Recept voor Vasilopita

Vasilopita is een traditionele nieuwjaarscake die in Griekenland op oudejaarsavond om middernacht wordt geserveerd, het begin van 1 januari, de naamdag van Agios Vasilis. De cake is vaak mooi versierd met takjes (nep)hulst, granaatappelpitjes, amandelen en/of poedersuiker, afhankelijk van de creativiteit van de maker. In ieder geval hoort het jaartal van het nieuwe jaar erop te staan. Na het bakken van de Vasilopita wordt er een muntje (flouri) in de bodem gestopt en sommigen kiezen voor een klein sieraad, zoals een hangertje in de vorm van een kruisje. Als de cake wordt aangesneden, is de gelukkige vinder van het muntje naar verluidt de rest van het jaar verzekerd van geluk en voorspoed.

Vasilis de Grote was een bisschop uit Caesarea, gelegen in het huidige Turkije, die leefde in de 4e eeuw. Hij stond bekend om zijn vrijgevigheid, met name jegens armen en behoeftigen. In de Griekse cultuur gelooft men dat Agios Vasilis op oudejaarsavond of nieuwjaarsdag huizen bezoekt en cadeautjes brengt, vooral voor kinderen, zoals wij in Nederland Sinterklaas kennen.

In de meeste Griekse huishoudens wordt de cake direct na de jaarwisseling geserveerd. Om middernacht wordt met een mes een kruis in de taart gekerfd, waarna de cake door het hoofd van het gezin in stukken wordt verdeeld. Er is een strikte volgorde: er wordt begonnen met het stuk voor Christus, dan de Heilige Maagd Maria, het huis, de armen en dan de gezinsleden van oud naar jong. Is er visite aanwezig die geen familie is, dan worden de stukken als laatste gesneden.

Vasilopita wordt ook vaak traditioneel aangesneden en geserveerd in bedrijven, sportclubs en verenigingen. Meestal tijdens de eerste week van het jaar, als teken om het nieuwe jaar met gezondheid en voorspoed te verwelkomen. En natuurlijk krijgt degene die de munt vindt een speciaal cadeau!

/

Ingrediënten

• 120 gram Griekse yoghurt
• 250 gram roomboter
• 300 gram suiker
• 450 gram bloem
• 4 eieren
• 16 gram bakpoeder
• Rasp van 1 sinaasappel
• 8 gram vanillesuiker
• 1 eetlepel kaneel
• Snuf zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 °C (heteluchtoven) of 200 °C voor een conventionele oven. Vet een ronde springvorm (± 26 cm) in en bestuif licht met bloem.

Splits de eieren in eiwitten en dooiers. Klop in een kom de eiwitten met een snuf zout tot het mengsel dik en glanzend is en er lange pieken ontstaan. Zet de eiwitten apart.

Klop in een andere kom met een mixer de roomboter en de suiker tot een romig en luchtig geheel. Voeg dan al mixend de eidooiers één voor één toe. Zorg ervoor dat elke dooier goed is opgenomen voordat u de volgende toevoegt. Giet daarna de yoghurt, het rasp van de sinaasappel, vanillesuiker en de kaneel erbij en mix alles goed door elkaar.

Zeef de bloem samen met het bakpoeder. Voeg 1/3 van het bloemmengsel toe en meng met een spatel. Voeg 1/3 van de geklopte eiwitten toe en meng het voorzichtig door elkaar. Herhaal dit met de rest van de bloem en het eiwit, voeg 1/3 van de bloem toe, meng, voeg 1/3 eiwit toe tot alle ingrediënten zijn gemengd.

Giet het beslag in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig met een spatel. Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 60 minuten, tot de cake mooi gekleurd en gaar is. Zorg ervoor dat de oven de eerste 30 minuten niet wordt geopend, anders zakt de vasilopita in! Steek een satéprikker in het midden van de cake om te controleren of hij gaar is. Als deze er schoon uitkomt, is de vasilopita klaar.

Laat de Vasilopita eerst 10 minuten afkoelen in de vorm, daarna op een rooster tot het helemaal afgekoeld is. Wikkel een muntje in aluminiumfolie, draai de Vasilopita om, steek het muntje aan de onderkant in de cake en draai hem weer om. Plaats de cake op een mooie, vlakke schaal, bestrooi met poedersuiker en laat uw creativiteit de vrije loop met eventuele andere versieringen. Vergeet ook niet het jaartal aan te brengen!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten