Gemista

Een heerlijk ovengerecht waarbij de smaak van goed rijpe groenten wordt gecomplimenteerd door een vulling van rijst en gehakt. Gemistá betekent letterlijk ‘gevuld’.

In Griekenland wordt gemistá vaak vegetarisch gegeten. Indien u het gerecht zonder vlees wil maken, verdubbel dan de hoeveelheid rijst en voeg naar smaak noten en rozijnen toe.

/

Ingrediënten

– 6 tomaten
– 3 paprika’s
– 3 aubergines
– 1 courgette
– 2 rode uien
– ½ glas rijst
– 500 gram gehakt
– 3 á 4 aardappels
– Boter
– ½ kopje olijfolie
– Peterselie
– Groene munt
– Zout en peper

Klik op de polaroid en bekijk stap voor stap hoe u gemistá maakt.

Bereidingswijze

Was de groenten en wrijf ze droog. Snij het topje van de tomaten en de paprika’s tot zo ver dat deze omgeslagen kan worden, maar nog wel vast zit. Haal het vruchtvlees met een lepel uit de tomaat en bewaar dit. Verwijder tevens de zaadlijsten van de aubergines, courgette en paprika’s. Bewaar de zaadlijsten van de aubergines en courgette, apart van het vruchtvlees van de tomaat.

Spoel de rijst goed af en meng dit met het gehakt. Voeg hier de gesneden uien en de gehakte peterselie en groene munt aan toe. Zout en peper naar smaak. Mix het samen en vermeng dit met de helft van de vruchtvlees van de tomaten en de zaadlijsten van de aubergines en courgette. Voeg als laatste een half kopje olijfolie toe en meng het geheel.

Strooi een klein beetje zout in de opengesneden tomaten en paprika’s en vul deze hierna met het mengsel. Sluit de groenten af met het topje en zet deze in een ovenschaal. Plaats de, geschilde en in parten gesneden, aardappels, aubergines en courgette tussen de gevulde groenten. Gier hierna een klein laagje water in de ovenschaal en smeer boter over de groenten. Besprenkel met olijfolie en schenk de rest van het vluchtvlees van de tomaten over het geheel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en plaats deze in de oven. Bak circa anderhalf uur. Na circa 1 uur en 20 minuten kunt u het aluminiumfolie van de ovenschaal halen zodat de groenten een goudbruine kleur krijgen.

Heerlijk als bijgerecht of met feta, maar ook bij een glaasje retsina!

Kali orexi!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten