Tiropita

Tiropita is een bladerdeeggerecht, dat we ook tegenkomen op andere Griekse bestemmingen. Echter bij deze tiropita wordt gebruik gemaakt van de lokale kaas, genaamd kalatháki.

Voor het maken van deze kaas wordt schapenmelk gebruikt. De kaas is de eerste 2 dagen zacht en romig en in deze tijd kan de kaas worden gebruikt voor deze soort tiropita. Als de kaas een paar dagen in de zon wordt gedroogd dan wordt deze harder, net als feta. Dit noemen ze melípasto. Als de kaas daarna nog langer wordt gedroogd dan wordt deze nog harder en ook grijzer en noemen ze het melíchloro. De geur en smaak hiervan behoren tot de beste van heel Griekenland. Voor de productie van de kaas wordt een klein handgemaakt mandje gebruikt, in het Grieks kalatháki. Vandaar de naam van deze overigens beschermde naam van de lokale kaas van Limnos.

Ingrediënten

We geven onderstaand de ingrediënten van deze tiropita. Echter zal deze lokale kaas niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Gebruikt u een willekeurige andere kaas, zoals feta, om toch een heerlijke tiropita op tafel te zetten.

500 gram kalathaki kaas
3 eieren
Verse munt
Zwarte peper
500 gram bloem
Een half glas olijfolie
Klik op de polaroid en bekijk de bereiding stap voor stap.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem daarna alle ingrediënten, behalve de bloem en olijfolie, en meng deze in een schaal. Roer deze goed door, dit vormt de vulling van de tiropita. Voor het deeg maken we een klein kuiltje in de bloem en gieten daar de olijfolie en een beetje water in. Kneed het geheel goed door tot er een kneedbare deegmassa ontstaat. Neem hiervan een kleine portie, ongeveer ter grootte van een tennisbal, en rol deze met behulp van een deegroller uit tot een dunne laag in de vorm van een cirkel. Snijd de cirkel in twee helften en leg de vulling er op. Rol het deeg met de vulling op en maak er een draai in, zoals op de foto’s. Leg alle pita’s in de oven en giet er een klein beetje olijfolie overheen. Bak de tiropita’s in ongeveer 30 minuten gaar op 180 graden.

Kali órexi!

Kijk bij onze Griekse gerechten voor nog meer lekkere recepten.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten