Tiropita strifti (gedraaide tiropita)

Iedere streek kent zijn eigen gebruiken voor wat betreft de bereiding van gerechten. Zo kennen de Sporaden een geheel eigen versie van de tiropita. Probeer het eens uit.

Benodigdheden

Voor het fillodeeg:
300 gram bloem
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel rode wijn azijn
1 theelepel zout
130 tot 150 cl water

Voor de vulling:
350 gram verkruimelde feta kaas
350 gram graviera kaas (vergelijkbaar met gruyere, in ieder geval harde gele kaas)
50 gram boter

Eventuele topping:
50 gram gesmolten boter
Sesamzaad

Bereiden

Doe de bloem, de azijn, de olijfolie en het zout in een kom en meng dit kort met een mixer. Voeg dan langzaam beetje bij beetje het water toe totdat er een bal ontstaat. Is het deeg nog kruimelig dan een klein beetje water toevoegen. Laat het deeg voor 30 minuten rusten.

Verdeel het deeg in tweeën en leg een helft op een met bloem bestoven werkvlak. Met een deegroller het deeg uitrollen tot een dunne lap. Hoe dunner het deeg, hoe beter het resultaat. Een tip hierbij is om het deeg af toe van het werkvlak te tillen en licht uit te rekken en vervolgens weer met de deegroller uit te rollen.

Leg de deeglap op een grote met bloem bestoven (thee)doek en verdeel de helft van de vulling (verschillende soorten kaas plus de boter in stukjes) over het deeg. Trek de (thee)doek aan de punten omhoog, onder het deeg vandaag zodat het deeg zich oprolt. Maak van de ontstane rol een ‘slakvorm’ en smeer met een kwastje de gesmolten boter over de ‘slak’. Sesamzaadjes eroverheen en aan de slag met de tweede helft voor de volgende tiropita strifti.

Plaats ze in een tot 180°C voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer 60 minuten krokant en lichtbruin.

Het deeg moet echt zo dun mogelijk worden uitgerold. Breekt het deeg tijdens het uitrekken? Geen probleem! De gaten vallen door het oprollen van het deeg helemaal weg.

In voor een variatie? Voeg dan verse kruiden toe aan de vulling, zoals dille, peterselie of basilicum.

Kali orexi!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten