Recept voor pastítsio

Pastagerechten zijn in de Griekse keuken prominent aanwezig, met dank aan de tijden van de Venetiaanse overheersing. Deze invloeden zijn vooral op de Ionische eilanden te proeven, maar ook op bijvoorbeeld Samos wordt hier veelvuldig gebruik van gemaakt.

Onze kokkin Maria laat u graag kennis maken met haar variatie op het gerecht pastítsio. Dit is een rijk gevulde gehaktschotel uit de oven, voorzien van een heerlijke laag bechamelsaus.

Kali Orexi!

/

Ingrediënten

– 500 gram rundergehakt
– 6 grote tomaten
– 500 gram spaghetti voor pastítsio
– ca. 250 gram Parmezaanse kaas
– ca. 200 gram geraspte Goudse kaas
– 1 grote rode ui
– 2 grote tenen knoflook
– 3 eieren
– 5 eetlepels bloem
– enkele eetlepels boter
– 250 ml melk
– nootmuskaat
– zout
– peper

Bereidingswijze

U start met het bereiden van het gehaktmengsel. Blancheer de tomaten en pureer deze in een keukenmachine. Laat goed afkoelen. Snipper de ui, snij de knoflook klein en vermeng dit in een keukenmachine. Fruit de uiensnippers en knoflook in een middelgrote pan en bak hierna het gehakt mee. Nadat het gehakt rul is gebakken, voegt u vers geraspte nootmuskaat naar smaak toe. Schenk hierna de tomatenpuree en twee glazen water in de pan. Laat het geheel circa 30 minuten pruttelen, totdat het vocht bijna volledig verdampt is. Regelmatig doorroeren om aanbranden te voorkomen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Het gehaktmengsel is nu klaar.

Breng een grote pan met water aan de kook en bereid de spaghetti voor pastítsio volgens recept (beetgaar).spaghetti voor pastítsio is een lange, verse pasta met een gat erin. Eventuele alternatieven zijn Italiaanse penne of macaroni uit de supermarkt. Rasp intussen de kaas, zowel de Goudse als de Parmezaanse kaas. Wanneer de pasta kookt, giet deze af en voeg hier een ei aan toe. Meng het ei goed door de pasta heen. Laat de pasta even afkoelen voordat u deze verwerkt in de ovenschaal.

Vet een ovenschaal in en schep hier ongeveer de helft van de pasta in. Strooi hier ongeveer de helft van de Parmezaanse kaas over. Bedek dit met het gehaktmengsel en zorg ervoor dat de volledige oppervlakte van de ovenschaal bekleed is. Nu kunt u de tweede helft van de pasta in de schaal doen. Verwarm de oven voor op 150 graden.

Voor de bereiding van de bechamelsaus smelt u twee grote eetlepels boter in een pan. Voeg hier vijf eetlepels bloem aan toe en meng dit samen. Voeg hier vervolgens 250 ml melk, twee eieren en twee glazen water aan toe en roer dit goed door elkaar. Rasp hierna nootmuskaat naar smaak en voeg dit samen met een half theelepeltje zout aan de saus toe. Als laatste mengt u de overige Parmezaanse kaas door de saus en roert u dit door totdat het een smeuïge massa vormt.

Giet de bechamelsaus over het geheel en strooi hier de Goudse kaas overheen. Plaats hierna de schaal in de oven en bak voor circa 1 uur, totdat de ovenschotel over een goudbruin korstje beschikt. De pastítsio is nu klaar om te serveren.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten