Terug naar Paxos
Home > Paxos > Wandelen op Paxos

Wandelen op Paxos

Omdat Paxos maar zo klein is, is het makkelijk te bewandelen. Langs de kust verbinden schaduwrijke paden de kerken en dorpen met elkaar, ondertussen trakterend op geweldige uitzichten. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar op het eiland. Zo kan men eenvoudig lopen van Gaios naar Lakka of een route langs de ruige westkant van het eiland.

Wandelen langs olijfbomen en bloemen


Niet alleen snorkelaars en strandliefhebbers komen aan hun trekken op Paxos, maar ook wandelaars kunnen hier prima terecht. Het binnenland en de westkust bevatten prachtige natuurgebieden en de paden zijn goed te bewandelen. Er zijn verschillende routes voor de recreatieve wandelaar beschikbaar.

Olijfbomen op Paxos


Het is geen uitzondering op de Ionische Eilanden dat de olijfboom de kleur van het landschap bepaalt. De westkust heeft hoge kliffen en bovenop kunt u de paden bewandelen die u voortdurend verstrekkende uitzichten bieden. Paxos is maar kleine en daarom zijn de afstanden gering. U loopt er zelfs makkelijk van dorp naar dorp. Kortom, voor wandelaars kunnen letterlijk goed uit de voeten op Paxos. Er zijn wandelingen die rond gaan en dus beginnen en eindigen op hetzelfde punt, maar u kunt dus ook van plaats naar plaats lopen. De terugreis kan per taxi of met de bus. Vooral de bekendere plaatsen hebben onderling een redelijke busverbinding.

Natuur op Paxos


De natuur is weeldering met vooral olijfbomen en hiertussen een grote variatie van wilde bloemen. Deze hebben een aantrekkingskracht op vlinders en die fladderen er dan ook lustig op los. Het hele eiland is goed te belopen. Sommige delen zijn redelijk heuvelachtig, maar ook die zijn te bedwingen. Kris kras door de olijfboomgaarden lopen paden die u gewoon kunt bewandelen. De enige ‘no go’ is wanneer u een hek of een bord met ‘private’ erop ziet. Tijdens uw wandeling doorkruist u het
landschap met behalve olijfboomgaarden, gebieden met oude stenen paden, dorpen en gehuchten die zich verstopt lijken te hebben. Op weg van Loggos naar Gaios ontmoet u de ruïnes van de kerk van Agia Marina. Als u de terugweg neemt via de steile heuvel, passeert u Ozias. Aan het begin en aan het eind beschermd door een kerkje. Steekt u hier een kaarsje op met de wens dat dit dorp nooit zal veranderen. Het enige kafenion in het dorp biedt u een rustplek met een verfrissing.

Om u een idee te geven van de afstanden op Paxos, noemen wij een aantal te lopen routes van plaats naar plaats, met de gemiddelde looptijd erbij. Bijvoorbeeld van Gaios een rondje binnenland langs onder andere Ozias en terug naar Gaios neemt drie uur in beslag. Van Gaios naar Loggos twee uur en als u de route langs de stranden volgt drieënhalf uur. Van Loggos naar Lakka twee uur. Er zijn verschillende Engelstalige boekjes te koop op Paxos waarin de routes gedetailleerd beschreven
worden. Uiteraard kunt u ook gewoon de borden en wegen volgen, als u verdwaalt, bent u nooit heel ver van ‘huis’.

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten