Perpatopita

Het maken van perpatopita is onderdeel van een van de vele tradities van Griekenland en komt voornamelijk in het noordelijke deel voor. Het is een taart die men maakt voor kinderen die bijna hun eerste stapjes gaan zetten. Perpato betekent dan ook ‘ik loop’ en pita is ‘taart’.

De moeder van de baby bakt in eerste instantie drie taarten, een voor de peetmoeder en een voor beide grootmoeders. In ruil voor de taart geeft de peetmoeder het eerste paar schoenen voor de baby. De grootmoeders geven muntgeld voor de baby, zodat deze “ijzeren benen”, oftewel sterke benen krijgt. Opnieuw bakt de moeder enkele taarten, ditmaal voor de vrienden en familie die ze thuis uitnodigt. Voordat de moeder de taart aansnijdt, houdt ze een hand van de baby vast terwijl ze drie keer een kruis slaat op de taart. Alle genodigden die een stuk taart nemen rennen een stukje in het huis, als symbool dat ook de baby in zijn of haar leven zal rennen, en geven de baby munten voor sterke benen.

Nadat de borden leeg zijn worden er voorwerpen op gelegd die verschillende beroepen aanduiden. Een kam staat bijvoorbeeld symbool voor kapper, een boek voor leraar en groenten voor tuinder. Deze borden worden naast elkaar op tafel gezet en zijn een voorspeller voor de toekomst van de baby. Het bord dat het eerst door de baby wordt aangeraakt zal aangeven welk werk deze zal gaan beoefenen.

Ingrediënten

4 kopjes bloem
1 zakje bakpoeder
225 gram boter
1½ glas melk
½ kopje suiker
2 eieren
2 kopjes rozijnen
1 kopje walnoten
1 theelepel zout
1 theelepel kaneel
Schil van 1 sinaasappel

Bereiding

Klop de suiker en boter tot een luchtig geheel en voeg tijdens het kloppen een voor een de eieren toe. Voeg dan de sinaasappelschil, walnoten, rozijnen en kaneel toe. Pak een andere kom en meng hierin de bloem, het bakpoeder en zout. Giet een deel van dit beslag met wat melk bij het andere mengsel en roer dit goed door. Voeg dan de rest van het beslag en de melk toe terwijl u goed blijft roeren. Giet het mengsel in een ingevette bakvorm en zet deze ongeveer 45 minuten in de oven bij 180 graden. Als de taart klaar is kan deze volgens eigen creativiteit versierd worden. Veelal worden de kleuren roze en blauw gebruikt voor het geslacht van de baby, maar soms ook een paar eetbare schoenen of voetstappen die de taart decoreren.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten