Een stap in het onbekende

Mijn naam is Marianne Vos en ik kom uit Eindhoven. Na jaren in Nederland een eigen bloemenwinkel te hebben gehad, heb ik de stap in het onbekende gewaagd en ben naar het buitenland vertrokken. Inmiddels heb ik mij gesetteld in Plakias en wellicht kent u mij nog van mijn tijd als reisleiding voor de gasten van Ross Holidays.

Thuis vanaf moment een


Voor mijn komst naar Plakias was het enige wat ik tot dan toe van Griekenland had gezien Athene ... dus ik was heel benieuwd! Alhoewel Zuid-Kreta geen bewuste keuze was en toevallig op mijn pad kwam, had ik mij niets beters kunnen wensen.

Vanaf het eerste moment dat ik in Plakias aankwam, voelde ik me er thuis. Het kostte me, door de hartelijke en gastvrije bevolking, totaal geen moeite om er mijn draai te vinden. Aan het einde van het eerste seizoen kwam ik mijn (Griekse) partner tegen en dat was natuurlijk nog meer reden om me hier voorgoed te settelen.

Afwisselende landschappen


Zuid-Kreta vind ik vooral zo bijzonder door de enorme diversiteit in het landschap. Van ruige kloven tot idyllische baaitjes, het is er allemaal. Vlakbij Plakias vindt je de indrukwekkende Kourtaliotiko kloof met een waterval en een klein meertje waarin je verkoeling kunt zoeken en boven Sellia ligt de kleinere Kotsifou kloof, met het mooie kerkje van Agios Nikolaos. In het voorjaar vind je op het eiland een uitbundige bloemenpracht, veel wilde bloemen zoals orchideeën, maar ook een inheemse, botanische tulpensoort en natuurlijk de vele kruiden. De gastvrijheid van de Kretenzers is ongeëvenaard, je wordt soms spontaan bij iemand uitgenodigd of krijgt onderweg fruit of groenten uit eigen tuin toegestopt.
/

Bijzondere steden


Er zijn prachtige steden zoals Chania en Heraklion te bezoeken op het eiland, maar Rethimnon is toch wel mijn favoriet. Een middelgrote stad, maar met de gemoedelijke sfeer van een dorp en sfeervolle smalle straatjes in de oude binnenstad die barst van de Venetiaanse en Turkse elementen. In de directe omgeving van Plakias zijn er een aantal prachtige en soms, zelfs in het hoogseizoen, rustige stranden en baaitjes te vinden. En onlangs is een schitterende route langs de zuidkust aangelegd, die leidt van Rodakino via Plakias en Preveli tot Triopetra.

Aanraders


Vlak boven Souda (Plakias, niet bij Chania) ligt het gerestaureerde klooster Finikas. De plaatselijke priester heeft er veel moeite in gestoken om het klooster vanuit letterlijk een hoop stenen op te bouwen en het is inmiddels dagelijks te bezoeken. Er is een volksmuseumpje in gevestigd en een museum waarin allerlei kerkelijke attributen zijn tentoongesteld. Het ligt op een schitterende plek in de heuvels tussen Sellia en Souda.

Verder het binnenland in, zijn de dorpen Roustika en Mountros echte aanraders. Hier krijg je een indruk van het authentieke Griekse dorpsleven. Als je door de straatjes slentert, kom je prachtige gevels bedekt met bougainvillea tegen of de oude eigenaar van het plaatselijke kafenion die je graag een raki aanbiedt. Van daaruit rij je naar Argiroupoli, het dorp in het groen met de vele watervalletjes en steek je zo door naar de noordkant van het eiland.

Meer noordoostelijk, grofweg tussen Rethimnon en Plakias ligt Elefterna. Het is een oude nederzetting waarvan je nog de restanten kunt bewonderen en vlakbij is een museum gevestigd in een vrij nieuw en modern gebouw. Plakias zelf heeft een gemoedelijke sfeer en het is moeilijk kiezen uit de vele tavernes die op hoog niveau koken. Hier vind je nog traditionele gerechten op de menukaart. Spili is een authentiek bergdorp dat naast een prachtige botanische tuin ook beschikt over een gezellig dorpsplein met een fontein met leeuwenkopjes. Hier kun je in een echt ouderwets kafenion een Griekse koffie bestellen en het dorpsleven aan je voorbij zien trekken.

Kortom, ik prijs me gelukkig dat ik op Zuid-Kreta terecht ben gekomen! Ondanks dat ik er niet bewust voor had gekozen, maar het min of meer voor me werd bepaald in positieve zin, ben ik er prettig verrast door de veelzijdigheid en de enorme gastvrijheid van de bevolking. En dan heb ik nog niet eens alles ontdekt op dit prachtige stukje Kreta ...
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten