De geschiedenis van Paxos
Ondanks dat Paxos maar een klein eiland is, heeft het toch een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Deze heeft grotendeels eenzelfde verloop gehad als die van het noordelijker gelegen Corfu.
Volgens de Griekse mythologie ontstond Paxos doordat de god Poseidon met zijn drietand op het eiland Corfu sloeg en er een stuk van het zuiden afbrak, wegdreef en een eigen eiland werd. Om zijn jaloerse vrouw te ontvluchten, dook hij soms onder op Paxos met zijn geliefde en noemde Paxos liefkozend zijn liefdesnestje. De drietand is nog steeds het symbool van Paxos.
De strategische ligging tussen Italië en het vasteland van Griekenland en verder Azië zorgde door alle eeuwen heen steeds voor een strijd waarbij onder andere Paxos van de ene heerschappij in de andere verviel. Zo viel Paxos in handen van de Peloponnesos, Athene en Romeinen, waarbij deze laatste lange tijd voor rust op het eiland zorgden. In deze tijd waren het vooral zeerovers die voor verderf zorgden door aanvallen waarbij rijkdommen werden buit gemaakt en de bevolking gevangen en verkocht als slaven. Tweede helft van de 11e eeuw vielen de Noormannen het Ionisch gebied binnen. Zij werden opgevolgd door de Venetianen. De invloed van deze overheersing valt niet over het hoofd te zien op Paxos. En niet alleen in architectuur, maar ook waren het de Venetianen die de tomaat naar het eiland brachten en olijfbomen in grote getale cultiveerden.
Het Ottomaanse rijk vierde ook zijn zege op Paxos, die werd opgevolgd door het Britse bewind. Die zorgden overigens voor het aanleggen van wegen en drainagesystemen voor een betere watervoorziening op het eiland. In WOI was Paxos samen met Corfu officieel neutraal. In WOII werd Paxos bezet door de Italianen, die de handlangers van de Duitsers waren.