Recept voor saganaki krousta
Saganaki kent verschillende bereidingswijzen en wordt met verschillende soorten kaas gemaakt. Waarschijnlijk de meest bekende saganaki is de gebakken kaasplak van graviera, kefalotiri of kaseri kaas. Wij vinden deze variant met feta in bladerdeeg echter ook om te smullen.
Ingrediënten
• per persoon 1 rechthoekig stuk feta van ongeveer 0,5 cm dik
• filodeeg
• geklopt eiwit
• olijfolie
• witte sesamzaadjes
• zwarte sesamzaadjes
• honing
Bereidingswijze
Leg de feta op het filodeeg en maak hier pakketjes van door het deeg 2x om de stukken feta te wikkelen. ‘Lijm’ de oppervlakten en de randen aan elkaar door het deeg met het eiwit te bestrijken. Het handigst doet u dit met een kwastje. Het deeg wat na het 2x omwikkelen nog over is, snijdt u gewoon af.
Wikkel ieder pakketje in plastic vershoudfolie en leg ze minstens een uur in de diepvries.
Vlak voordat u aan tafel gaat, bakt u in een kleine koekenpan zonder olie heel eventjes de witte sesamzaadjes tot ze heel lichtbruin worden. Blijf de sesamzaadje met een houten lepel door elkaar roeren. Na ongeveer een minuut beginnen de zaadjes uit de pan te springen, dan zijn ze klaar.
Laat een laagje olijfolie op middelwarme temperatuur komen en bak de fetapakketjes hierin. Draai ze ongeveer iedere 30 seconden om. In ongeveer 3 minuten zijn de pakketjes mooi goudbruin en klaar. Let op: gebruik geen vork om de pakketjes om te keren want dan loopt de feta eruit.
Giet naar smaak honing over de pakketjes, de Grieken doen dit royaal, en bestrooi ze met de witte en zwarte sesamzaadjes. Kali oreksi!
Tip: Wanneer u saganaki als voorgerecht of ‘meze’ wilt serveren en deze, net als de Grieken, in het midden op tafel wilt zetten, dan kunt u de hoeveelheden aanpassen. Het is dan niet nodig om voor iedere persoon een aparte saganaki te maken.
Deel met vrienden of reisgenoten

