Recept galaktoboureko

Galaktoboureko is een soort taart van filodeeg met een romige vulling die bestaat uit griesmeel, melk, eieren en (vanille)suiker. Nadat het in de oven is gebakken, schenkt men er een zoete siroop overheen. Galaktoboureko is erg lekker om als dessert te serveren.

/

Ingrediënten

1 liter melk
50 gram boter
1 kopje suiker
1 kopje griesmeel
3 eieren
2 eidooiers
1 zakje vanillesuiker
filodeeg
kaneel

Ingrediënten voor de siroop

1 grote mok water
1,5 kopje suiker
een mespuntje vanillesuiker
1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze

Smelt wat boter in een pan en vet hiermee de ovenschaal in. Spreid het filodeeg uit en vet de eerste laag in met de gesmolten boter. Leg het vervolgens in de ovenschaal en snijd het overtollige deeg weg. Vet nog drie lagen filodeeg in en leg deze een voor een in de ovenschaal, zodat u een bodem van vier lagen deeg heeft.

Giet vervolgens de melk in een pan en laat het zachtjes koken. Doe de eieren en de eidooiers in een kom en voeg hieraan de suiker toe. Voeg ook de griesmeel toe en klop het geheel. Mix het vervolgens verder in een grote kom en voeg tijdens het mixen de vanillesuiker toe. In Griekenland gebruikt men hiervoor buisjes vanillesuiker, wat in Nederland ongeveer gelijk staat aan een zakje vanillesuiker. Haal de pan met melk van het vuur en doe het mengsel bij de melk. Zet de pan daarna op middelhoog vuur en roer totdat er een dik, romig mengsel is ontstaan. Giet dit vervolgens over de bodem van filodeeg in de ovenschaal. Doe er een klein beetje kaneel bij.

Vet opnieuw vier lagen filodeeg een voor een in met wat gesmolten boter en bedek hiermee het mengsel in de ovenschaal. Smeer ook nog wat boter op de bovenste laag. Snijd vervolgens met een mes in het deeg zodat er vierkanten ontstaan. Let hierbij op dat u alleen licht in de bovenkant snijd. Sprenkel er daarna wat water op en zet de schaal in de oven bij 190 graden. De galaktoboúreko is klaar wanneer hij een mooie goudbruine kleur heeft.

Om de siroop te maken, doet u alle ingrediënten in een pan. Roer het geheel totdat de suiker smelt en begint te borrelen. Schenk de siroop vervolgens over de galaktoboúreko en laat alles afkoelen.

Kali orexi!

Kijk bij onze Griekse gerechten voor nog meer lekkere recepten.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten