Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Samaria Kloof

West-Kreta

Voor de Samária-kloof moet u naar het Nationale Natuurpark Samária op de Lefká Óri. Wie op eigen gelegenheid de lange wandeltocht door de Samária-kloof gaat maken kan overwegen een dag eerder naar Ómalos te gaan en hier te overnachten. Uiteraard niet op de bonnefooi. Vanaf Ómalos is het nog vijf kilometer tot het begin van de kloof.

  • samaria kloof op west-kreta, griekenland
    Samariakloof
/

Hier begint de afdaling bij Xilóskalo, de houten trap, door één van de mooiste ravijnen van Europa. Aan de kiosk kunt u een entreekaartje kopen waarmee u het Nationaal Park kunt betreden. Het kaartje dient tevens om de controlepost bij de uitgang van de kloof, achttien kilometer verder, te laten weten dat er geen mensen achtergebleven zijn. Het begin van de afdaling is tamelijk steil, daarom is een houten leuning aangebracht. Onderweg zijn trouwens meer voorzieningen aangebracht, waaronder toiletten. Het laatste verkooppunt van etenswaren of dranken is Xilóskalo. Na ongeveer vier kilometer bereikt u een kerkje. Het is de Ágios Nikòlaos-kapel die bijna schuil gaat tussen oude, eerbiedwaardige cipressen. Na deze kerk daalt het pad minder steil. Nog eens vier kilometer verder ligt het bijna geheel verlaten dorp Samária. De dorpelingen moesten het dorp verlaten toen dit gebied in 1962 tot Nationaal Natuurpark werd verklaard.

Kort na het dorp komt u langs het Byzantijnse kerkje van de heilige Maria van Egypte, waaraan dit dorp zijn naam te danken zou hebben. Hier heeft u ongeveer de helft van de wandeling gehad. Samária is ook het gebied waar de kri-kri, de Kretenzische berggeit, nog voorkomt en beschermd wordt. De laatste vier kilometer zijn het indrukwekkendst. Hier naderen de loodrechte, wel 300 meter hoge rotswanden elkaar soms tot op drie meter. Deze nauwe doorgang wordt de Sideróportes, De IJzeren Poort, genoemd. Sommige mensen, die de hele tocht te zwaar vinden, gaan met de boot naar Agía Roumèli en lopen in tegengestelde richting alleen dit laatste nauwe stuk en keren dan terug. De gehele wandeling naar het eindpunt aan de kust, Agía Roumèli, vergt minstens vijf uur. De meeste wandelaars stappen in deze plaats dan ook op de boot die hen naar Sóugia of naar Chóra Sfákion brengt. Van hier kunt u de bus nemen naar Chaniá-stad. Indien u deze tocht op een goede manier wilt volbrengen, is het raadzaam om goede wandel- of bergschoenen te dragen.

op de kaart

Accommodaties op West-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten