Eliópsomo: olijvenbrood

Eliópsomo komt van de Griekse woorden eliá (olijf) en psomí (brood). November en december zijn de maanden dat men in Griekenland de olijven gaat plukken.

In deze tijd van het jaar produceren de eigenaren van de olijfbomen hun olie en slaan dit op voor de rest van het jaar. Ze bewaren de olijven op verschillende wijze, bijvoorbeeld door de olijven in zout water op te slaan zodat ze het gehele jaar nog gebruikt kunnen worden. De olijf en de olijfolie zijn de basisingrediënten in alle Griekse huizen. Alle Griekse gerechten starten met olijfolie en bij iedere maaltijd kan een schaaltje olijven geserveerd worden.

Olijven komen in veel gerechten voor, zoals bijvoorbeeld eliópsomo of als tapenade voor op dit olijvenbrood. Maria laat u zien hoe u eliópsomo eenvoudig zelf maakt.

  • eliopsomo olijvenbrood
/

Ingrediënten

1 kilo bloem
1 zakje gist
250 gram olijven zonder pit
8 zongedroogde tomaten
2 takjes rozemarijn
600 ml water
3 theelepels zout

Bereidingswijze

Doe de bloem samen met de gist in een kom en roer dit door elkaar. Voeg dan 450 ml van de 600 ml water toe. Kneed het deeg 10 minuten met de hand of in een keukenmachine. Los daarna de 3 theelepels zout op in de overige 150 ml water en voeg dit toe aan het deeg. Snijd de olijven, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn in stukjes en doe deze ook erbij. Kneed het deeg vervolgens nogmaals 10 minuten. Na het kneden sluit u de kom af met keukenfolie en legt u er een handdoek overheen. Plaats de kom op een warme plek en laat het 40 minuten rusten.

Nadat het deeg 40 minuten gerust heeft, kunt u de oven voorverwarmen op 200 graden. Pak een ovenschaal en bedek deze met een handje bloem. Maak van het deeg bollen met de breedte van een hamburger en leg ze op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak het brood goudbruin in 25 minuten op 200 graden. Laat het brood afkoelen voordat u het snijdt. Het olijvenbrood is heerlijk als snack op het werk of thuis met een olijventapenade.

Olijventapenade voor bij het brood

Met dezelfde ingrediënten als het brood en een klein beetje olijfolie en knoflook maakt u ook direct een heerlijke olijventapenade. Snijd enkel de olijven, zongedraagde tomaten, rozemarijn en knoflook fijn in een keukenmachine. Voeg hieraan een scheut olijfolie toe en uw tapenade is klaar.

Kalí órexi

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten