Recept voor loukoumades

Loukoumades is een typisch Grieks gerecht en bestaat uit gebakken deegbollen met een stroperige saus. Deze lekkernij, die bijna overal in Griekenland op de kaart staat, werd oorspronkelijk gemaakt voor de winnaars van de Olympische Spelen. Tegenwoordig hoef je geen winnaar te zijn om te genieten van dit heerlijke gerecht. Lekker bij de koffie op een terras of als dessert na het eten.

/

Ingrediënten

Siroop
- 250 ml water
- 200 gram kristalsuiker
- sap van een kleine, halve citroen
- 1 eetlepel honing

Loukoumades
- 280 ml water (kamertemperatuur)
- 9 gram droge gist
- 1 eetlepel honing
- een sneufje zout
- 200 gram bloem
- 50 gram maizena
- olijfolie (voor het frituren)


Bereiding

Doe alle ingrediënten voor de loukoumades (water, gist, bloem, maizena honing, zout) in een kom en kneed deze goed door elkaar. Dek daarna de kom af met een vochtige doek en zet de kom op een warme plek en laat het deeg 45 minuten rijzen.

Terwijl het deeg staat te rijzen, maakt u de siroop die voor het serveren over de loukoumades wordt gegoten.

Mix alle ingrediënten van de loukoumades, met uitzondering van de olijfolie, in een kom en dek deze af met een doek. Plaats de loukoumades-mix op een warme plek en laat het 30 tot 45 minuten rijzen.
Begin met het maken van de siroop, deze dient koud over de loukoumades heen gegoten te worden. Verwarm de suiker, het sap van de citroen, de honing en het water in een pannetje op laag vuur. Roer in de pan tot het één geheel is en breng het lichtjes aan de kook. Laat de siroop een paar minuutjes inkoken en haal het daarna van het vuur om af te koelen. Zet een glas water met een lepel en een bord met keukenpapier klaar en verhit de olijfolie in een frituurpan of braadpan tot 180°C. Als de loukoumades-mix genoeg gerezen heeft knijpen we met de hand in de mix zodat er een kleine hoeveelheid deeg boven uit uw vuist komt, dit scheppen we op met de lepel en doen we in de olie.

Als de loukoumades aan één kant mooi goudbruin zijn draaien we ze om met een schuimspaan. Wanneer beide kanten mooi goudbruin zijn halen we ze uit de olie en laten we de loukoumades een aantal minuten rusten op het bord met keukenpapier, hierna frituren we de loukoumades een tweede keer waardoor ze extra knapperig worden. Nadat de loukoumades tweemaal gefrituurd zijn dopen we ze meteen in de siroop, waardoor ze zo veel mogelijk siroop opnemen. Ten slotte leggen we de loukoumades op een bord en voegen we eventueel sesamzaadjes en kaneel toe.

De loukoumades dienen warm geserveerd te worden.

Kalí orexi!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten