Recept voor samali
Samali is een zoete lekkernij, een soort griesmeelcake met siroop, waarvan het recept aan het begin van de 20e eeuw door de Grieken uit Constantinopel naar Griekenland werd gebracht. Bij de originele bereiding wordt veelal mastiek gebruikt, deze is echter te vervangen door vanillepoeder. De ingrediënten en de bereiding zijn simpel, maar het resultaat mag er zijn!
Ingrediënten
Porties: 12
Voor de samali
• 600 gr. volle Griekse yoghurt
• 200 gr. suiker
• 2 theelepels baking soda
• 200 ml volle melk
• 5 gr. mastiek of vanillepoeder
• 500 gr. grove griesmeel
• rasp van 1 citroen
• beetje boter om de ovenschaal mee in te vetten
Voor de siroop
• 1 kg suiker
• 750 ml. water
• 100 gr. glucose (druivensuiker)
• 3 theelepels citroensap
Bereidingswijze
Voor de samali:
Meng in een kom de yoghurt, suiker en melk. Voeg geleidelijk de overige ingrediënten toe. Vet een ovenschaal met een diameter van 28-30 cm in en doe hier het mengsel in. Verwarm de oven op hete lucht stand voor op 170°C en bak de samali vervolgens in 45-50 minuten gaar.
Voor de siroop:
Breng in een pan de suiker met het water en citroensap aan de kook. Laat het mengsel op middelhoog vuur in enkele minuten tot siroop inkoken.
Overgiet in kleine beetjes de nog warme samali met de hete siroop totdat deze alles heeft opgenomen. Laat de samali volledig afkoelen en 1 nacht staan voordat u deze serveert.
Tip: Lekker met een bolletje vanille-ijs. Kali oreksi!
Deel met vrienden of reisgenoten
