De mythe van de amandelbloesem

De amandelboom, die vroeger in Griekenland ‘karia’ of ‘thasia’ werd genoemd, geeft jaarlijks het startsein van de lente door als eerste in bloei te staan.


Demophon en Phyllis en de amandelbloesem


Voor de Grieken is de bloei van de amandelbloesem de start van de lente. De kleuren wit en roze veranderen de dorre wintertakken in een geurige bloemenzee. De amandelboom is de eerste boom die gaat bloesemen door de eerste warme zonnestralen.

De Griekse mythologie heeft een mooie uitleg over het ontstaan van deze amandelbloesem. Demophon, zoon van koning Theseus, streed in de Trojaanse Oorlog. Op weg naar huis ontmoette hij Phyllis, de dochter van de koning van Thracië. Ze vielen als een blok voor elkaar en hun liefde was wederzijds. Voordat Demophon met zijn Phyllis kon trouwen, moest hij nog wat zaken afhandelen in Athene. Zo vertrok hij voor korte tijd naar deze stad, maar stuitte onderweg op verschillende moeilijkheden. Daardoor bleef hij langer weg dan verwacht. Phyllis wachtte thuis op haar grote liefde en kwijnde langzaam weg. Na jaren te hebben gewacht veranderde ze in een amandelboom die zonder bloemen in het veld stond. Toen Demophon later dan verwacht terugkwam bij zijn geliefde en tot de conclusie kwam dat ze was veranderd in een boom, barstte hij in tranen uit en omhelsde de boom. Daardoor schoot de boom vol bloemen en vanaf dat moment staan de bomen jaarlijks in bloei.
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten