Samaria-kloof

West-Kreta

De Samaria-kloof is gelegen in het Nationale Natuurpark Samária op de Lefka Ori, op een hoogte van ongeveer 1200 meter. Wie op eigen gelegenheid de lange wandeltocht door de Samaria-kloof gaat maken kan overwegen een dag eerder naar Omalos te gaan en hier te overnachten. Uiteraard niet op de bonnefooi.

 • Samariakloof
  Samariakloof
 • samaria-kloof op zuid-kreta, griekenland
 • Samaria
 • Samaria
 • Samaria
 • Samaria
 • Samaria
 • Samaria
 • Samaria
 • samaria-kloof op zuid-kreta, griekenland
/

Vanaf Omalos is het nog vijf kilometer tot het begin van de kloof. Indien u deze tocht op een goede manier wilt volbrengen, is het raadzaam om goede wandel- of bergschoenen te dragen.

De afdaling door een van de mooiste ravijnen van Europa begint bij Xiloskalo, oftewel de houten trap. Aan de kiosk koopt u een entreekaartje waarmee u het Nationaal Park betreedt. Het kaartje dient tevens om de controlepost bij de uitgang van de kloof, achttien kilometer verder, te laten weten dat er geen mensen achtergebleven zijn. Het begin van de afdaling is tamelijk steil, hierdoor is er een houten leuning aangebracht. Onderweg zijn bovendien meer voorzieningen aangebracht, waaronder toiletten. Het laatste verkooppunt van etenswaren of dranken is Xiloskalo.

Na ongeveer vier kilometer gewandeld te hebben, bereikt u een kerkje. Dit is de Agios Nikolaos-kapel die bijna schuil gaat tussen oude, eerbiedwaardige cipressen. Na deze kerk daalt het pad minder steil. Na nog eens vier kilometer gewandeld te hebben komt u bij het bijna geheel verlaten dorp Samaria. De dorpelingen moesten het dorp verlaten toen dit gebied in 1962 tot Nationaal Natuurpark werd verklaard.

Kort na het Samaria-dorp komt u langs het Byzantijnse kerkje van de heilige Maria van Egypte, waaraan dit dorp zijn naam te danken zou hebben. Op dit punt heeft u ongeveer de helft van de wandeling gehad. Samaria is ook het gebied waar de kri-kri, de Kretenzische berggeit, nog voorkomt en beschermd wordt. De laatste vier kilometer zijn het indrukwekkendst. Hier naderen de loodrechte, wel 300 meter hoge rotswanden elkaar soms tot op drie meter. Deze nauwe doorgang wordt de Sideroportes, oftewel De IJzeren Poort, genoemd. Wanneer u de hele tocht te zwaar vindt, kunt u vanaf hier met de boot naar Agia Roumeli. U loopt dan in tegengestelde richting het laatste nauwe stuk en keert dan terug.

De gehele wandeling naar het eindpunt aan de kust, Agia Roumeli, kost minstens vijf uur. De meeste wandelaars stappen in deze plaats dan ook op de boot die hen naar Sougia of naar Chóra Sfakion brengt. Van hier kunt u de bus nemen naar Chania-stad. Uiteraard is het ook mogelijk om na de wandeling te overnachten in Agia Roumeli.

op de kaart

Accommodaties op West-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten