Dakos

Dakos, ook wel koukouvayia genoemd, is een typisch Kretenzer voorgerecht. Maar tegenwoordig staat het ook in andere delen van Griekenland op de kaart. Door het gebruik van geurige tomaten komt het vakantiegevoel je direct tegemoet.

/

Ingrediënten

Het gerecht wordt in Griekenland gemaakt met een basis van paximadi. Dit is in de oven gedroogd brood. In gebieden waar vers brood niet altijd voorhanden is, was dit sinds lange tijd de manier om het gebakken brood te conserveren. Het best hiervoor te gebruiken brood is boerenbrood met graan.

Verder zijn de volgende ingrediënten nodig:
Aantal geurige tomaten
Feta kaas
Zout en peper
Olijfolie

Bereidingswijze

Snij stevige sneden van het brood en leg ze in een oven op lage temperatuur te drogen. Het brood wordt hierdoor hard maar niet bruin. Snij de tomaten fijn en laat het vocht eruit lekken. Sprenkel wat water over het gedroogde brood, niet te veel want het moet wel krokant blijven. Leg het brood dicht tegen elkaar aan op een schaal en verdeel de stukjes tomaat erover. Maal wat zeezout en verse peper hierover heen en kruimel vervolgens de feta over de tomaten. Dit alles ligt overgieten met olijfolie. Om alles iets pittiger van smaak te maken, wordt soms een fijngesnipperd uitje met de tomaten gemengd.

Maak de wijn maar open, we kunnen aan tafel!

Bekijk ook onze andere Griekse recepten!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten