Recept Kourabiedes

Als men een Griek vraagt om iets over de kerstperiode te vertellen dan zal deze als eerste denken aan kourabiedes en melomakarona. Kourabiedes betekent letterlijk droge biscuitjes en melomakarona zijn honingkoekjes.

De ene kan niet zonder de andere en er is geen Griek die deze koekjes tijdens kerstmis niet tegen zal komen. Tegenwoordig kunnen ze ook kant en klaar gekocht worden, maar toch geven veel Grieken de voorkeur aan de zelfgemaakte. Omdat de recepten al zo oud zijn, zijn ze allemaal verschillend onthouden en heeft elke familie zijn eigen versie. Als men tijdens kerst iemand bezoekt dan moet er altijd een schaal met deze koekjes worden meegenomen zodat er kan worden vergeleken.

Hieronder vindt u de ingrediënten en bereidingswijze voor kourabiedes. Kent u iemand met een ander recept? Ga dan even langs om te proeven.

  • Kourabiedes
  • Kourabiedes
  • Kourabiedes
/

Ingrediënten

350 gram boter
150 gram poedersuiker
625 bloem
1/2 zakje bakpoeder
Een half glas Metaxa brandewijn of Remy Martin of Cointreau
De schil van 2 sinaasappels
150 gram amandelen of een mix met walnoten

Bereidingswijze

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en doe deze samen met de poedersuiker en brandewijn in een kom en mix het geheel ongeveer een half uur goed door. Voeg tijdens het mixen de schil van 2 sinaasappels toe. Hoe beter het wordt gemixt, hoe lekkerder het zal worden. Als de mix romig is dan is deze klaar, voeg dan terwijl u kneedt de noten toe. Vervolgens worden tijdens het kneden het bakpoeder en de bloem langzaam toegevoegd, blijf het geheel goed doorkneden totdat het deeg klaar is.

Volgens sommige recepten wordt er half boter van de koe en half van het schaap/geit gebruikt. In dat geval krijgen de koekjes de karakteristieke geur van deze boter mee, dus mocht u daar niet van houden dan kunt u beter normale boter gebruiken.

Als de mix klaar is kunnen er balletjes van worden gemaakt die u zelf vorm kan geven. Voor dit recept maken we er gewone vormpjes met de hand van die we een voor een op de bakplaat leggen. De koekjes moeten in een voorverwarmde oven ongeveer een half uur bakken op 160 graden. Na een half uur halen we ze uit de oven en laten ze goed afkoelen. Strooi er heel veel poedersuiker overheen en zet ze samen met de melomakarona op tafel, waar ze de hele kerst kunnen blijven staan totdat ze allemaal op zijn.

Xrónia Pollá & kali órexi!

Kijk bij onze Griekse gerechten voor nog meer lekkere recepten.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten