Giouvétsi

Giouvétsi is geliefd bij vele Grieken. Het is een traditioneel gerecht van vlees, tomatensaus en kritharáki, een pastasoort die eruit ziet als dikke rijstkorrels. Het wordt bereid in de oven en is vernoemd naar de aardewerken pan waarin het vroeger werd gemaakt.

/

Ingrediënten

2 kilo rundvlees
2 in kleine blokjes gesneden tomaten
1 pakje kritharáki (een pastasoort die verkrijgbaar is bij Griekse of Turkse winkels)
1 glas olijfolie
1 grote ui
3 laurierblaadjes
3 bahári (een specerij dat verkrijgbaar is bij Griekse of Turkse winkels)
1 klein blikje tomatenpuree
nootmuskaat
kaneel
suiker

Bereidingswijze

Snijd het vlees in stukken en snipper de ui. Doe de olijfolie in de pan en bak de ui 3 minuten. Voeg daarna het vlees toe en bak dit aan beide kanten bruin. Los de tomatenpuree op in een glas water en giet de helft hiervan in de pan. Voeg nu de blokjes tomaten en vervolgens de laurierblaadjes, de bahári en een snufje nootmuskaat toe. Voeg daarna een beetje suiker toe om de zuurheid van de tomaten wat te verminderen. Doe de deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 10 minuten koken, zodat alle smaken goed met elkaar kunnen vermengen.

Giet het mengsel vervolgens in een braadslee en verdeel het vlees gelijkmatig. Naar smaak kunt u nu een klein beetje kaneel toevoegen (maximaal een halve theelepel). Zet de braadslee voor 1,5 uur in de oven bij 180 graden.

Haal daarna de braadslee uit de oven en voeg de kritharáki toe. Verspreid deze gelijkmatig tussen het vlees. Let op dat u niet te veel toevoegt. De pasta zal namelijk dikker worden. Zorg daarom dat de kritharáki onder een klein laagje vocht staat en niet te veel erbovenuit steekt. Zet de braadslee terug in de oven voor 20 minuten. Voeg tussendoor eventueel nog wat extra in water opgeloste tomatenpuree toe indien de pasta al het vocht opneemt en nog niet zacht genoeg is. De giouvétsi is klaar wanneer de pasta zacht is en er nagenoeg geen vocht meer in de braadslee zit.

Kali orexi!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten