Terug naar Samos
Home > Samos > Lokale gerechten van Samos

Lokale gerechten van Samos

Recept BourekiaIngrediënten
Voor de vulling
– 1 grote gele pompoen
– 2 uien
– klein schepje suiker
– 1 kopje olijfolie
– klein beetje kaneel
– 350 gram geraspte fetakaas
– snufje zout

Voor het deeg
– 500 gram bloem
– Water, zoveel als nodig
– 1 kopje olijfolie
– snufje zout

Bereidingswijze
De avond van te voren de pompoen schoonmaken en in blokjes snijden en in een pan aan de kook brengen met een snufje zout. Als de pompoen gaar is (zacht) is, de pompoen in een vergiet de hele nacht laten uitlekken.
Volgende dag het deeg maken door de ingrediënten te mengen. Vervolgens het deeg plat maken en in lange stukken snijden van ongeveer 20 cm lang en 2 tot 3 cm breed.
Voor de vulling de uitgelekte pompoen in een keukenmachine pureren. Snij de uien in kleine stukjes en deze even in een koekenpan fruiten en daarna samen met de overige ingrediënten voor de vulling aan het pompoenmengsel toevoegen en goed door elkaar roeren. Met een lepel een beetje van het mengsel op het deeg leggen en het deeg oprollen en de uiteinden goed sluiten. Daarna de bourékia in een koekenpan in olijfolie frituren totdat ze goudbruin zijn van kleur. Even op een stuk keukenpapier laten uitlekken en warm serveren.

Recept MoustalevriaDit gerecht lijkt een beetje op crème-karamel, echter is gemaakt van druivensap.

Ingrediënten
– 5 glazen druivensap
– 1 glas tarwebloem
– klein beetje kaneel
– gehakte walnoten
– sesamzaad

Bereidingswijze
Breng 3 glazen druivensap aan de kook. Wanneer het sap begint te koken, de tarwebloem langzaam toevoegen. Daarna de rest van het druivensap (2 glazen) toevoegen. Ondertussen het mengsel snel roeren anders gaat het klonteren. Als het mengsel bijna aan de kook is, de pan van het vuur nemen en in vormpjes gieten. Laat de moustalevria afkoelen in de koelkast en serveer het koud met wat in een koekenpan gebrande sesamzaadjes, gehakte walnoten en klein beetje kaneel als garnering.

Deel met vrienden of reisgenoten