Recept voor Melomakarona

Melomakarona zijn een van de populairste lekkernijen in Griekenland tijdens de kerstvakantie. Hun intense, huiselijke geur vol kruidnagel, kaneel en nootmuskaat zorgt ervoor dat het huis heerlijk naar Kerstmis ruikt!

Deze koekjes zijn ongelooflijk zacht, smeuïg, smaakvol en gedrenkt in een heerlijke honingsiroop. Het woord melomakarona (μελομακάρονα) is een combinatie van de twee woorden ‘meli’, wat honing betekent, en ‘makarona’. ‘Makarona’ komt van het oude woord ‘makaria’ en betekent gezegend.

Vroeger werden melomakarona in de aanloop naar Kerstmis geserveerd als een vastenmaaltijd (‘kerasma’), om van te genieten tijdens het vasten. Omdat ze geen eieren of zuivel bevatten, zijn melomakarona veganistisch en perfect voor de orthodoxe vastentijd. In sommige regio's van Griekenland worden ‘melomakarona’ ook wel ‘finikia’ genoemd. Het traditionele recept voor melomakarona en finikia is vrijwel hetzelfde, met als enige verschil dat finikia gefrituurd worden in plaats van gebakken.

Ingrediënten

(voor ongeveer 60 koekjes)

Voor de siroop:
• 2 kopjes water
• 3 ½ kopjes suiker
• 1 ½ kopje honing
• 2 kaneelstokjes
• 3 kruidnagels
• 1 sinaasappel

Voor het deeg:
• 400 g sinaasappelsap
• 500 g olijfolie
• 100 g brandewijn (bijv. Metaxa)
• 50 g suiker
• ½ theelepel gemalen kruidnagel
• 2-3 theelepels gemalen kaneel
• ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
• ¼ theelepel gemalen zwarte peper
• 1 theelepel baking soda
• 1 ½ theelepel bakpoeder
• Geraspte schil van 2 sinaasappels
• 1000 g bloem
• 200 g fijn griesmeel


Voor de vulling:
• 30 walnoten, gepeld en gehalveerd

Om te serveren:
• Walnoten
• 1 theelepel kaneel

Bereidingswijze

Begin met het maken van de siroop. Kook in een pan het water, de suiker, kaneel, kruidnagel en de sinaasappel (gehalveerd, met schil en pitjes) gedurende 5 minuten. Laat het een tijdje afkoelen en voeg dan de honing toe. Laat de siroop volledig afkoelen terwijl u de melomakarona bereidt en bakt.

Verwarm de oven voor op 170 °C. Meng in een grote kom het sinaasappelsap goed met de baking soda. Voeg de olijfolie, de brandewijn (Metaxa) en de suiker toe. Meng tot de suiker is opgelost. Voeg de kruiden (kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en peper) en de geraspte schil van de 2 sinaasappels toe en meng goed. Het handigst is hiervoor een grote pollepel te gebruiken.

Voeg de 2 verschillende soorten bloem en het bakpoeder toe. Meng het met de hand gedurende 5 minuten, zodat het een homogeen deeg wordt. Bewerk het deeg niet te lang en laat het niet te lang staan, anders scheidt de olijfolie van het deeg. Vorm kleine ovale koekjes ter grootte van de handpalm en vul ze met stukjes walnoot.

Bak de melomakarona ongeveer 20-25 minuten, tot ze knapperig en donker goudbruin zijn. Haal ze daarna uit de oven en dompel de hete koekjes onmiddellijk 10 seconden onder in de koude siroop. Laat de koekjes uitlekken op een rooster.

Meng de gehakte walnoten met de kaneel en strooi dit over de koekjes. Eet smakelijk!

Melomakarona blijven ongeveer 2-3 weken vers als ze op de juiste manier worden bewaard. Zorg ervoor dat je ze in een luchtdichte verpakking bij kamertemperatuur bewaart.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten