Van Ano Gatzea naar Kato Gatzea

Afgelopen zaterdag was het een prachtig zonnige dag in Pilion. Zonde om met dit mooie weer binnen te zitten, dus trokken we de wandelschoenen aan en gingen op pad om onze favoriete wandeling te gaan lopen.

/

Mijn naam is Titia Hoffmann en samen met mijn man woon ik in Ano Gatzea, een dorp in Pilion, temidden van een van de meest romantische olijfboomgaarden van deze regio. Ons huis grenst aan een kalderimi, een eeuwenoud geplaveid ezelspad. Deze kalderími start bij het station waar de oude stroomtrein Moutsouris een tussenstop maakt bij het oude kafeneion en eindigt in het lager gelegen dorp Kato Gatzea, dat aan de kust ligt. Als we van onze koffie genieten in onze avli, oftewel binnentuin, zitten, zien we vaak wandelaars langs ons huis lopen, zich een weg banend over de hobbelige keien. Natuurlijk vooral op de dagen wanneer het stoomtreintje rijdt.

Nu rijdt het treintje nog niet en zijn er nog geen wandelaars die langs ons huis lopen. Daarom besloten we zelf deze wandelaars te zijn en de route naar beneden te lopen. Deze voert langs traditionele huizen, een olijvenpers waar tot op de dag van vandaag nog een rad boven het kabbelende beekje hangt. Dit zorgde er jaren geleden voor dat de olijvenpers middels het rad dat door het water werd aangedreven, in beweging werd gezet. Even later liepen we dwars door de olijfboomgaarden met her en der een verscholen huis en wat loslopende schapen die eveneens aan de wandel waren. We liepen tussen de eeuwenoude olijfbomen met gevlochten boomstammen. De een met een nog mooier dan de ander. Het gras onder de olijvenbomen was zo groen en begroeid met voorjaarsbloemen zoals klaprozen, kamille en wilde anemonen met rondfladderende vlinders. Er heerst zo’n serene rust in deze groene oase dat ons geluksgevoel bijna explodeerde. Het enige wat we hoorden waren de fluitende vogels die, net als wij, het voorjaar in hun hoofd hebben.

De kalderími eindigt aan de doorgaande weg, waar we overstaken en onze route vervolgden naar Kato Gatzea waar we heerlijk aan de kust op een bankje hebben gezeten met een schitterend uitzicht over de Pagasitische Golf, alvorens we aan de wandeling terug begonnen.

We wonen hier inmiddels 5 jaar en kunnen nog steeds niet geloven hoe mooi de omgeving van onze 'achtertuin' is. Het is niet voor niets dat de Griekse goden, hier in Pilion hun buitenverblijf hadden.

We zien u graag in Pilion!
Titia

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten