Terug naar West-Kreta
Home > West-Kreta > Lokale gerechten van West-Kreta

De citrusvruchten van Kreta

De provincie Chaniá staat bekend vanwege de sappige citrusvruchten die men hier verbouwd. De sinaasappels, mandarijnen en citroenen van dit deel van Kreta zijn sappig en zoet van smaak. Het gebrek aan wind en de hoeveelheid zon brengen de lekkerste vruchten aan de bomen. De bloesem geurt sterk en zoet en hangt als een zweem in de lucht. Bijen zoemen om de bomen en verzamelen de nectar uit de grote hoeveelheid bloemen die de bomen dragen. Vervolgens hangen de oranje en geel gekleurde vruchten talrijk in de boom. Volgens de Griekse mythogie offerde Gea, de godin van de aarde, citrusvruchten voor het huwelijk van haar vader Zeus met de godin Hera.

De Kretenzers zijn gek op fruit. Volgens onderzoek consumeren zij zesmaal meer fruit dan de bewoners van andere mediterrane landen. Na een maaltijd in een taverne krijgt u met regelmaat een bordje met fruit van het seizoen gepresenteerd. En in geen kafeníon of bar ontbreekt de mogelijkheid om een glas verse sap te bestellen. Langs de wegen staan diverse stalletjes met fruit en ook uit de laadbak van een auto worden de vruchten aan de man gebracht. U heeft hier zeker waar voor uw geld.

De bomen hebben zich totaal aangepast aan de omgeving en produceren smakelijke vruchten, zonder behoefte of noodzaak aan chemische meststoffen. Dit geldt overigens tevens voor de olijven en druiven die hier geteeld worden. Ook deze kennen een specifieke smaak, karakteristiek voor de streek.

Deel met vrienden of reisgenoten