Gavdos

Zuid-Kreta

Ontdek tijdens uw vakantie in Plakias een van de best bewaarde geheimen van Griekenland en zet voet aan wal op het meest zuidelijke punt van Europa. Gavdos is een klein eiland tussen Kreta en Afrika waar de moderne beschaving nog nauwelijks is doorgedrongen. Wie houdt van rust, natuur en ‘back to basics’ vindt hier een klein paradijs op aarde.

  • Gavdos
  • Gavdos
  • Gavdos
  • Gavdos
  • Gavdos
  • Gavdos
  • Gavdos
  • Gavdos
  • Gavdos
  • Gavdos
/

Op zo’n 25 mijl ten zuiden van Kreta en met een oppervlakte van 30 km² niet meer dan een speldenprikje op de kaart, ligt het nog onbekende Gavdos. Het eiland kenmerkt zich door gouden zandstranden, een uniek landschap met duinen en cederbossen, schilderachtige kerkjes en een rijke flora en fauna. Trekvogels vinden hier een rustpunt en ook de bedreigde schildpad Caretta Caretta en verschillende soorten zeehonden worden hier regelmatig gespot. Het gehele eiland valt onder de bescherming van het Europese netwerk NATURA 2000.

Korte geschiedenis


Gavdos stond door de tijd bekend onder verschillende namen, iets wat samen met de overblijfselen van verschillende oude nederzettingen bewijst dat het eiland al die tijd ononderbroken bewoond is geweest. Liefhebbers van de Griekse mythologie zullen Gavdos kennen onder de naam Ogygia, het mythische eiland waar Odysseus schipbreuk leed en 7 jaar gevangen werd gehouden door de nimf Calypso. In de Bijbel wordt het eiland onder de naam Kauda of Klauda genoemd als de plaats waar het schip van de apostel Paulus in een zware storm terecht kwam, en de Ottomanen kenden het eiland onder de naam Gondzo. Tijdens het Byzantijnse tijdperk maakte het eiland een grote bloei door en telde zo’n 8000 inwoners. Pirateninvallen en later de Turkse overheersing zorgden echter voor een aanzienlijke afname van de bevolking, een trend die zich in de vorige eeuw voortzette toen een groot aantal inwoners Gavdos verliet om zich op Kreta te vestigen. Tegenwoordig heeft het eiland nog iets meer dan 150 vaste inwoners, een aantal dat tijdens de zomermaanden flink toeneemt.

Dorpen en bezienswaardigheden


Op het eiland zijn enkele dorpen of, beter gezegd, nederzettingen, want meestal gaat het hier om niet veel meer dan een handvol huizen en enkele tavernes.  De boot komt aan in Karave, de kleine haven aan de oostkant van het eiland. Hoofdplaats en administratief centrum van het eiland is Kastri. Hier woont het grootste gedeelte van de eilanders en bevindt zich de enige school van het eiland. Vatsiana is het zuidelijkste, nog bewoonde, dorp van Europa. Er staat hier nog een aantal karakteristieke oude huizen waarvan de meeste echter in vervallen staat verkeren. Een lokale weldoener heeft in het dorp een klein folklore museum opgericht met voorwerpen uit het vroegere dagelijkse leven op Gavdos.

Even voor Ampelos, ooit het grootste dorp van het eiland, staat een oude vuurtoren uit de 19e eeuw. Deze had volgens zeggen het twee-na-grootste bereik ter wereld en was op een afstand van 42 mijl al zichtbaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vuurtoren verwoest, maar aan het begin van deze eeuw werd de schade hersteld. Tegenwoordig is de vuurtoren niet meer in gebruik, maar huisvest het een interessant fotomuseum en een café waar u kunt genieten van een prachtig uitzicht en de mooiste zonsondergang van het eiland.

De 'Troon van Odysseus' op kaap Tripiti is de bekendste bezienswaardigheid van Gavdos. Wie op deze enorme stoel klimt, zit niet alleen op het zuidelijkste punt van het eiland, maar eveneens op het zuidelijkste punt van Europa. Bij helder weer kunt u zelfs Libië zien liggen!

Stranden


Het meest indrukwekkende strand van Gavdos is Sarakiniko, een strand met wit zand en azuurblauw water omgeven door duinen en cederbomen. Het heeft zijn naam te danken aan de Saraceense piraten die deze beschutte baai vroeger als uitvalsbasis gebruikten. Het strand is gemakkelijk met de bus vanuit de haven te bereiken of via een wandeling van ongeveer 30 minuten. Andere stranden zijn onder andere het strand van Ag. Ioannis, een afgelegen zandstrand met een kleine kapel en geliefd onder vrij kampeerders, het strand van Potamos met opvallend rood zand, en het zuidelijkste strand van Europa Tripiti, bekend vanwege het zicht op de troon van Odysseus en de ‘Kamareles’, drie indrukwekkende bogen die door erosie in de rotsen zijn uitgeslepen.

Wandelen


Gavdos beschikt over een uitgebreid netwerk van wandelroutes en in combinatie met de relatief kleine afstanden tussen de dorpen en stranden is het voor de wandelliefhebber goed mogelijk het eiland grotendeels te voet te verkennen.

Gavdos bezoeken


Het eiland Gavdos is een unieke plek en zeker de moeite waard om vanuit Plakias te bezoeken. Overeenkomstig de boottijden kunt u hier een dagtocht van maken of een nacht op het eiland doorbrengen en de volgende dag terugkeren. De boot vertrekt vanuit Chora Sfakion, dit is ongeveer een uurtje rijden vanuit Plakias. U dient er rekening mee te houden dat u uw auto niet mee kunt nemen op de boot naar Gavdos. Vraag de reisleiding ter plaatse naar informatie over de boottijden en de mogelijkheden voor autohuur op Gavdos.

op de kaart

Accommodaties op Zuid-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten