Dakos

Dakos, ook wel koukouvayia genoemd, is een typisch Kretenzer voorgerecht. Maar tegenwoordig staat het ook in andere delen van Griekenland op de kaart. Door het gebruik van geurige tomaten komt het vakantiegevoel je direct tegemoet.

Het wordt gemaakt met een basis van paximadi. Dit is in de oven gedroogd brood. In gebieden waar vers brood niet altijd voorhanden is, was dit sinds lange tijd de manier om het gebakken brood te conserveren.
Het best hiervoor te gebruiken brood is boerenbrood met graan. Snij stevige sneden en leg ze in een oven op lage temperatuur te drogen. Het brood wordt hierdoor hard maar niet bruin.
Verder zijn nodig een aantal geurige tomaten, feta kaas, zout en peper en olijfolie.
Snij de tomaten fijn en laat het vocht eruit lekken. Sprenkel wat water over het gedroogde brood, niet te veel want het moet wel krokant blijven. Leg het brood dicht tegen elkaar aan op een schaal en verdeel de stukjes tomaat erover. Maal wat zeezout en verse peper hierover heen en kruimel vervolgens de feta over de tomaten. Dit alles ligt overgieten met olijfolie. Om alles iets pittiger van smaak te maken, wordt soms een fijngesnipperd uitje met de tomaten gemengd.
Maak de wijn maar open, we kunnen aan tafel.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord