Dakos

Dakos, ook wel koukouvayia genoemd, is een typisch Kretenzer voorgerecht. Maar tegenwoordig staat het ook in andere delen van Griekenland op de kaart. Door het gebruik van geurige tomaten komt het vakantiegevoel je direct tegemoet.

Ingrediënten

Het gerecht wordt in Griekenland gemaakt met een basis van paximadi. Dit is in de oven dubbel gebakken (gedroogd) brood. In gebieden waar vers brood niet altijd voorhanden is, was dit sinds lange tijd de manier om het gebakken brood te conserveren.

In de Griekse supermarkten is er volop keuze in diverse soorten paximadia, maar de meest brosse en smakelijkste is toch wel de volkoren paximadi van bakkerij Papdakis uit Spili op Kreta. Het brood voor de paximadi wordt na het bakken gesneden en daarna nog een keer gebakken waardoor het krokant wordt. En als u toch in Spili bent, strijk dan ook even neer op het gezellige dorpsplein, waar bij de langwerpige fontein verkoelend bergwater uit maar liefst 25 leeuwenkopjes klatert. Of geniet van een traditionele Griekse koffie bij een van de meest karakteristieke kafeneions (koffiehuizen) van Kreta; O Raftis (de kleermaker), gelegen aan de dorpsstraat. Vlak ernaast is de winkel van Maravel garden, een botanische tuin voor Spili, te vinden. Er wordt een keur aan gedroogde kruiden en handgemaakte zeep gekocht en het loont de moeite hier de Griekse oregano te kopen die de dakos helemaal afmaakt.

Leuk weetje: paximadia, dat letterlijk ‘droge brokjes/stukjes brood’ betekent, is vanwege de gelijkenis ook de naam van twee onbewoonde eilandjes die vlak voor de kust bij Agia Galini liggen. Bij helder weer zijn deze eilandjes zelfs vanaf Plakias te zien.

Voor de bereiding van dakos (Verder) zijn de volgende ingrediënten nodig:
• Aantal geurige tomaten
• Feta kaas
• Zout, peper en oregano
• Olijfolie

Bereidingswijze

In plaats van paximadia kunt u ook bruinbrood gebruiken. Snijd dan het brood in stevige sneden en leg ze in de oven, zodat het op lage temperatuur kan drogen. Het brood wordt hierdoor hard, maar niet te bruin.

Snijd de tomaten fijn en laat het vocht eruit lekken (u kunt de tomaten ook raspen). Sprenkel wat water over het gedroogde brood, niet te veel want het moet wel krokant blijven. Leg het brood dicht tegen elkaar aan op een schaal en verdeel de stukjes tomaat erover. Maal wat zeezout en verse peper hier overheen en kruimel vervolgens de feta over de tomaten. Giet een klein beetje olijfolie over het geheel en sprenkel er wat gedroogde oregano overheen. Om alles iets pittiger van smaak te maken, wordt soms een fijngesnipperd uitje met de tomaten gemengd.

Maak de wijn maar open, we kunnen aan tafel!

Bekijk ook onze andere Griekse recepten!
/
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten