt omgeven door weelderige groene heuvels.

Het strand van Skala

Het strand van Skala ligt op loopafstand van het levendige centrum. Dit meer dan drie kilometer lange zandstrand is een van de populairste stranden van Kefalonia en staat bekend om het heldere water. De kustlijn wordt begrensd met dichtbegroeide heuvels en rotspartijen. In de zomer is het op deze plek redelijk druk, maar ook dan is het mogelijk een afgelegen plekje te vinden voor wat meer rust.

Het strand van Mounda

Het strand van Mounda kan gerust bijzonder genoemd worden. Op deze plek komt de Caretta Caretta schildpad namelijk aan land om in het zand haar eieren te leggen. Dat doet zij tussen mei en augustus en overlapt hiermee het toeristenseizoen. Gezien deze schildpad een bedreigde diersoort is, is het van groot belang dat het broedgedrag niet verstoord wordt. De laatste jaren is de invloed van de mens op deze plek echter flink toegenomen. Om de impact hiervan op het leefgebied van deze schildpadden te verkleinen, zijn daarom richtlijnen opgesteld waar men zich aan dient te houden bij een bezoek aan dit gebied. Het strand van Mounda is bovendien opgenomen in het Natura 2000-programma, waarmee het is aangemerkt als een beschermd gebied. Natura 2000 zet zich in voor het behoud en bescherming van het ecosysteem van gebieden wereldwijd.

Het strand van Avithos

Goudkleurig zandstrand dat langzaam afloopt in zee. Let tijdens een bezoek aan het strand van Avithos ook eens op het kleine rotseiland Dias dat vlak voor de kust ligt. Op dit eilandje was vroeger een tempel die gewijd was aan de god Zeus. Vandaag de dag staat op deze plek een kerkje.

Het strand van Antisamos

Dit strand ligt in de directe omgeving van Sami en is een van de mooiste stranden in deze omgeving. De kronkelige weg die naar dit strand leidt, biedt na iedere bocht een ander uitzicht. De omgeving is weelderig begroeid en bomen flankeren de route. Na de laatste bocht komt het strand in zicht. De witte kiezels en het zeewater vormen zo’n fraaie combinatie dat het zicht tot op de bodem reikt. Op dit strand zijn in het jaar 2000 veel scènes gefilmd voor de film Captain Corelli’s Mandolin, naar het gelijknamige boek van Louis de Bernieres.

Het strand van Foki

Licht gekleurde kiezels en dobberende bootjes in het water, dat van turkoois overgaat in diepblauw. Het strand van Foki ziet er schilderachtig uit. Olijfbomen verschaffen hier natuurlijke schaduw en de ranke cipressen die de heuvel bedekken steken fier boven alles uit. Foki betekent zeehond in het Grieks en het strand is vernoemd naar de Monachus-Monachus zeehond die zijn leefruimte vindt het gebied rondom Foki.

Het strand van Foki is relatief smal en vaak drukbezocht. Het is daarom een aanrader om het pad aan de rechterkant van de baai te bewandelen, dat u naar plekken leidt waar u zich even kunt terugtrekken. Zo zijn er enkele platte rotsen te vinden waar u kunt zonnebaden.

Het strand van Dafnoudi

Dit prachtige strand in het noorden van Kefalonia ligt aan de voet van met bomen beklede helling. In de zomermaanden is schaduw hier beperkt, maar een duik in het sprankelende en frisse water biedt dan uitkomst. Als het te warm wordt kan verkoeling ook worden gezocht in de kleine grot die aan de waterkant ligt.

Interactieve kaart

Open interactieve kaart

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten