Recept Griekse salade

Er zijn van die gerechten die karakteristiek voor de keuken van een land zijn. In ons geval staat de Griekse salade wereldwijd symbool voor de Griekse keuken. Het woord ‘Griekse’ duidt natuurlijk al aan dat deze salade uit Griekenland komt, maar waarom wordt deze salade eigenlijk zo genoemd, wat is de geschiedenis hierachter?

/

In de late jaren '60 maakte de Griekse filmdirecteur Michalis Kakogiannis een film die gebaseerd was op het boek ‘Zorbas de Griek’ van Nikos Kazantzakis. Naar aanleiding van deze film kwam een grote stroom buitenlandse toeristen op gang naar Stoupa, een van de plaatsen waar de film was opgenomen. Na een lange, vermoeiende reis, het vliegveld in Kalamata was nog niet geopend, wachtte hen een grote verrassing! Er waren geen hotels, geen tavernes en geen winkels voor toeristen. Net als alle andere Griekse dorpen in die tijd had ook Stoupa alleen een kafenion en één heel klein winkeltje.

Noodgedwongen sliepen de bezoekers op het strand en voedden zich met iets simpels zoals een omelet uit het kafenion of een watermeloen van het land. Toen de dorpelingen dit zagen, begonnen zij de vreemdelingen thuis uit te nodigen om mee te eten. Dit was voor de toeristen een eerste kennismaking met de Griekse gastvrijheid en met het pure en warme karakter van de inwoners van Mani.

Al snel viel het hen op dat waar zij ook aten, er naast de verschillende gerechten altijd dezelfde salade op tafel stond. Deze was gemaakt van alles wat er in de tuin voorhanden was, tomaat, paprika, komkommer, olijven en natuurlijk olijfolie en bovenop de salade een stuk feta. Aangezien ze deze salade overal tegenkwamen concludeerden ze dat dit de nationale salade moest zijn en noemden deze salade daarom ‘Griekse salade’.

Wat zij niet wisten, is dat deze salade in het Grieks ‘choriatiki’, ‘dorpssalade’ wordt genoemd. Dit is afgeleid van het Griekse woord ‘chorio’, dorp. In die tijd waren er in de dorpen geen supermarkten en at men wat men zelf produceerde. In de zomer waren dit de ingrediënten voor een (Griekse) salade, een salade die Duitse voedseldeskundigen jaren later tot ‘superfood’ zouden bestempelen.

In de daarop volgende jaren verspreidde het toerisme zich over heel Griekenland en met name over de eilanden. En wat denkt u?  Overal stond, en staat nog altijd, een Griekse salade op het menu.

Ingrediënten

Griekse salade volgens het traditionele recept. Het gerecht is eenvoudig te maken en heerlijk voor in de zomer als hoofd- of bijgerecht. Met deze frisse salade brengt u een stukje Griekenland in huis.

• 100 gram olijven (voorkeur met pit)
• 200 gram feta kaas
• 1 Komkommer
• 3 Tomaten
• 1 Rode ui
• 6 eetlepels olijfolie
• 1 theelepel oregano
• Peper
• Zout

Bereidingswijze

Was de tomaten en snij ze in partjes. Snij daarna de rode ui in halve ringen. Was de komkommer en snij hem in kleine stukken. Voeg vervolgens de olijven en de feta toe. Meng in een kom de olijfolie met peper, zout en oregano en roer de dressing goed door de salade.

De Griekse salade heeft vele variaties, zo kunt u bijvoorbeeld paprika of kappertjes hieraan toevoegen.

Uw salade is klaar! Kali orexi.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten