Portokalopita

De Grieken zijn gek op fruit, vooral op de sappige citrusvruchten die in het land worden verbouwd. De hoeveelheid zon en het gebrek aan wind brengen de lekkerste vruchten aan de bomen

Hier worden de meest verrukkelijke gerechten mee gemaakt. Zo ook portokalópita. Heerlijk zoet en fris van smaak.

/

Ingrediënten

1 kopje maïsolie of zonnebloemolie
1 kopje suiker
4 eieren
450 gram filodeeg
3 deciliter magere yoghurt
1 zakje bakpoeder
2 zakjes vanillesuiker
3 sinaasappels
Rasp van 2 sinaasappels

Voor de siroop
1 kopje verse sinaasappelsap
2 kopjes suiker
3 kopjes water
1 kaneelstokje
Rasp van 2 sinaasappels

Bereidingswijze

Haal allereerst het filodeeg uit de verpakking, scheur het in stukjes en laat het drogen.

We maken eerst de siroop, zodat deze af kan koelen gedurende de tijd dat we de cake bakken. De siroop wordt koud toegevoegd aan de warme cake, waardoor het goed opgenomen wordt. Doe de ingrediënten voor de siroop in een kleine pan en breng het aan de kook. Laat het 10 minuten zacht doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen.

Voor de bereiding van de cake snijdt u eerst twee sinaasappels in partjes. Mix nu de olie en suiker in een kom. Voeg tijdens het mixen de eieren, magere yoghurt, het bakpoeder, de vanillesuiker, sinaasappelrasp en de sinaasappelpartjes toe. Als laatste wordt het filodeeg toegevoegd. Roer dit mengsel goed door tot een soepel beslag ontstaat.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe het beslag in een ingevette ovenschaal en zet deze circa 45-50 minuten in de oven.

Haal de cake uit de oven en prik met een vork gaatjes over de gehele bovenkant. Dit zorgt ervoor dat de siroop, die u er vervolgens overheen schenkt, snel in de cake trekt. Laat de cake nu afkoelen. Snijd één sinaasappel in (halve) schijfjes, en gebruik deze als garnering van de cake.

De portokalópita wordt koud geserveerd in Griekenland.

Kali orexi!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten