Recept imam baildi

In de tijd dat de Grieken en Turken samenleefden in Constantinopel en Smyrni (het huidige Istanbul en Izmir) ontstond een unieke eetcultuur. Na het vertrek van de Grieken uit Turkije namen zij onder andere dit traditionele, vegetarische gerecht imam baildi mee.

Deze naam, letterlijk vertaald als ‘flauw gevallen priester’, heeft het gerecht te danken aan een priester die zoveel van dit gerecht at dat hij bezweek. Imam baildi, oftewel gevulde aubergine, kan gegeten worden als voorgerecht of hoofdgerecht.

/

Ingrediënten (voor 4 personen)

4 aubergines
4 grote uien
6 knoflookteentjes
200 ml olijfolie
2 blikjes gesneden tomaat
Bosje peterselie
200 gram feta kaas
Zout
Peper

Bereidingswijze

Was de aubergines, snijd de onderkant eraf maar laat de steel zitten. Schil de aubergine in zogenoemde zebrastrepen, door het deels schillen van de aubergine worden de sappen tijdens het koken goed opgenomen. Snijd dan de aubergine over de lengte open en strooi zout in de opening. Vul een schaal met water en strooi ook hier wat zout in. Leg de aubergines in het gezouten water en laat deze 30 minuten hierin weken. Hierdoor verdwijnt de soms wat bittere smaak van de aubergine.

In de tussentijd wordt de vulling van de aubergines voorbereid. Eerst snijden we de uien, knoflook en peterselie. Doe de gesneden uien en knoflook in een kom en voeg hier de tomaat en vervolgens de peterselie aan toe. Giet nu de helft van de olijfolie bij het geheel en strooi er wat zout en peper over. Tot slot wordt de helft van de feta kaas eraan toegevoegd. Mix de ingrediënten goed door elkaar.

Verwarm de oven voor op 180 graden en haal ondertussen de aubergines uit het water en spoel ze af zodat we kunnen beginnen met het vullen. Vul de aubergine met het mengsel en leg ze in een ovenschaal. De overgebleven vulling gaat bovenop de aubergines in de schaal. Giet nu de rest van de olijfolie over dit geheel. Dek de ovenschaal af met folie en zet de schaal 45 minuten in de oven op 180 graden. Na 35 minuten halen we de folie van de ovenschaal af en wordt de oven ingesteld op 200 graden, hierdoor krijgt het gerecht een mooie kleur.

Voordat de gevulde aubergine opgediend wordt, voegen we de rest van de feta toe.

Zie voor de bereiding ook de foto’s in de polaroid rechts bovenaan deze pagina.

Yamas en kali órexi!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten