Anthous (gefrituurde courgettebloem)

Courgettebloemen worden in Nederland op enkele markten wel verkocht en als u zelf courgettes in uw groentetuintje heeft staan, kent u deze mooie gele bloemen vast wel.

In Griekenland vormen deze bloemen een smakelijk onderdeel van de menukaart. Ze worden in verschillende varianten aangeboden zoals gevuld met rijst en een beetje yoghurt erbij of zoals onderstaand, gefrituurd.

/

Ingrediënten

20 courgettebloemen
200 gram feta
200 gram Parmezaanse kaas/geraspte Goudse kaas
Klein kopje melk
3-4 takjes groene munt
1 ei
Peper
Zelfrijzend bakmeel
1 flesje bier
Maïsolie (om te frituren)

Bereidingswijze

Was de courgettebloemen en snijd de steel eraf. Haal daarna de meeldraden uit de bloemen. Om dit makkelijker te maken, zet u de bloemen eerst in het water zodat de bloem open blijft staan.

Eerst maken we het kaasmengsel voor de vulling van de bloemen. Verkruimel de feta met een vork in een schaal en giet er, tijdens het verkruimelen, een klein kopje melk bij. Voeg vervolgens de Parmezaanse/Goudse kaas, gesneden groene muntblaadjes, ei en peper toe. Roer dit mengsel goed door elkaar.

In een andere schaal doen we het zelfrijzend bakmeel en al roerende wordt het bier hieraan toegevoegd. Roer dit mengsel tot een dikke, gladde brei.

Open nu de courgettebloem en vul deze met het kaasmengsel, ongeveer twee eetlepels is voldoende. Vouw daarna de bloem dicht en doop deze in het tweede mengsel zodat de hele bloem hier ruim mee bedekt is.

Zet een pan met daarin de maïsolie op een hoog vuur. Als de maïsolie heet is, gaat het vuur op middelhoog en beginnen we met het frituren van de courgettebloemen. Als de buitenkant goudbruin kleurt kunnen ze uit de olie gehaald worden.

Heerlijk als bijgerecht maar ook bij een glaasje retsina!

Kali orexi!

Variatietip:
Gebruik in plaats van groene munt voor het kaasmengsel munt en basilicum. Voeg eventueel ook pijnboompitten en zongedroogd tomaten toe voor een variatie in de smaak.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten