Gemista

Gemista, ofwel gevulde groenten, is een heerlijk en gezond ovengerecht uit de Griekse keuken. Tomaten, paprika’s en eventueel een paar courgettes en/of aubergines vormen de hoofdingrediënten van dit kleurrijke gerecht waarmee u de Griekse zon op tafel tovert. In Griekenland wordt gemista meestal vegetarisch gegeten, maar soms wordt het gerecht ook met gehakt bereid. Hieronder geven wij u zowel het recept voor de vegetarische variant als voor de variant met gehakt. Heerlijk met een glas Griekse wijn en feta.

/

Vegetarische variant:

Ingrediënten voor 4 personen:
– 4 tomaten
– 4 groene paprika’s
– 4 courgettes
– 3-4 aardappels
- 200 gram witte rijst
– 1 rode ui
– 2-3 eetlepels gehakte peterselie
– Olijfolie
– Peper en zout
– Eventueel 1 eetlepel zwarte rozijnen en 1 eetlepel pijnboompitten

Bereidingswijze:
Spoel de groenten goed af en dep ze droog. Verwijder met een scherp mes het topje van de tomaten en de paprika’s. Lepel het vruchtvlees uit de tomaat en bewaar dit. Verwijder tevens de zaadlijsten van de courgette en paprika’s. Bewaar deze apart.

Maak een mengsel van de fijngesneden ui, de gehakte peterselie en de helft van het vruchtvlees van de tomaten en de zaadlijsten. Voeg naar smaak zout en peper toe en meng op het laatst een scheut olijfolie door het geheel. In sommige streken voegt men aan dit mengsel nog een eetlepel gewelde zwarte rozijnen en een eetlepel licht geroosterde pijnboompitten toe.

Strooi een klein beetje zout in de opengesneden tomaten en paprika’s en laat het eventueel vrijgekomen vocht uit de tomaten lopen. Vul de tomaten en paprika’s hierna met het mengsel. Sluit de groenten af met het topje en zet deze in een ovenschaal. Plaats de, geschilde en in parten gesneden, aardappels en courgette tussen de gevulde groenten. Giet hierna een klein laagje olijfolie met 2-3 eetlepels water in de ovenschaal en besprenkel eveneens de groenten met wat olijfolie.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en plaats deze in de oven. Bak circa anderhalf uur. Na circa 1 uur en 20 minuten kunt u het aluminiumfolie van de ovenschaal halen zodat de groenten een goudbruine kleur krijgen.

Variant met vlees:

Ingrediënten:
– 6 tomaten
– 3 paprika’s
– 3 aubergines
– 1 courgette
– 2 rode uien
– ½ glas rijst
– 500 gram gehakt
– 3 á 4 aardappels
– Boter
– ½ kopje olijfolie
– Peterselie
– Groene munt
– Zout en peper

Bereidingswijze
Was de groenten en wrijf ze droog. Snij het topje van de tomaten en de paprika’s tot zover dat deze omgeslagen kan worden, maar nog wel vast zit. Haal het vruchtvlees met een lepel uit de tomaat en bewaar dit. Verwijder tevens de zaadlijsten van de aubergines, courgette en paprika’s. Bewaar de zaadlijsten van de aubergines en courgette, apart van het vruchtvlees van de tomaat.

Spoel de rijst goed af en meng dit met het gehakt. Voeg hier de gesneden uien en de gehakte peterselie en groene munt aan toe. Zout en peper naar smaak. Mix het samen en vermeng dit met de helft van het vruchtvlees van de tomaten en de zaadlijsten van de aubergines en courgette. Voeg als laatste een half kopje olijfolie toe en meng het geheel.

Strooi een klein beetje zout in de opengesneden tomaten en paprika’s en vul deze hierna met het mengsel. Sluit de groenten af met het topje en zet deze in een ovenschaal. Plaats de, geschilde en in parten gesneden, aardappels, aubergines en courgette tussen de gevulde groenten. Giet hierna een klein laagje water in de ovenschaal en smeer boter over de groenten. Besprenkel met olijfolie en schenk de rest van het vluchtvlees van de tomaten over het geheel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en plaats deze in de oven. Bak circa anderhalf uur. Na circa 1 uur en 20 minuten kunt u het aluminiumfolie van de ovenschaal halen zodat de groenten een goudbruine kleur krijgen.

Heerlijk als bijgerecht of met feta, maar ook bij een glaasje retsina!

Kali oreksi!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten